Prezidentės metinis pranešimas - politiškai aštrus, konstruktyvus ir argumentuotas

Prezidentės metinis pranešimas - politiškai aštrus, konstruktyvus ir argumentuotas

Prezidentės ketvirtadienį Seime perskaitytas metinis pranešimas buvo tinkamo lygio - politiškai aštrus, konstruktyvus ir argumentuotas, buvo pasiektas tinkamas pranešimo trukmės ir kokybės balansas. Taip naujienų agentūrai ELTA pranešimą įvertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Alvidas Lukošaitis.

"Tai valstybės vadovui tinkamo lygio pranešimas, sakyčiau, prezidentiškas. Konstruktyvumo yra, na, ir strategijos pakankamai. Pakankamai yra tokių vietų, kurios turėtų kelti tam tikrą nervinę įtampą, skatinti kai kurių politinio proceso svarbių veikėjų tam tikrą susimąstymą arba savo veiksmų permąstymą", - sakė A. Lukošaitis.

Politologas pažymėjo, kad pusvalandžio Prezidentei visiškai užteko apibūdinti esamą situaciją valstybėje, strategiškai sudėlioti tam tikras gaires, aptarti tolesnę valstybės raidą.

"Prezidentė sugebėjo taip argumentuotai ir aštriai, be to, politiškai problemiškai viską sudėlioti. Manau, buvo pakankamai geras balansas tarp pranešimo laiko ir kokybės. Šitas pranešimas pirmiausia vertingas dėl savo konstruktyvumo, argumentuotumo ir politinio aštrumo, mane tas labai tenkina", - teigė A. Lukošaitis.

Kaip pagrindinį dalyką, kurį valstybės vadovė norėjo pabrėžti savo pranešime, A. Lukošaitis išskyrė politinių jėgų sutarimo svarbiausiais nacionaliniais klausimais poreikį.

"Toks pagrindinis pranešimo leitmotyvas, arba siužetinė linija - tai sutarimo skatinimas, tęstinumo politikos reikalavimas, skaidrumo politikoje reikalavimas ir skatinimas ir raginimas politines jėgas paisyti nacionalinių, o ne kokių nors atskirų, segmentiškų interesų", - sakė politologas.

Visų pirma tokius raginimus siekti sutarimo ir tęstinumo politologas teigė siejantis su svarbiais Lietuvai energetiniais klausimais.

"Šitą raginimą aš pirmiausiai siečiau su dabar vykdomos energetinio saugumo politikos tęstinumu. Toks raginimas yra aktualus ir jis visą laiką bus aktualus, ir metiniame Prezidentės pranešime jam tai tikrai tinkama vieta, aš tuo neabejoju", - pažymėjo jis.

A. Lukošaitis D. Grybauskaitės pasisakymus apie teisėsaugą ir kovą su korupcija metiniame pranešime apibūdino kaip "labai aštrius". Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Prezidentė pabrėžė su korupcija kovojusi asmeniškai, vetuodama, jos teigimu, "korupcija dvelkiančius" įstatymų projektus.

Politologas taip pat džiaugėsi, kad Prezidentė savo metiniame pranešime neaplenkė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) istorijos kaip netinkamo tam tikrų tarnybų veiklos politizavimo pavyzdžio.

"Paskutiniosios ir garsiausios FNTT istorijos reikalai yra tipiškas, labai gražus ir labai blogas tokių tarnybų politizavimo pavyzdys. Apie tai mūsų politikoje, mūsų gyvenime tikrai reikia labai stipriai kalbėti. Ir dėl specialiųjų tarnybų, ir dėl apskritai valstybės tarnybos politizavimo, esu įsitikinęs, labai daug nukenčiame. Tai Prezidentė tai pastebėjo labai konkrečiai, labai taikliai ir labai į temą", - teigė jis.


Kaip labai taiklias A. Lukošaitis įvertino ir Prezidentės pastabas apie savivaldą, jos akcentavimą, kad kai kuriose srityse savivaldai turi būti suteikta daugiau funkcijų. Jo teigimu, pastaruoju metu buvo galima pastebėti priešingas tendencijas.

"Paskutiniais metais, kalbant apie funkcijų paskirstymą tarp centro ir vietos savivaldos, yra toks judėjimas viena kryptimi - savarankiškų funkcijų savivaldai lieka vis mažiau, auga tik deleguojamų valstybės savivaldai funkcijų skaičius. Šita problema yra tikrai labai stipri, kalbant pirmiausia apie vietos savivaldos savarankiškumą ir demokratiškumą. Prezidentė, atkreipdama į tai dėmesį, manau, padarė labai taiklų pastebėjimą", - sakė politologas.

A. Lukošaitis atkreipė dėmesį, kad Prezidentė mažai kalbėjo apie užsienio politiką, bet tame jis teigė nematąs didelės problemos.

"Pakankamai konkrečiai, aiškiai, akcentuotai sudėlioti pagrindiniai uždaviniai, pagrindinės kryptys, pagrindinės užsienio politikos gairės artimiausiai ateičiai. Didesnių problemų, kalbant apie šitą pranešimo dalį, aš tikrai nematyčiau", - kalbėjo politologas.

Politologas sutiko su teiginiu, kad daug kas pranešime liko nepaminėta, tačiau pabrėžė, kad toks pranešimas ir neturi būti perkrautas.

"Dalykų, apie kuriuos galėjo pakalbėti Prezidentė, galima prigalvoti daug. Žinoma, daug ko nėra, bet aš nemanyčiau, kad viskas turi būti metiniame pranešime. Neperkrautas, bet aštrus valstybės vadovo žodis, kurį išgirs ir įsiklausys kiti, kam tai yra svarbu, yra tam tikras privalumas", - tvirtino A. Lukošaitis.

Jo manymu, pagrindinė D. Grybauskaitės metinio pranešimo žinia, kurią išgirdo žmonės, - kad politikos viršūnėse esame blogo Lietuvai linkinčių žmonių, bet Prezidentė tai žino ir yra pasiruošusi su tuo kovoti.

"Žmonės tikrai išgirdo, kad ten, politinėse aukštumose, nesvarbu, ar kalbėsime apie politikų bendruomenę, ar apie teisėtvarkos bendruomenę, ar kokią nors energetikos sektoriaus bendruomenę, yra padaryta daug negerų darbų ir daug negerų žmonių, tuos darbus darančių. Ir Prezidentė pasakė labai aiškiai: baikit, "blogiečiai", daryti negerus darbus. Ateis ir jūsų atsiskaitymo valanda. Aš manau, žmonės, kurie klausė ir domisi tokiais dalykais, tikrai turėtų išgirsti, ir aš manau, kad tokios žinios žmonėms paprastai patinka" , - pabrėžė politologas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder