Už premjero - kaip už pečiaus

Premjero aplinka - nepajudinama. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ką tik išteisino aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską. Ne, jis tikrai nesupainiojo viešojo ir privataus interesų. Ne, ministras skaidrus. Tik su vienu visiems ministrams vienodu interesu - dirbti valstybei.

Tikėkime. Džiūgaukime. Pritarkime šiam didingajam fenomenui. Visi Lietuvoje būna ypač skaidrūs, kol yra valdančiosios koalicijos nariai. Kaip tame sename anekdote - skrenda trys varnos, o viena - ypač. O kodėl? Nes ypač Andriaus Kubiliaus branginama. Dėl tos pačios valdančiosios koalicijos.

Ar A.Kubilius lengvai atsisakė interesus supainiojusio ministro Dainiaus Kreivio? Nė už ką. Stūksojo už ministrą mūru. Teko įsikišti prezidentei ir Seimo pirmininkei. Išėjo D.Kreivys. Tiesa, netoli. Pas premjerą. Tačiau kaip išėjo! Kaip nedėkingos visuomenės neįvertintas didvyris.

Ar A.Kubilius atsisako savo patarėjo, stuksentojo JAV ambasadai Virgio Valentinavičiaus paslaugų? Nė už ką. Stūkso už jį mūru. Nes ką pasiųstų į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, jei staiga prasidėtų "mailiaus-2" ar "karpio-1" tyrimai? Galų gale - kas pastuksentų amerikiečiams apie konservatoriams nepatikimus asmenis. Negi pats premjeras kažkur eis ir stuksens?

Kita vertus, ministrai tik tada būna visiškai skaidrūs, kai niekas visuomenėje tuo neabejoja. Kai ministras taip neužkliūva, kad niekam nekyla minties abejoti jo reputacija ar kompetencija.

G.Kazlausko darbu buvo nepatenkinta prezidentė Dalia Grybauskaitė. G.Kazlausko skaidrumu abejojo konkreti bendrovė, susikirtusi su kita, kuriai vadovavo G.Kazlauskas. Dabar buvęs statybininkas vadovauja Aplinkos ministerijai, kuruojančiai ir statybas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, prižiūrinti statybininkus, irgi yra prie G.Kazlausko vadovaujamos ministerijos. Tad nesvarbu, ką nustatė etikos prižiūrėtojai, žmonėms tokie ministrai niekada neatrodys skaidrūs. Ir kitaip žmonėms atrodytų, jei G.Kazlauskas būtų atėjęs į Aplinkos ministeriją ne iš statybų verslo, bet iš riestainių ar saldainių fabriko. Nes irisai "Kis kis" ar saldainiai "Karvutė" tikrai su statybomis nesusiję. Ir ateityje susieti nebus.

Dar viena skaidrumo nepridedanti detalė. Kai G.Kazlauskui paskambino abiejų bendrovių ginčą tiriančios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė, ministras jai nurodė... griežtai laikytis įstatymų! Ar tokius dalykus reikia priminti? Vadinasi, galimi ir kiti įstatymų laikymosi variantai. Negriežtai, pusiau griežtai, truputį griežtai. Įstatymas tai paauga, tai nuslūgsta tarsi termometro gyvsidabris. Nes kaip kitaip paaiškinti ministro priminimą savo pavaldinei? Nebent A.Kubiliaus Ministrų kabineto nariai kasdien rytą įspėja savo pavaldinius - brangučiai, šiandien laikomės griežto įstatymo.

Jei kas ir dunksi valdančiosios koalicijos galvose, tai visai kitoks priminimas. Laikykimės susikibę, kad nesubyrėtume. Susigipsuokime. Dėmesio, šaukia opozicija, ties G.Kazlausku ima eižėti gipsas. Nieko, užmaskuosime, atsako premjeras. Ne pirmas kartas. Valstybės skaidrumo praktikoje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder