JAV „Black lives matter“ fondas apgavo daugybę aukotojų

JAV „Black lives matter“ fondas apgavo daugybę aukotojų

Jungtinėse Amerikos Valstijose kilus protestų bangai atsirado nemažai norinčių paremti „Black lives matter“ (liet. „Juodųjų gyvybės svarbios“) judėjimą. Nemažai žmonių ėmė aukoti pinigus analogiško pavadinimo fondui, tačiau paaiškėjo, kad pastarasis neturi nieko bendro su protestų judėjimu, o pagrindine deklaruojama užduotimi įvardina „visuomenės ir policijos suvienijimą“ ir kol kas neskuba leisti pinigų deklaruotiems tikslams.

„Black Lives Matter Foundation“ fondas prasidėjus protestų bangai į savo sąskaitą surinko apie keturis milijonus dolerių (3,5 mln. eurų) aukų.

Tačiau pinigus aukoję asmenys ir organizacijos neįtarė, kad fondo veikla visiškai nesusijusi su analogiško pavadinimo judėjimu – 2015 metais įkurta organizacija pasisako už susivienijimą su šalies policiją. Tai išsiaiškino „Buzzfeed“ tyrimas.

Anot leidinio, „labdaros organizacija“ iki birželio pradžios surinko mažiausiai 4,35 mln. dolerių, tačiau didžiąją dalį šios sumos sugebėta įšaldyti, pinigams dar nepasiekus gavėjo. Aukojančios kompanijos nežinojo, kad fondas nėra susijęs su judėjimu „Black Lives Matter“, po žurnalistų užklausų aukojimų pavedimus suspėta sustabdyti.

„Black Lives Matter“ fondas yra įsikūręs Santa Clarite mieste, Kalifornijoje. Organizacijoje dirba tik vienas darbuotojas - jos įkūrėjas, 67 metų muzikos prodiuseris Robertas Ray Barnesas.

Fondo įkūrėjas neslėpė, kad nėra susijęs su pasauliniu judėjimu „Black Lives Matter“: „Aš niekada su jais nesu susitikęs ar bendravęs. Mūsų organizacijos tikslas yra vienybė su policija“, – pareiškė R. R. Barnesas.

Fondo deklaracijoje skelbiama, kad organizacijos tikslas – rasti dialogą tarp policijos ir visuomenės.

Pagrindinis tikrojo „Black Lives Matter“ judėjimo tikslas yra sumažinti policijos finansavimą ir paskirstyti išleistas lėšas vietos bendruomenių reikmėms. Jie nepalaiko bendradarbiavimo su policija. Visuotinio tinklo „Black Lives Matter“ atstovas leidiniui teigė, kad Barnes fondas „neteisėtai“ naudoja jų vardą;

R. R. Barnesas teigė, kad pats sugalvojo šūkį „Black Lives Matter“, o pasaulinis judėjimas jį „pavogė“. Jis įregistravo fondą tokiu vardu 2015 m. gegužę, taip pasisakydamas prieš policijos brutalumą, prasidėjusį 2014 metais.

Fondo įkūrėjas atsisakė atskleisti, kiek aukų jam pavyko surinkti. Pagal mokesčių deklaracijas, 2017 m. Jis gavo daugiau nei 300 tūkst. dolerių per „PayPal“ ir „GoFundMe“ sistemas ir išleido 89 tūkstančius dolerių, įskaitant 24 tūkstančius dolerių savo atlyginimui.

„Microsoft“, „Google“ ir „Apple“ taip pat skatino savo darbuotojus aukoti fondui ir pažadėjo patrigubinti darbuotojų aukas.

Vienintelė labdaros fondo oficiali auka buvo 5150 dolerių dovana Los Andželo vaikų centrui. R. R. Barnesas teigė, kad taip pat aukojo pinigų mokykloms ir bažnyčioms, tačiau negalėjo pateikti įrodymų.

Barnesas teigė planuojantis išleisti pastaruoju metu gautus pinigus policijos ir miesto gyventojų bendroms šventėms organizuoti, platinti pozityvias brošiūras apie policijos darbą. Jis taip pat nori organizuoti renginius, kuriuose piliečiai galėtų susitikti su pareigūnais išgerti kavos ir kartu suvalgyti spurgų.

Iki žurnalistų tyrimo pradžios nei viena iš minėtų R. R. Barneso programų nebuvo įgyvendinta. Jo teigimu, visa tai dėl to, kad to negalima padaryti tiesiog per naktį, o idėją reikėtų įgyventinti iš lėto ir neskubant.

Gavę užklausas, kompanijos „GoFundMe“ sustabdė visas „Black Lives Matter Foundation“ kampanijas ir įšaldė 350 000 paaukotų dolerių „Bonfire“ svetainė įšaldė 14 000 USD, kuriuos jie surinko „Black Lives Matter“ fondui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder