Negavusi norimo žaislo Agnė kerštauja

Negavusi norimo žaislo Agnė kerštauja

Mero rinkimuose absoliuti dauguma klaipėdiečių labai aiškiai pasakė, ką mano apie konservatorę Agnę Bilotaitę: ji surinko daugiau nei tris kartus mažiau balsų už liberalą Vytautą Grubliauską. Maža to, konservatoriai Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje prarado vieną mandatą. Visiškas fiasko.

Bandydama išsaugoti orumą Agnė atsisakė Tarybos nario mandato ir, užuot analizavusi savo sutriuškinimo priežastis, bando teisti, šmeižti ir kiršinti oponentus. Neva, anie nėra lojalūs Lietuvos Respublikai. Ją ypač erzina tai, kad liberalai sudarė koaliciją su tautines mažumas Klaipėdoje atstovaujančia politine partija Rusų aljansas, o ne su tiek pat mandatų turinčiais jos bendražygiais.

Tūlam skaitytojui primintina, kad Klaipėdoje, kitaip nei Vilniuje, rinkimuose dėl tautinių mažumų varžosi dvi partijos. Rusų sąjunga, atstovaujama prisiekusio Kremliaus nacionalistinio režimo apologeto Viačeslav Titov (kuklesnis, bet aršesnis Tomaševskio prototipas). Ir nuosaiki politinė partija Rusų aljansas.

Per praėjusius rinkimus aršioji Rusų sąjunga, kaip ir ne mažiau arši Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, prarado vieną mandatą miesto taryboje. Matyt, ne tik dėl radikalumo, bet ir todėl, kad ketverius praėjusius metus kartu trynė suolą opozicijoje ir dažnai su konservatoriais unisonu balsavo.

Tuo tarpu rinkėjai įvertino Aljanso santūrumą, brandų darbą savivaldybės taryboje ir patikėjo jam vienu mandatu daugiau. Ši politinė partija, atstovaudama savo diasporai, turi dvi pagrindines temas – kultūra ir švietimas. Bet kuriuo atveju – tai pakankamai liberali, konstruktyvi politinė jėga,- uostamiesčio savivaldybės Taryboje liberalai seniai su ja dirba kartu.

„<...> Liberalai nusprendė dalintis valdžia su atvirai antivalstybine jėga. Kitaip tariant, liberalams valdžios reikia šiandien, nacionalinis saugumas palauks“, - iškart po fiasko ir išgirdusi, kad jos bendražygiai negaus geidžiamų postų savivaldybėje, pragydo A. Bilotaitė.

Ir netruko sulaukti tų, kuriuos įvardijo atvirais Lietuvos priešais, atkirčio: Rusų aljansas viešai pareiškė, kad „mūsų partija niekada nebuvo politinių skandalų dalyvė, nevykdė jokių neteisėtų veiksmų, tuo labiau veiksmų, nukreiptų prieš Lietuvos valstybę. Saugumo departamento tarnyba niekada nekėlė jokių pretenzijų mūsų politinei organizacijai“. „ Saugumo departamento ataskaita yra viešai prieinama ir kiekvienas gali įsitikinti tuo“.

Prie to dar pridurtina, kad Liberalų sąjūdis Klaipėdoje sudarė koaliciją ne su Tomaševskio bloku, kaip teigia Bilotaitė, o su Rusų aljansu. Koalicijos sutartyje įrašyta: sutariama „atsakingai dirbti Lietuvos Respublikos ir Klaipėdos miesto gyventojų labui“. Visi miesto tarybos nariai prisiekė Lietuvos Respublikai, padėję ranką ant jos Konstitucijos.

Tai ko dar trūktas, ko nerimsta A. Bilotaitė? Gal nori, kad ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečiai tokias sutartis ir priesaikas pasirašinėtų krauju? Nori sumenkinti triuškinančio pralaimėjimo kartėlį?

Akivaizdu, kad uostamiestyje konservatoriai nepajėgūs konkuruoti su liberalais, užtat nuožmiai ,,kaunasi“ su tautinių mažumų atstovais. Kaip lygūs su lygiais – tiek Rusų aljanso kandidatė į merus, tiek A. Bilotaitė surinko beveik tiek pat rinkėjų balsų. Tas pats pasakytina ir apie jų partijas.

Matyt konservatoriams ir Agnei labai norėtųsi, kad Klaipėdoje vyrautų panaši įtampa kaip ir Vilniuje, kur susiklostė labai aiški takoskyra tarp Lenkų rinkimų akcijos (Tomaševskio) ir kitų dešiniųjų jėgų. Tačiau Klaipėdoje tiek istoriškai, tiek šiomis dienomis, didėjant geopolitinei įtampai dėl Kremliaus agresijos į rytus, buvo ir esama daugiau tolerancijos, pakantumo bei sutarimo tarp įvairių tautybių žmonių.

Mes žinome, kad priešą savo namuose susikurti nesunku (rytų Lietuvoje tai aiškiai matyti). Ir netgi naudinga tarppartiniuose derbiuose, vaikantis vienadienio populiarumo ar intereso.

Tačiau mes esame įsitikinę, kad norit taikos ir ramybės tiek šalyje, tiek mieste reikia ištiesti ranką ir kitaip mąstantiems, ir net potencialiems oponentams: atstumti labai lengva, o va, rasti sąjungininkus – sunku. Ypač kai geopolitinė atmosfera Europoje kaista iki seniai beregėtų aukštumų.

Be abejo, demokratinėje visuomenėje, visose jos sudėtinėse dalyse apstu įvairiausių nuomonių, pareikšimų, tikėjimų. Ir tai yra žavu – tai yra laisvė. Tad nėr ko stebėtis, kai koks liberalas, konservatorius ar rusų diasporos narys kartais pareiškia kažką, kas visiškai nesutampa su tos partijos nuomone. Nes demokratija arba yra, arba jos nėra.

Mes nepyktame ant Agnės: įnoringam vaikui rinkėjai nedavė norimo žaislo – merijos. Tai dabar bando sukiršinti kitus. Mums tai neatrodo perspektyvu – tai ir bandom pasakyti.

Artūras Šulcas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder