Abejojančių nėra: Naudingiausio NBA sezono žaidėjo titulas atiteks LeBronui Jamesui

Abejojančių nėra: Naudingiausio NBA sezono žaidėjo titulas atiteks LeBronui Jamesui

Per visą NBA istoriją nė vienas krepšininkas nebuvo vienbalsiai pripažintas naudingiausiu sezono žaidėju. To nepavyko pasiekti nei Wiltui Chamberlainui, nei Billui Russellui, nei Shaquille'ui O'Nealui, nei Michaelui Jordanui.

Istoriją gali pakeisti LeBronas Jamesas.

Jo atstovaujama Majamio „Heat“ ekipa neabejoja, kad taip ir atsitiks.

Šį sezoną L. Jamesas rungtyniavo dar geriau nei bet kada. Jis taikliausiai tarp visų NBA krepšininkų atakavo krepšį, nors tarp daugiausiai metimų atlikusių krepšininkų užėmė tik septintąją vietą.

L. Jamesas pasiekė geriausius asmeninius karjeros rezultatus pagal tritaškių taiklumą, atkovotus kamuolius ir atliktus dvigubus dublius. Visą tai jis atliko atakuodamas krepšį rečiausiai per visą dešimties metų savo karjerą NBA lygoje.

Tai tik kelios iš daugybės priežasčių, kodėl „Heat“ klubas yra pagrindinis pretendentas į NBA čempionų žiedus. Atkrintamosios varžybos startuoja jau sekmadienį, o pirmajame jų etape Floridos ekipa susitiks su Milvokio „Bucks“ krepšininkais.

„Skaičiai nėra tai, dėl ko žaidžiu krepšinį, – pareiškė L. Jamesas. – Skaičiai niekad nebuvo tai, dėl ko rungtyniavau. Žaisti krepšinį mokiausi kitaip.“

L. Jamesas pažymėjo, kad jis rungtyniauja dėl vienintelio dalyko – titulų.

Naudingiausio NBA sezono žaidėjo titulo savininkai

Sezonas Žaidėjas

2000-2001 Allenas Iversonas

2001-2002 Timas Duncanas

2002-2003 Timas Duncanas

2003-2004 Kevinas Garnettas

2004-2005 Steve'as Nashas

2005-2006 Steve'as Nashas

2006-2007 Dirkas Nowitzki

2007-2008 Kobe Bryantas

2008-2009 LeBronas Jamesas

2009-2010 LeBronas Jamesas

2010-2011 Derrickas Rose'as

2011-2012 LeBronas Jamesas

„Praėjęs sezonas jam buvo istorinis. Jamesas iškovojo naudingiausio sezono žaidėjo titulą ir pelnė NBA čempiono žiedą. Jo vietoje daugybė žmonių atsipalaiduotų ir pasidžiaugtų pasiekę viršūnę, – pasakojo „Heat“ strategas Erikas Spoelstra. – Tačiau vietoje to, jis veržiasi į priekį ir ieško naujų iššūkių. Tai yra vienintelė priežastis, kodėl mes nenorime pasakyti, kaip toli ketiname eiti. Tai krepšininkas norintis tobulėti kiekvienais metais.“

L. Jamesas šį sezoną atakavo krepšį 56,5 proc. taiklumu ir pataikė net 103 tritaškius – iki šiol per visą NBA istoriją neatakavo krepšio taip gerai ir neatliko tiek daug metimų per vieną sezoną.

Skaičiuojant labiausiai pasižymėjusius krepšininkus pagal PAR sistemą, kuri sudeda pelnytus taškus, rezultatyvius perdavimus ir atkovotus kamuolius, L. Jamesas pirmauja NBA penktą kartą per pastaruosius šešis sezonus.

Jis pirmavo visoje lygoje pagal metimų taiklumą, nors buvo tik septintas pagal atliktus metimus. Jis galėjo pramesti net 348 metimus ir vis dar atakuoti krepšį taikliau, nei Niujorko „Knicks“ ekipos lyderis Carmelo Anthony.

„Tai istorinis reguliarusis sezonas, – pareiškė „Heat“ puolėjas Shane'as Battieras, neabejojantis, kad Jamesas bus pripažintas naudingiausiu NBA krepšininku. – Mes niekada nematėme tokių skaičių, kokius pademonstravo LeBronas.“

L. Jamesas šį sezoną vidutiniškai rinko po 26,8 taško, atkovojo po 8 ir perimdavo po 1,7 kamuolio bei atliko po 7,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Nuo tada, kai NBA pradėjo skaičiuoti perimtis kamuolius, panašius statistinius rodiklius yra pasiekę tik Michaelas Jordanas ir Larry Birdas.

„Krepšinį žaidžiu jau pakankamai ilgai. Mačiau daugybę krepšininkų tiek NBA, tiek Europoje. Žaidžiau skirtingose vietose ir galiu neabejodamas pasakyti, kad jis geriausias krepšininkas, kokį kada nors esu matęs. Nemanau, kad krepšinio aikštelėje jam yra neįmanomų dalykų“, – tvirtino „Heat“ puolėjas Udonis Haslemas.

Šį sezoną buvo rungtynių, kuriose Jamesas krepšį atakavo kone tobulai. Mače su Šarlotės „Bobcats“ ekipa jis pataikė net 13 metimų iš 14, o vienintelį kartą prametė, panašu, ne be varžovo pražangos, nors teisėjai jos ir neįžvelgė.

„Didybė visuomet ieško, kaip patobulėti, – pažymėjo Filadelfijos „76ers“ strategas Dougas Collinsas. – Buvau laimingas matydamas Michaelą Jordaną, tačiau jis visada grįždavo būdamas geresnis krepšininkas. Tai daro ir LeBronas. Jo metimų taiklumas vis kyla. Daugiau nei 40 proc. pataikytų tritaškių ir 56 proc. apskritai visų metimų. Jeigu palieki jį laisvą, nebesustabdysi. Ir ne tik tai. Jis geriausiai besiginantis NBA krepšininkas savo pozicijoje.“

L. Jamesas daugybę kartų yra sakęs, kad praėjęs sezonas buvo geriausias per jo karjerą NBA. Dėl daugelio objektyvių priežasčių. Jis vedė, iškovojo olimpinių žaidynių aukso medalį, trečią kartą buvo pripažintas naudingiausiu NBA krepšininku ir žinoma – padėjo „Heat“ iškovoti NBA čempionės titulą. Pirmąjį, po daugelio metų bandymų.

Po tokio sezono Jamesas išvyko trijų savaičių atostogų. Tačiau visą šį sezoną jis rungtyniavo nuostabiai. Jamesą trumpam pristabdė tik kirkšnies raumens patempimas, tačiau pasveikęs „Heat“ lyderis vėl demonstravo sau įprastą krepšinį.

Naudingiausio NBA krepšininko balsavimas įvyks per artimiausias kelias savaites, o L. Jamesui atiteksiantis titulas bus ketvirtas per pastaruosius penkerius metus.

Daugybė jo aplinkos žmonių mano, kad 2011-aisiais, kai naudingiausio žaidėjo prizas atiteko Derrickui Rose'ui, Jamesas buvo nubaustas dėl kontroversiško jo sprendimo persikelti iš Klivlendo į Majamį. Ne dėl sprendimo, o dėl jo pateikimo visuomenei ir žiniasklaidai.

„Vieną dieną aš sėdėjau šalia jo ir paklausiau ar jis supranta, kad gali iškovoti keturis naudingiausio sezono žaidėjo titulus per penkerius metus. O jis tiesiog atsakė: „Žmogau, esu tik paprastas vaikis iš Akrono“, – prisiminė „Heat“ gynėjas Dwyane'as Wade'as. – Jis turėtų gauti penkis titulus per penkerius metus. Jis yra neįtikėtinas. Aikštėje jis gali daryti tai, ką nori. Daugelis krepšininkų norėtų atlikti tai, ko negali. O jis gali viską. Ar jis galėtų tapti visų laikų geriausiuoju? Taip, jis galėtų.“

L. Jamesas dėl asmeninių priežasčių praleido paskutines „Heat“ ekipos reguliariojo sezono rungtynes. Spoelstra pažymėjo, kad nėra jokio pavojaus, kad komandos žvaigždė gali praleisti atkrintamąsias varžybas.

L. Jameso statistiniai rodikliai taps beverčiai, jeigu „Heat“ sezono nebaigs antru paeiliui NBA čempionų titulu.

„Atrodo, kad kad jis jau pasiekė viršūnę ir yra geriausias pasaulio krepšininkas, tačiau jis grįš dar stipresnis, – tvirtino Haslemas. – Laukiu kito sezono, kai jis rungtyniaus dar geriau.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder