Naikinti tradicijas įpareigoja įstatymai

Naikinti tradicijas įpareigoja įstatymai

Anksčiau per Žolinę žmonės į bažnyčią nešdavo šventinti ne tik žolynų puokšteles, bet ir pirmojo derliaus duoną ar net rugių vainikus.

Šalia Vilniaus katedros vakar susirinkusios garbaus amžiaus moterys galėjo pasidžiaugti bent tuo, kad šventinti atsinešė tik puokšteles, o ne gerą kepalą duonos - mat būtų tikrai nesuprastos viešosios tvarkos sergėtojų. Visgi ir už žoleles močiutėms teko nemažai pylos. Už tai, kad be leidimo siūlo margas rugių ar lauko gėlių puokšteles ir demonstruoja dažno mūsų jau pamirštas tradicijas.

Po nemalonių incidentų su tvarkos sergėtojais Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventė iš tiesų apkarto. Be jokios abejonės, tvarka turi egzistuoti, tačiau žvelgiant į tokias situacijas susimąstai: ar neperlenkiama lazda ir kur riba tarp gražių tradicijų puoselėjimo ir... nelegalaus verslo. Matyt, mūsų pensininkai padaro milžinišką žalą valstybės biudžetui, kad taip aktyviai vakar buvo vaikomi tvarkos sergėtojų.

Mano supratimu, vaikomi ne žmonės, o tradicijos, kurios, deja, ir taip sparčiai nyksta. Kita vertus, gal kada nors būsime sotūs Vakarų tradicijų, nes jų vaikyti niekas neskuba - atvirkščiai. Tikriausiai kažkam jos skalsesnės nei XIX a. menanti Žolinė, Verbų sekmadienis ar panašiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder