Deividas Bekhemas: "Holivudo pasakos pabaiga"

Deividas Bekhemas: "Holivudo pasakos pabaiga"

Penkerius su puse metų trukusi futbolo pasaulio madų dievaičio Deivido Bekhemo (David Beckham) odisėja Holivudo pasaulyje pasiekė finišą. Gruodžio pradžioje antrą kartą iš eilės Amerikos futbolo lygos („Major Leaugue Soccer“ arba MLS) čempionu tapęs 37-erių futbolininkas apsisprendė ieškoti naujų karjeros iššūkių.

Pernykštė istorija

Lygiai prieš metus D. Bekhemo pavardė (ir veidas) mirgėjo viso pasaulio žiniasklaidos priemonėse. Buvęs Anglijos rinktinės futbolininkas po beveik penkerius metus trukusio žygio pagaliau atvedė Los Andželo „Galaxy“ komandą ant aukščiausio MLS čempionato laiptelio. Sekant geriausiomis holivudinių superfilmų tradicijomis finalinėje dvikovoje su Hjustono „Dynamo“ Los Andželo ekipos megažvaigždės - anglas D. Bekhemas ir airis Robis Kynas (Robbie Kean) paruošė pergalingo įvarčio receptą, jį šaltakraujiškai įgyvendino amerikietis Landonas Donovanas (Landon Donovan).

Po tų rungtynių D. Bekhemas tapo pirmuoju (ir kol kas vieninteliu) futbolininku, sugebėjusiu laimėti Anglijos, Ispanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų futbolo čempionatus. Dar neatslūgus pergalės šėlsmui pasaulinėje žiniasklaidoje pasirodė daugybė pranešimų apie galimus D. Bekhemo karjeros posūkius. Bene rimčiausiais pretendentais į madingosios futbolo žvaigždės paslaugas buvo laikomas madų sostine vadinamas Paryžius ir Kataro šeichų multimilijonais maitinama „Paris Saint-Germain“ ekipa. Tačiau šių metų sausio 18 d. D. Bekhemo vardo muilo istorija nutrūko. Futbolininkas ir jo šeima nepanoro palikti malonios Holivudo žvaigždžių draugijos ir dar metams pratęsė sutartį su „Galaxy“ ekipa.

Naujas scenarijus

Praėjus metams vėl kyla D. Bekhemo „isterijos“ bangos. Tiesa, šį kartą spėlioti - pasiliks ar paliks - nebereikia. Gruodžio 1 d. paskutinėse 2012 m. MLS sezono rungtynėse nugalėtojų titulą su „Galaxy“ apgynęs D.Bekhemas pats pareiškė, kad tai buvo paskutinės jo rungtynės Los Andžele.

Kaip ir pernai, Los Andželo „Galaxy“ finale susitiko su Hjustono „Dynamo“ komanda. Kaip ir prieš metus, Holivudo numylėtinius į pergalę (3:1) vedė „šventoji futbolo trejybė“: D. Bekhemas, R. Kynas ir L. Donovanas. Tiesa, šį kartą bendromis pastangomis sukurti įvarčio šiems futbolininkams nepavyko. Tačiau L. Donovanas ir R. Kynas pasižymėjo smūgiais nuo 11 m žymos, o D.Bekhemas tiesiog žaidė taip, kad net ir didžiausiems jo priešininkams neapsiverstų liežuvis pasiūlyti susimąstyti apie išėjimą į pensiją. Racionalus ir efektyvus, tolimais preciziškais perdavimais skirstantis kamuolius savo komandos draugams, D. Bekhemas laikė visas „Galaxy“ komandos žaidimo gijas. Nors jam ir nepavyko atsisveikinimo proga sukurti įsimintino futbolo šedevro, bet dėkingi Los Andželo komandos gerbėjai dar ilgai po rungtynių giedojo padėkos giesmes beveik šešerius metus jų komandai atidavusiam futbolininkui.

„Man niekada neatsibos žaidimas lemiamose sezono rungtynėse, finalų dvasia ir nuotaika po jų, - po mačo kalbėjo D. Bekhemas. - Man jau 37-eri ir per savo karjerą turėjau ne vieną tokią patirtį, bet net ir paskutinė pergalė man yra tokia pat brangi kaip ir pirmasis karjeros triumfas“.

Viliojančios perspektyvos

Šį sezoną D. Bekhemas MLS čempionate sužaidė 30 rungtynių, pelnė 7 įvarčius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Tiesa, kitų Los Andželo ekipos lyderių statistika kur kas geresnė: R. Kynas pelnė 22 įvarčius ir atliko 8 perdavimus, o L. Donovanas pasižymėjo 11 kartų ir 16 kartų rezultatyviai asistavo komandos draugams. Nenuostabu, kad būtent šie futbolininkai buvo įtraukti į geriausių MLS čempionato futbolininkų simbolinę vienuolikę. D. Bekhemui joje vietos neatsirado, bet šis menkniekis nuotaikos jam nesugadino.

„Esu labai laimingas, kad būdamas 37-erių vis dar sulaukiu labai įdomių ir viliojančių pajėgiausių pasaulio futbolo klubų pasiūlymų“, - dar prieš MLS finalą pareiškė D. Bekhemas.

Buvęs Anglijos rinktinės kapitonas neslepia, kad kitas karjeros etapas greičiausiai bus paskutinis jo, kaip žaidėjo, karjeroje. Todėl ir klubų pasiūlymus jis peržiūri labai atsakingai. Kol kas žinoma, kad D. Bekhemą savo gretose norėtų matyti įvairiausių šalių - Anglijos, Prancūzijos, Kinijos, Australijos ir net Rusijos - futbolo klubai. Viešai apie tai kalbėjo Londono QPR ir „Monaco“ klubų atstovai, antrą kartą savo laimę išmėginti norėtų ir „Paris Saint-Germain“ savininkai. Pats D. Bekhemas neseniai teigė, kad jaučiasi pajėgus žaisti UEFA Čempionų lygos kalibro klube, o Anglijos bulvarinė spauda pranešė, kad jo žmona Viktorija Adams (Victoria Adams) Londone dairosi jų šeimai tinkamo gyvenamojo būsto.

Tiesa, bent jau gimtosios Anglijos klubams prisivilioti D. Bekhemą gali būti pernelyg sudėtinga. „Aš jau ne kartą sakiau, kad man būtų labai sunku žaisti kokiame nors Anglijos futbolo klube, vien jau dėl to, kad aš esu žaidęs geriausioje ir sėkmingiausioje ekipoje - „Manchester United“ klube, - tikino daugiau nei dešimt karjeros metų „Raudonųjų Velnių“ gretose praleidęs futbolininkas. - Aišku, viskas pasaulyje keičiasi, visko gali būti, bet kol kas mes tik nagrinėjame įvairiausius pasiūlymus. Neabejoju, kad artimiausiu metu aš ir mano šeima daug laiko praleisime Anglijoje, aplankysime artimuosius ir draugus. Tačiau tai nesusiję su futbolu“.

Neįkainojamas indėlis

Vis dėlto, net ir baigęs MLS karjeros etapą, su Los Andželo „Galaxy“ ekipa D.Bekhemas ryšių nenutrauks. Neoficialiais duomenimis, šiuo metu vyksta „Galaxy“ ir futbolininko atstovų derybos dėl 25 proc. klubo akcijų įsigijimo. Tapęs vienu iš klubo savininkų, D. Bekhemas galėtų aktyviai darbuotis ne tik reklamuodamas komandą, bet ir viliodamas naujas futbolo žvaigždes.

Pasak vieno iš „Galaxy“ savininko kompanijos AEG prezidento Timo Leveiko (Tim Leweike) D. Bekhemas jau dabar atlieka nemažai nematomo darbo. „Deividas supažindino mus su Madrido „Real“ ekipoje žaidžiančiu brazilu Kaka, suorganizavo mūsų susitikimą ir padarė neįkainojamą paslaugą kalbėdamas su juo apie Los Andželą ir mūsų klubo organizaciją“, - sakė T. Leveikas.

MLS vadovai taip pat pripažįsta, kad penkerius su puse metų trukusi D.Bekhemo epopėja futbolą Amerikoje pakylėjo į naują kokybinį lygmenį. Nuo 2006 m., kai D. Bekhemas atvyko į MLS, lyga išaugo nuo 12 iki 19 komandų, o jos pajamos už parduodamą atributiką padidėjo 231 procentu. Keitėsi ir žiūrovų susidomėjimas. Pirmąjį D. Bekhemo sezoną rungtynes vidutiniškai stebėdavo apie 16 tūkst. žmonių, o šiais metais į stadionus vidutiniškai ateidavo trimis tūkstančiais daugiau žiūrovų.

MLS komunikacijos skyriaus viceprezidento Deno Kortemanšo (Dan Courtemanche) teigimu, D. Bekhemo įtaka MLS augimui buvo tiesiog milžiniška. „Su Deivido atėjimu pasaulinės žiniasklaidos dėmesys MLS lygai padidėjo keleriopai. Vargu ar šiuo metu pasaulyje yra bent vienas futbolo mėgėjas, nežinantis, kas tai yra Los Andželo „Galaxy“. Esu įsitikinęs, kad būdamas pasaulinio lygio žvaigžde Deividas, kaip niekas kitas iki šiol, padidino MLS ir „Galaxy“ žinomumą visame pasaulyje“, - samprotavo D. Kortenmanšas.

D. Bekhemas MLS ir „Galaxy“ vadovų jam skirtus šimtus milijonų dolerių jau atidirbo. Dabar belieka sulaukti, kurioje pasaulio dalyje įvyks finalinis šios pasaulinės pramogų ir sporto žvaigždės karjeros aktas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder