Bronislavas Vyšniauskas: "Ginsime savo tiesą"

Bronislavas Vyšniauskas: "Ginsime savo tiesą"

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) pranešė apie teigiamą Lietuvos sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio dopingo testą, kuris buvo aptiktas šlapime. Tačiau tą pačią dieną paimtame kraujo tyrime jokių neleistinų medžiagų neaptikta. Pabrėžiama, kad galutines išvadas daryti dar anksti - bus laukiama antrojo mėginio atidarymo ir jo analizės. Tiek sportininkas, tiek jo treneris Bronislavas Vyšniauskas tikisi, kad tai tik klaida, ir savo tiesą ketina ginti visais įmanomais būdais.

"Nežadame tylėti, o ginsimės ir bandysime įrodyti savo tiesą. Nejaugi mus laikote kvailiais ir manote, kad prieš pasaulio čempionatą galime taip klysti? Dabar mes laukiame B mėginio rezultatų ir prašėme, kad jį tirtų geriausioje pasaulio antidopingo klinikoje Kelne (Vokietija) ar kur kitur Europoje, bet ne už Atlanto. Giliai širdyje tikiu, kad tai klaida ir nesusipratimas. B mėginys turi išsklaidyti abejones", - kalbėjo Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris B. Vyšniauskas.

Kraujo mėginys švarus

Dopingo mėginys buvo paimtas praėjusių metų gruodį Kalifornijoje (JAV) vykusiame pasaulio čempionate, kuriame A. Didžbalis iškovojo sidabro medalį svorio kategorijoje iki 94 kg. Pranešama, kad neva tai A. Didžbalio šlapime aptikta draudžiamo preparato SARM S-22, kuris padeda didinti raumenų masę.

"Tai visiškas nesusipratimas. Iki pasaulio čempionato likus dešimčiai dienų tiek Aurimą, tiek kitus mūsų sunkiaatlečius, tiek kraują, tiek šlapimą, tikrino Lietuvos antidopingo agentūra. Buvo idealiai švarus organizmas. Kaip sužinojome, tie vaistai didina svorį, o mums kaip tik reikėjo mažinti svorį. Jį naudoti mums net nėra logikos. Darome viską, kad A. Didžbalio šlapimo mėginys būtų atsiųstas į Europą. Amerikoje paėmė Aurimo kraujo ir šlapimo mėginius. Kraujas švarus, viskas gerai, o šlapimas - ne. Kaip tai gali būti? Mes to niekaip nesuprantame. Šlapimą tikrino Kanadoje, Monrealyje, o kraują - Los Andžele. Gal kažką supainiojo?" - svarstė treneris.

Amerikoje - neregėta sumaištis

Tiek B. Vyšniauskas, A. Didžbalis "Vakarų ekspresui" sakė, kad jiems jau Amerikoje sukėlė nuostabą dopingo tikrinimo procedūra, kuri užtruko bemaž penkias valandas. Daug pasaulio šalių išmaišęs ir įvairių dopingo tikrinimo procedūrų regėjęs nusipelnęs Lietuvos rinktinės treneris B. Vyšniauskas to, ką matė Amerikoje, niekur kitur nebuvo regėjęs.

"Keisti Amerikoje tie tikrinimai. Pirmą kartą gyvenime mačiau, kad taip būtų duodami mėginiai - žmonių patalpoje daug. Paima mėginį, nuneša nežinia kur, atneša lapą pasirašyti. Negaliu tvirtinti, kad medikai į šlapimą kažko įpylė ar kažką padarė, tačiau buvo pažeidžiamos dopingo ėmimo taisyklės. Kyla klausimas, kaip taip: jei šlapime tos medžiagos yra, kraujyje - nėra. Bendradarbiaujame su tarptautinės federacijos atstovais ir jie mums atsakys, ar pavyks mėginį atgabenti į Europą. Žinome, kad nieko neleistino nevartojome ir ginsime savo tiesą", - dar kartą pabrėžė B. Vyšniauskas.

A. Didžbaliui Amerikoje įsiminė ir tai, kad jo treneris B. Vyšniauskas norėjo telefonu nufotografuoti būtent klaipėdiečio šlapimo ir kraujo mėginius, tačiau gydytoja griebė už rankos ir to daryti neleido.

"Nuostatuose ir jokiose taisyklėse toks draudimas nėra parašytas. Ką jie turi slėpti?" - svarstė klaipėdiečiai.

B. Vyšniauskas teigė, kad jau daugybę metų vartoja tuos pačius "Universal" kompanijos papildus.

"Išsiaiškinome, kad ta medžiaga yra amerikiečių kompanijos produktuose. Būna tokių atvejų, kai ant buteliuko etiketės tos medžiagos nerašo, o ištyrus - randa tokias medžiagas. Tokią informaciją radome internete. Tokių papildų yra daugybė ir jie yra legaliai pardavinėjami. Absurdas... Bet mes vartojome tik patikrintus papildus, kuriuos vartojame jau 15 metų", - sakė treneris.

Pasipylė skambučiai iš užsienio

B. Vyšniauskas teigė, kad po šios nemalonios su juo ir A. Didžbaliu susijusios žinios sukruto ir užsienio šalių sportininkai, treneriai bei sunkiosios atletikos federacijų atstovai.

"Man skambino maždaug dvylikos valstybių žmonės. Specialistė kalba, kad to preparato šlapime negalima aptikti, o tik - kraujyje. Didžiausia tikimybė, kad yra sumaišyti mėginiai. Tikiu, kad B mėginys gražins teisybę. Dar tirsime papildus, kuriuos naudojame. Visi vienodai valgėme, visus patikrino. Pas visus nėra, o pas Aurimą yra. Toliau bylinėsimės, nes nėra įrodymų, kokia medžiaga buvo. Reikia įrodymų. Tai mūsų ateitis. Ne tik muūsų, bet ir kitų sporto šakų", - akcentavo B. Vyšniauskas.

Rankų nežada nuleisti ir A. Didžbalis. Jis savo tiesą nori įrodyti ne žodžiais, o faktais.

"Nuotaikos keistos. Ši žinia - lyg žaibas iš giedro dangaus, neturinti sąsajų nei su manimi, nei su sunkiosios atletikos federacija. Atvirai pasakius, net keista ir sunku komentuoti. Neįsivaizduoju, kam tai reikalinga... Prieš patį pasaulio čempionatą buvo atvykusi Lietuvos antidopingo agentūra, kuri patikrino tiek šlapimą, tiek kraują. Mėginiai abiem atvejais buvo neigiami, pasaulio čempionate šlapimo testas buvo teigiamas, o kraujo - neigiamas. Negali taip būti. Jei draudžiami preparatai yra visame organizme, tai jį turėtų aptikti ir ten, ir ten. Tai sukelia begalę klausimų ir sąmyšį", - teigė Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininkas, Europos čempionas ir planetos vicečempionas A. Didžbalis.

Jei ir B mėginys bus teigiamas, tada A. Didžbaliui bus atimtas planetos pirmenybių vicečempiono medalis, tačiau olimpinio prizininko ir Europos čempiono titulai liktų jo trofėjų kolekcijoje. Tačiau blogiausia tai, kad tokiu atveju A. Didžbaliui grėstų diskvalifikacija. Koks tai būtų terminas, spręstų tarptautinė sunkiosios atletikos federacija.

"Sakoma, kad reikia ruoštis blogiausiam variantui, o tikėtis geriausio. Sunku susitaikyti su tuo, kai esi niekuo dėtas. Negi imsi save kaltinti tuo, ko nedarei? Tikiuosi, B mėginiai bus neigiami, ir visi bus nustebę. Gal kažkas ir džiaugiasi tokiomis naujienomis. Mums tai tikras šokas, nesuvokiama. Nesirengiu teisintis, nes teisinasi kalti. Reikia laukti faktų. Kiek tos medžiagos buvo šlapime - irgi neskelbiama. Daug neskaidrumo. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija iš laboratorijos negauna atsakymų. Svarbiausia, kad B mėginys pasiektų Europą ir Vokietijoje, arčiau mūsų, būtų tiriamas", - sakė sportininkas.

"Staugsime ir sieksime reabilitacijos"

Tai, kad A. Didžbalis per anksti yra apkaltintas tuo, ko nepadarė, yra įsitikinęs ir sportinę karjerą jau baigęs garsus sunkiosios atletikos atstovas Ramūnas Vyšniauskas.

"Tai kažkoks nesusipratimas. Buvau visą laiką prie Aurimo, žinau koks jis atsargus ir pareigingas žmogus. Net skambina ir klausia, kokį vaistą vartoti nuo peršalimo, kad tik nesuvalgytų kažko neleistino. Pakartosiu, ką sakiau kitiems žurnalistams: Aurimas šimtu procentų švarus ir tai aš rėksiu visa gerkle. Pamatysite, paminėsite mano žodžius. Kai esi prisidirbęs, tai tyli, o dabar net nekalbėsime - staugsime ir sieksime reabilitacijos", - neslėpdamas emocijų kalbėjo R. Vyšniauskas.

Jis pridūrė ir tai, kad jei reikės, net kreipsis į teismą ir ten bandys įrodyti savo tiesą.

"Kai esi nekaltas, bet kokia kaina bandai įrodyti savo tiesą. Apie jokias diskvalifikacijas net negali būti kalbų, nes Aurimas nekaltas ir mes tą įrodysime", - kartojo daugybę metų vienu tituluočiausiu ir garsiausiu Lietuvos sunkiaatlečiu vadinamas R. Vyšniauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder