Aurimui Didžbaliui - liūdna žinia iš Amerikos

Aurimui Didžbaliui - liūdna žinia iš Amerikos

Draudžiamų preparatų vartojimu kaltinamam pajėgiausiam šalies sunkiaatlečiui Aurimui Didžbaliui išsivalyti dopingo dėmę, panašu, bus gerokai sunkiau, nei to tikėjosi pats sportininkas ir jo treneris Bronislavas Vyšniauskas. Iš Šiaurės Amerikos šiomis dienomis atskriejusi žinia lietuvių neguodžia – galimybė išsigelbėti minimali.

Aurimas Didžbalis įtariamas draudžiamų preparatų naudojimu per praėjusį gruodį Anaheime vykusias pasaulio sunkiosios atletikos pirmenybes.

Pasaulio pirmenybėse 26-erių lietuvis buvo laimėjęs sidabro medalį iki 94 kg svorio kategorijoje.

Jo organizme rastas androgeninių receptorių moduliatorius SARM S-22, veikiantis panašiai kaip anaboliniai steroidai.

Pasklidus šiai žiniai, A.Didžbalio treneris B.Vyšniauskas interviu 15min aiškino, kad tai kažkoks nesusipratimas.

Anot B.Vyšniausko, po varžybų Anaheime paimtas kraujo testas parodė neigiamą rezultatą, tuo tarpu į Monrealį išsiųstas šlapimo mėginys buvo teigiamas.

Pakartotiniam B mėginiui lietuviai paprašė testą nusiųsti į vieną geriausių pasaulio laboratorijų Kelne.

Mums mėginio siųsti į Vokietiją neleido, tad ir pakartotinis mėginys bus tiriamas Kanadoje.

Lietuvos sunkiosios atletikos federacija netgi buvo pasišovusi apmokėti visas transportavimo išlaidas.

Visgi pirmadienį A.Didžbalis sulaukė neguodžiančios žinios – Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) siųsti mėginį pakartotiniam tyrimui į Europą nesutiko. Ir B mėginys bus tiriamas Kanadoje.

Pagal įprastus standartus, A mėginį tyrusi laboratorija turi ištirti ir B mėginį. Šiuo atveju tai bus padaryta Monrealyje.

„Kai situacija bus aiški, tada ir paskelbsime, – susierzinimo dėl pirmadienį iš kitapus Atlanto atskriejusios žinios neslėpė B.Vyšniauskas. – Mums mėginio siųsti į Vokietiją neleido, tad ir pakartotinis mėginys bus tiriamas Kanadoje. Pirmadienį parašėme dar vieną raštą, papildomai kreipėmės į IWF, bet kol kas atsakymo nesulaukėme.“

Tikimybė, jog B mėginys galėtų parodyti kitokį rezultatą – labai menka. „Taip, šansų nedaug, bet mes tikime stebuklu“, – kalbėjo B.Vyšniauskas.

Anot jo, net jeigu ir pakartotinis tyrimas parodys tokius pačius rezultatus, Lietuvos sunkiosios atletikos federacija pasiduoti neketina.

„Su visais dirbam, su teisininkais, su kitais specialistais. Net negaliu spėlioti, kiek viskas užtruks – gal savaitę, gal mėnesį, gal du. Pavyzdžiui, 2016-ųjų rugpjūtį diskvalifikuotas lenkas Tomaszas Zielinskis dar iki šiol bylinėjasi“, – kalbėjo B.Vyšniauskas.

Jei sportininkas bus diskvalifikuotas, jam veikiausiai bus pritaikyta 8 metų bausmė. Tikėtina, kad tai reikštų profesionalios karjeros pabaigą, bet net ir gyvendamas nežinioje, A.Didžbalis treniruojasi ir kasdien pluša sporto salėje.

„Ką jūs, jis gi ne lavoninėje, žinoma, kad sportuoja“, – užtikrino B.Vyšniauskas.

Anot Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidento, net ir gavusi teigiamą pakartotinio dopingo testo rezultatą, federacija nepasiduos.

„Ruošiamės kovoti iki galo. Jau dabar planuojame tikrinti papildus, kuriuos įtariame. Norime šioje istorijoje išsiaiškinti absoliučiai viską“, – kalbėjo sportininko treneris.

Ryškiausią karjeros pergalę iš Marijampolės savivaldybėje esančio mažyčio Opšrūtų kaimo kilęs, bet Klaipėdoje keletą pastarųjų metų besitreniruojantis, A.Didžbalis pasiekė prieš pusantrų metų, kai iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių parvežė bronzą.

B.Vyšniauskas ir jo auklėtinis pastaraisiais metais buvo sutinkami su orkestrais ir ąžuolo vainikais, bet prieš penkerius metus buvo maišomas su žemėmis.

2012-aisiais A.Didžbalis buvo diskvalifikuotas dvejiems metams dėl anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono vartojimo, prarado Europos vicečempiono medalį, negalėjo dalyvauti Londono olimpiadoje.

Dėl šių nuodėmių tuomet daugiau kritikos teko būtent B.Vyšniauskui, nes problemų dėl draudžiamų preparatų vartojimo praeityje turėjo ir jo sūnus Ramūnas Vyšniauskas.

Tačiau šią karčią piliulę treneris ir jo auklėtinis nurijo, A.Didžbalis bausmę atkentėjo ir į tarptautinę areną grįžo su nauja jėga ir pergalėmis, apie kurias iki šiol šalies sunkioji atletika galėjo tik svajoti.

B.Vyšniausko auklėtiniai į dopingo kontrolierių pinkles jau yra įsipainioję keturis kartus. Jei A.Didžbalio B testas pasitvirtins – bus ir penktasis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder