Netrukus kelionės tarp ES ir Jungtinės Karalystės bus kitokios: 7 dalykai, kuriuos būtina žinoti

Netrukus kelionės tarp ES ir Jungtinės Karalystės bus kitokios: 7 dalykai, kuriuos būtina žinoti

Jau visai netrukus, nuo ateinančių metų sausio 1-osios, iš ES priklausančių šalių pakliūti į Jungtinę Karalystę bus gerokai sudėtingiau, nei buvo iki šiol. Europos Komisija paskelbė, kad ir po sausio 1-osios tarp Bendrijos ir Jungtinės Karalystės lėktuvai skraidys. Tačiau kyla klausimų, ar britai bet kuriuo metu netrukus galės atvykti į ES šalis ilsėtis.

Dėl koronaviruso Bendrija yra priėmusi taisykles, pagal kurias ES nepriklausančių šalių piliečiams be itin svarbių priežasčių draudžiama atvykti į jos teritoriją. Išimtys padarytos toms valstybėms, kuriose užsikrėtusiųjų – labai mažai.

Vis dėlto po sausio atsiranda ir dar daugiau ribojimų, kuriuos reikės išpildyti norint kirsti sieną.

Pasai ir vizos

Jungtinės Karalystės piliečiai, keliaujantys į ES, privalės turėti pasus, kurie galios dar bent pusmetį ir kuriems – ne daugiau nei 10 metų.

Tačiau, kadangi kelionių dokumentų tvarka nesikeis, šis reikalavimas nebus taikomas vykstant į Airiją, kurioje su Jungtine Karalyste galioja Bendros kelionių erdvės taisyklės.

ES, Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos ir Šveicarijos piliečiai, vykstantys į Jungtinę Karalystę, nuo naujų metų vis dar galės kirsti šios valstybės sieną turėdami pasą ar asmens tapatybės kortelę – vizos kelionėms iki trijų mėnesių nereikės

Tačiau nuo kitų metų spalio 1-osios tvarka pasikeis: Jungtinė Karalystė ims reikalauti, kad atvykstantieji turėtų pasus, asmens tapatybės kortelių nebepakaks.

Tas pats galioja Jungtinės Karalystės piliečiams – vykdami į ES jiems reikės pasų.

Sveikatos kortelės

Daugeliui Jungtinės Karalystės piliečių nustos galioti Europos sveikatos draudimo kortelė, su kuria iki šiol jie galėdavo bet kurioje ES valstybėje gauti medicininę pagalbą. Vietoj to keliautojams patariama įsigyti atitinkamą kelionių draudimą.

Šis pokytis itin svarbus tiems, kurie jau serga, nes daugelis draudikų tokiu atveju asmens nesiima drausti arba jiems gerokai pabrangina draudimo polisą. Jis taip pat bus brangesnis ir keliaujantiems vyresnio amžiaus asmenims.

Naujovė veidrodiniu principu galios ir ES piliečiams, keliaujantiems į Jungtinę Karalystę – tiems, kurie po sausio 1 d. kirs šios šalies sieną, taip pat siūloma įsigyti sveikatos draudimą, nes Europos sveikatos draudimo kortelė Jungtinės Karalystės teritorijoje nebegalios.

Ilgos eilės

Jei artimiausiais mėnesiais tektų keliauti tarp ES ir Jungtinės Karalystės, yra nemaža tikimybė, kad strigsite eilėse. Nesvarbu, vyksite lėktuvu, traukiniu ar automobiliu.

Taip nutiks, nes kertant Šengeno sienas ir tvarkant ne ES piliečių dokumentus kai kuriuos procesus tenka atlikti rankomis. Panašu, jog taip bus mažiausiai iki 2022 m., kai ES ketina pakeisti tam tikrą keliavimo tvarką.

Jungtinė Karalystė žada pasirūpinti, kad ES, Europos ekonominės erdvės ir Šveicarijos piliečiai, turintys biometrinius pasus, galės greičiau įveikti eiles eidami per elektroninių pasų vartus. Tiesa, britų vyriausybė kol kas negarantuoja, jog taip bus ir realybėje.

Prognozuojama, kad aplink Kentą, esantį Anglijos pietryčiuose, formuosis didelės spūstys. Su šiais nepatogumais daugiausia susidurs vilkikų ir automobilių vairuotojai, vyksiantys į keltus Doveryje ar nersiantys į Eurotunelį Folkstone. Jiems eilėse gali tekti laukti ir dvi valandas.

Būta perspėjimų, kad dėl to Kentas taps „Anglijos tualetu“ nepaisant to, kad vyriausybė parūpino tūkstančius biotualetų.

Vairuotojų pažymėjimai

Kaip kad buvo praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, vairuotojai britai ant automobilių turės užsiklijuoti lipduką su raidėmis „GB“, privalės vežiotis registracijos dokumentą ir draudimą.

 

Gali būti, kad jiems prisies turėti leidimą vairuoti Europos žemyne, tačiau Jungtinės Karalystės vyriausybė vis dar išsisukinėja nuo atsakymo, kuriose šalyse jo gali reikėti, jei apskritai kurioje nors reikės.

Kalbama apie tai, kad tie britai, kurie, būdami ES jau pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, norės išsinuomoti automobilį, galbūt turės įsigyti nuomos sertifikatą. Tie, kurie vairuos savo transporto priemonę, greičiausiai turės su savimi turėti Žaliąją kortą.

Jei britai vairuos kemperį ar priekabinį namelį, jiems reikės atskiros Žaliosios kortos.

ES piliečiai Jungtinėje Karalystėje apsieis be tarptautinio vairuotojo pažymėjimo, tačiau jiems bus privaloma būti draustiems.

Muitinė

Nuo sausio 1-osios britų turistams, grįžtant iš ES, bus išplėstas apsipirkimas neapmuitintų prekių parduotuvėse. Tai savo ruožtu reiškia, jog grįžta kruizai, kurių tikslas – pigiai apsipirkti keltuose, rašo politico.eu.

Atvykėliai, kertantys Jungtinės Karalystės sieną, galės įsivežti 16 litrų alaus, 4 litrus vyno ir litrą spirituotų gėrimų nesumokant muito mokesčių. Be kita ko, jiems britų jūrų ir oro uostuose bei tarptautinėse traukinių stotyse bus leidžiama nusipirkti 200 cigarečių, 100 cigarilių, 50 cigarų ir 250 g tabako.

Vizos gyvūnams

Iki šiol katės, šunys ir šeškai tarp ES ir Jungtinės Karalystės galėjo keliauti laisvai, jei tik jie yra paskiepyti nuo pasiutligės, turi mikročipą ir gyvūno pasą.

Ilgainiui situacija gali pasikeisti, tačiau kol kas birtų vyriausybė rekomenduoja gyvūnų savininkams likus keturiems mėnesiams iki kelionės susisiekti su veterinaru, kad pakaktų laiko gyvūno kraujo testą nusiųsti į ES patvirtintą laboratoriją.

Vykstantiems kita kryptimi, į Jungtinę Karalystę, reikalavimai bus paprastesni: šalis teigia, kad ji bent kurį laiką jai pakaks ES gyvūnų pasų.

Tarptinklinis ryšys

Jungtinėje Karalystėje veikiantys mobiliojo ryšio operatoriai kol kas nežada peržiūrėti tarptinklinio ryšio kainų, todėl jos keliautojams neturėtų stipriai kirsti per kišenę.

Į šalį atvykusiems ES piliečiams britų vyriausybė žada: „Už skambučius, žinutes ir mobiliuosius duomenis mokėsite tiek pat, kiek ir ES, jei turėsite SIM kortelę, išduotą mobiliojo ryšio operatoriaus ES ar Europos ekonominėje erdvėje“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder