Dėl sporto reformos - pareiškimų lavina

Dėl sporto reformos - pareiškimų lavina

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba turėtų priimti sprendimą, kurias Klaipėdos sporto šakas palikti biudžetinėse sporto įstaigose, o kurioms siūlyti pereiti į klubinę sistemą. [CITATA] Dėl šio klausimo jau keli mėnesiai verda aistros ne tik tarp pačių sportininkų, bet ir tarp politikų.

Keisčiausia yra tai, kad Klaipėdos sporto reformos autoriai jau kelis kartus keitė savo sprendimus - vieną dieną siūlo biudžetinėse įstaigose palikti vienas sporto šakas, kitą dieną - jau kitas.

"Susidaro toks įspūdis, kad jie tarsi meta kauliuką ir burtų būdu atrenka vieną ar kitą sporto šaką. Negi jie specialiai nori mus sukiršinti?"- tokiais valdininkų sprendimais piktinosi dalis Klaipėdos sporto bendruomenės narių.

Vėl išbrauktas badmintonas?

Pagal naujausią siūlymą, kuris šiandien teikiamas miesto tarybai teigiama, kad Klaipėdos savivaldybė finansiškai išlaikytų 14 sporto šakų: dviračių sportą, laisvąsias imtynes, graikų-romėnų imtynes, boksą, sunkiąją atletiką, lengvąją atletiką, sportinę gimnastiką, meninę gimnastiką, dziudo, tinklinį, rankinį, krepšinį, plaukimą ir futbolą, o likusios steigtų klubus ir bandytų išgyventi pačios.

Į biudžetinių sporto šakų sąrašą iš pradžių dar buvo siūlyta įtraukti badmintoną ir povandeninį plaukimą, tačiau netrukus šios sporto šakos išbrauktos ir vietoj jų įrašytos meninė ir sportinė gimnastika.

Pagrindinis argumentas - tai bene vienintelės sporto šakos, kurios vilioja mergaites.

Netrukus sukilo badmintonininkai ir povandeninio plaukimo atstovai, ir tuomet vėl siūlyta juos palikti prie biudžetinių sporto šakų. Dabar pavarčius galutinį projektą, vėl matyti, kad šios sporto šakos išbrauktos.

"Man tai naujiena. Lauksime Tarybos posėdžio ir viską sužinosime", - kalbėjo nusipelnęs Klaipėdos badmintono treneris Antanas Narvilas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus specialisto Igno Pociaus, miesto Tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas siūlė palikti badmintoną tarp biudžetinių sporto šakų, šis siūlymas yra įrašytas atskirame protokole ir bus teikiamas tarybos nariams.

Pavyks sutaupyti?

Klaipėdos sporto reformos autorių teigimu, neprioritetinių sporto šakų perėjimas į klubinę sistemą "atlaisvins" 957 tūkst. litų ir šie pinigai bus paskirstyti visoms nebiudžetinėms sporto šakoms.

Anot I. Pociaus, pirminiais skaičiavimais, dabar vieno sportininko krepšelis mėnesiui yra 157 Lt. Įgyvendinus šią reformą krepšelis esą sumažėtų iki 62 Lt, bet jį gautų didesnis kiekis sportuojančių vaikų.

Prieš beveik dvi savaites posėdžiavęs miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas suabejojo sporto reformos ekonomine nauda.

"Ar tik nebus taip, jog treneriams reikės išmokėti didžiules išeitines kompensacijas?, - klausė komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

Tuo metu miesto Tarybos narė Lilija Petraitienė yra įsitikinusi, jog tokios reformos nereikia.

"Pirmiau pasidarykime tvarką. Jei mes nesugebame sužiūrėti, kurie treneriai nedirba, prirašinėja nebūtus vaikus, "chaltūrina", tai iki ko mes nusigyvenome?" - rėžė L. Petraitienė.

Tiek ji, tiek dar du komiteto nariai - R. Taraškevičius ir Artūras Šulcas, pastebėjo, kad vykdant reformą yra daug subjektyvumo.

"Kodėl pasirinktos būtent šios sporto šakos? Iš pradžių buvo mąstoma vienaip, paskui - kitaip, dabar - dar kitoks siūlymas. Atėjo keli treneriai, paverkė, ir jau pateiktas kitoks siūlymas. Argi tai normalu?", - retoriškai klausė jie.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pabrėžė, kad tokio sporto reformos varianto nepalaikys, jei nebus aiškaus ekonominio pagrįstumo.

Įžvelgia diskriminaciją

Sporto reformos projektu nėra patenkinti ir pareiškimus išplatino Klaipėdos sambo bei regbio atstovai, taip pat nepritarimą raštu išreiškė ir Klaipėdos socialdemokratai, o Klaipėdos povandeninio sporto atstovai surinko per tūkstantį parašų ir prireikus net žadėjo protestuoti prie savivaldybės.

Anot sambistų ir regbio atstovų siūlomas sporto reformos projektas nėra tinkamai paruoštas ir pagrįstas. Sprendimo projekte numatyti 8 kriterijai nustatyti neteisingai ir šališkai.

"Priėmus šį sprendimą, Klaipėdoje neliks dar visos eilės sporto šakų", - rašte, adresuotame Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui ir Tarybos nariams, savo mintis dėsto Klaipėdos miesto sambo federacijos prezidentas Jurijus Petrovas.

Lietuvos regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius teigia, kad Klaipėdos miesto savivaldybė netinkamai sudėliojo prioritetus.

"Klaipėdos savivaldybės atstovų skaičiavimais, regbis surenka 33 balus ir turėtų netekti finansavimo iš biudžeto. Tačiau Lietuvos regbio federacija, susipažinusi su siūlomu projektu, aptiko esminius balų skyrimo netikslumus. Regbis negavo 4 balų už tai, kad ši sporto šaka yra olimpinė, dar 9 taškai nebuvo skirti už pasiekimus Europos bei pasaulio čempionatuose. Klaipėdoje regbis vystosi itin sparčiai, žaidžia daugiau nei 80 vaikų, jaunuolių, suaugusiųjų, čia dirba 4 treneriai, tarp kurių Lietuvos moterų rinktinės treneris. Lietuvos regbio rinktinė (U-20) yra iškovojusi Europos čempionų vardus, vyrų rinktinė pagerino pasaulio rekordą (18 pergalių iš eilės), ilgą laiką buvo tarp 40 stipriausių pasaulyje, ir pagal šį rezultatą atsiliko tik krepšiniui. Tikime, kad Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ištaisys skaičiavimų netikslumus ir leis regbiui užimti jam priklausomą garbingą vietą sporto šakų šeimoje", - argumentus dėstė R. Davidovičius.

Klaipėdos socialdemokratų nuomone, visų pirma reikia atlikti visos sporto sistemos vidaus auditą, užtikrinti vidaus tvarką ir skiriamų lėšų panaudojimo skaidrumą, patikrinti klubinės sistemos (krepšelio principo) veiksmingumą, o ne iškart imtis kardinalių reformos veiksmų.

"Dabartinis sporto pertvarkos projektas yra parengtas pažeidžiant socialinio teisingumo principą, neišvengiant subjektyvumo ir diskriminuoja vienas sporto šakas kitų šakų atžvilgiu. Neapgalvotas, nepamatuotas ir skubotas siūlomos reformos įgyvendinimas gali sunaikinti pagal tendencingus kriterijus atrinktas ir neprioritetinėmis įvardintas sporto šakas", - komentuoja L. Petraitienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder