Nuomonės transformacija

Nuomonės transformacija

Nors anksčiau niekada neturėjau jokių sąsajų su valstybės tarnyba, priėmiau iššūkį padirbėti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje ir pakeičiau į tikslines atostogas išėjusią Aliną Velykienę.

Kadangi niekada sau panašių tikslų nekėliau, nuosekliai plėtojau savo smulkų verslą, gyvenau pačiai sau įprastą ir aiškų gyvenimą, pasiūlymas mane pribloškė ir ... vidinis balsas šaukė „ne“. Vis dėlto paprašiau dienos galutiniam atsakymui subrandinti. Po bemiegės nakties, atlikusi visų faktorių vertinimą, nutariau priimti siūlymą, įvertinusi, kad manęs laukia tik dvejų metų trukmės pokytis.

Praėjo pusė metų, kai įsiliejau į Savivaldybės administracijos darbinę erdvę.

Atėjusi čia pasijutau lyg būčiau atsidūrusi man nepažįstamoje šalyje, kurios kalbos nemoku ir nesuprantu, nežinau tos šalies kultūros, klimato, religijos ir vertybių.

Nepažįstama valstybinė institucija mane priėmė svetingai ir šiandien nebėra baisi ir svetima - pažinau ją stebėdama visų hierarchinių lygių tarnautojus, jų tarpusavio sąveikas, gilindamasi į procesus, analizuodama ir darydama išvadas.

Pirmasis mano atradimas buvo tai, jog Savivaldybės administracijoje dirba labai daug itin aukštos kvalifikacijos specialistų, turinčių ne tik puikų išsilavinimą, bet ir apdovanotų analitiniu mąstymu, sveiku požiūriu į įstaigos misiją bei jos tikslus, disciplinuotų, orientuotų į savo ir bendrą įstaigos darbo rezultatą.

Kol kas dar neradau atsakymo, kodėl tokie žmonės, gaudami nemotyvuojantį atlyginimą, išlieka atsparūs ir nesuviliojami išeiti į atvirą darbo rinką, kur taptų puikiu kąsneliu „galvų medžiotojams“, arba kodėl nesiryžta imtis privataus verslo. Aukščiausios kvalifikacijos, suprantančių tikslus ir orientuotų į rezultatą darbuotojų Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje yra labai daug. Yra ir tokių, kurie savo siauroje, bet procesų prasme reikšmingoje srityje dirba daug metų, susikūrė ir aršiai gina savo asmenines komforto zonas, nenori pažvelgti plačiau, dirbti komandoje, išeiti už savo ego ribų. Nemotyvuotų bendram tikslui darbuotojų savivaldybės administracijoje nėra daug, tačiau įstaigos rezultatą jie įtakoja pagal „šaukšto deguto“ taisyklę.

Būdama klaipėdietė aš puikiai žinojau, kas yra ir kaip atrodo miesto meras ar Savivaldybės administracijos direktorius. Kaip liberalų partijos Klaipėdos skyriaus narė šiuos žmones matydavau ir sutikdavau dažniau nei kiti, tačiau artimai jų nepažinojau. Artimai nepažįstu jų ir dabar, tačiau juos atradau kitaip. Miesto Merą vertinu kaip įžvalgaus proto, gilaus strateginio mąstymo, turintį didelį įvairių sričių žinių bagažą, brandų politiką. Administracijos direktorių pažinau kaip drąsų, nuovokų, ambicingą, įsigilinusį į vadovaujamos įstaigos procesus vadovą.

Būdama čia, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje, išties gavau tai, ko tikėjausi priimdama pasiūlymą čia dirbti - galimybes tobulėti ir plėsti savo kompetencijų ribas. Gausybė vykdomų miesto projektų apima daug skirtingų sričių ir procesų, kur kiekviena sritis turi savo skirtingus reikalavimus, kiekvienas procesas - skirtingas stadijas, eiliškumą ir teisinį reguliavimą.

Taip pamažu stiprinu savo žinias man iki šiol ribotai pažįstamose srityse, tokiose, kaip specialieji poreikiai socialiai jautrioms gyventojų grupėms, urbanistika ir miestų planavimas, įvairių objektų projektavimas. Dirbdama savivaldybės administracijoje jaučiuosi lyg burtininkė, gebanti aiškiai matyti ateitį, matyti, koks bus miestas po 3 ar 10 metų, kokie funkcionalūs ir gražūs pastatai puoš miestą, kokiomis plačiomis gatvėmis važiuosime netaršiomis transporto priemonėmis, kaip turiningai užpildysime savo laisvalaikį, lankydami gausius kultūrinius renginius ar su šeimomis pramogaudami miesto parkuose ir skveruose.

Tenka pripažinti, kad miesto gyventojui tikrai nėra lengva objektyviai vertinti miesto valdžios priimamus ir įgyvendinamus sprendimus. Miesto bendruomenės nuomonę didžiąja dalimi formuoja žiniasklaida, o žinią siunčia 2 pagrindiniai šaltiniai. Savivaldybės administracijos viešųjų ryšių padalinys nuolat pateikia informacinio pobūdžio pranešimus miestiečiams aktualiomis temomis apie pradėtus, vykdomus ar užbaigtus projektus. Tokie pranešimai yra išsamūs ir patikimi informatyvumo prasme, jų yra tikrai daug, bet juose nėra „razinos“, todėl jų gyvavimo žmonių atmintyje trukmė yra labai trumpa. Čia, kaip kasdienis maistas, kurį žmogus suvalgo ir pamiršta. Juk išmoningai serviruotą ir sumaniai parinktoje aplinkoje patiektą maistą žmogus skanauja ilgai, jį prisimena ir...padeda uždirbti pelną gabiam šefui. Taip ir su žinia - jei ji gyventojui pateikta išmoningai, su „razina“, tuomet ji yra gyvybinga, jos sklaida yra plati. Mieste vykstančių procesų pateikimą „su razina“ gyventojams vykdo žiniasklaida ir tai yra natūralu bei pateisinama, nes taip išlaikomas arba gausinamas žinių vartotojų ratas. Tačiau kur kas išmoningiau, su pikantišku prieskoniu negatyvią miesto gyventojų nuomonę apie miesto valdžią ir mieste vykdomus projektus formuoja savo siaurus savanaudiškus tikslus ginančios suinteresuotos grupės.

Savo gyvenime vadovaujuosi taisykle, kad Dievas žmogui duoda gyvybę, galvą ir rankas, o visa kita žmogus turi susikurti pats, tačiau, net būdama pakankamai atspari plačiai paplitusiam negatyvui, buvau blogesnės nuomonės apie valdininkus ir jų darbą. Įstaiga, kurioje šiuo metu dirbu, man tapo svarbia mano gyvenimo dalimi, veikla čia į gera pakeitė mano, paprasto miesto gyventojo, nuomonę apie savivaldybės tarnautojus bei pačios įstaigos misiją, skatina mane didžiuotis, kad gyvenu Klaipėdoje. Džiaugiuosi savo teisingu pasirinkimu dirbti Klaipėdos labui, galimybe skleisti žinią apie miestą, kuriame yra gera ir bus dar geriau gyventi.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder