Saudo Arabija panaikino plakimo bausmę

Saudo Arabija panaikino plakimo bausmę

Saudo Arabijoje nebebus baudžiama nuplakant, pranešė šalies aukščiausiasis teismas ir pagyrė karaliaus bei jo įtakingo sūnaus padarytą „pažangą žmogaus teisių srityje“. 

Žmogaus teisių grupės jau seniai smerkia teismo skiriamą bausmę nuplakant – kartais net šimtais kirčių. 

Jų teigimu, nepaisant sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) prižiūrimų teisinių reformų, konservatyviojoje musulmoniškoje karalystėje iki šiol susidorojama su disidentais, skiriant jiems ir mirties bausmę.

Pasak Saudo Arabijos aukščiausiojo teismo, pastarąja reforma siekiama „suderinti karalystės (teisę) su tarptautinėmis žmogaus teisių normomis prieš kūno bausmes“. 

Iki šiol teismai galėjo įsakyti nuplakti asmenis, nuteistus už kai kuriuos nusikaltimus – nuo nesantuokinių lytinių santykių ar viešosios tvarkos pažeidimų iki žmogžudystės.

Ateityje teisėjai galės skirti baudas ir/arba laisvės atėmimo bausmes arba rinktis su laisvės atėmimu nesusijusių alternatyvas, tokias kaip viešieji darbai, sakoma teismo pranešime, kurį šeštadienį matė naujienų agentūrai AFP. 

Didžiausio atgarsio pastaraisiais metais susilaukė atvejis, kai 2014-aisiais Saudo Arabijos tinklaraštininkui Raifui Badawi (Raifui Badaviui) už „islamo įžeidimą“ buvo skirta 10 metų kalėjimo ir tūkstantis kirčių rimbu. 

Kitas metais Europos Parlamentas jam skyrė prestižinę Sacharovo žmogaus teisių premiją. 

Kūno bausmė Saudo Arabijoje panaikinta praėjus kelioms dienoms po to, kai naujiena apie kalinamo aktyvisto Abullah al Hamido (Abdulos Hamido) mirtį nuo insulto vėl atkreipė dėmesį į žmogaus teisių padėtį šalyje.  

Vienas iš Saudo Arabijos pilietinių ir politinių teisių asociacijos (ACPRA) steigėjų 69-erių A. Hamidas 2013 m. kovą buvo nuteistas kalėti 11 metų, panešė žmogaus teisių grupė „Amnesty International“. 

Anot jos, aktyvistas buvo pripažintas kaltas įvykdęs daugelį nusikaltimų, tarp jų – „sulaužius ištikimybę“ Saudo Arabijos valdovui ir siekus pakenkti valstybės saugumui. 

Kritika dėl žmogaus teisių padėties Saudo Arabijoje išaugo, 2017-ųjų liepą karaliui Salmanui paskelbus savo sūnų princą Mohammedą sosto įpėdiniu. 

Princo pažadą modernizuoti ekonomiką ir visuomenę temdo Rijadą kritikavusio žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymas ir išaugusios represijos prieš disidentus. 

J. Khashoggi, rašęs straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“, 2018 metų spalį buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.

BNS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder