Geriausieji: nuo regbio iki golfo

Geriausieji: nuo regbio iki golfo

Dar prieš didžiąsias šventes paaiškėjo, kad geriausiais metų sportininkais Lietuvoje išrinkti dviratininkė Simona Krupeckaitė ir sunkiaatletis Aurimas Didžbalis, bet jie - ne vieninteliai 2016-ųjų laureatai. Geriausieji buvo paskelbti ir atskirose sporto šakose. Kai kurie iš jų žinomi visiems, kiti - nelabai pažįstami plačiajai publikai. Pažvelkime, kas gi tie Lietuvos geriausieji.

Regbis

Pradėkime nuo šviežių įvykių. Regbio laureatai paaiškėjo vieni iš paskutinių, jie paskelbti šią savaitę. Po balsavimo, kuriame dalyvavo Lietuvos regbio klubai, paaiškėjo, kad geriausiu išrinktas 22 metų Jonas Mikalčius. Jis tokio įvertinimo sulaukė pirmą kartą. Laureatui praėję metai buvo išskirtiniai. Lietuvis puikiai žaidė Anglijos „National One“ divizione, todėl sulaukė elitinės „Premiership“ lygos „Harlequins“ klubo dėmesio ir pavasarį pasirašė su juo trejų metų sutartį. J.Mikalčius jau spėjo apsivilkti „Harlequins“ marškinėlius draugiškose rungtynėse ir buvo vienas šios ekipos lyderių Anglijos mažojo regbio čempionate.

Balsavime J.Mikalčius surinko 17 tšk. Antrą vietą užėmė Ignas Darkintis (Darlingtono „Mowden Park“, Anglija, 14 tšk.), trečią - Mantvydas Tveraga (Pjačencos „Sitav Rugby Lions“, Italija, 12 tšk.). Praėjusių metų laureatas Karolis Navickas liko ketvirtas. Geriausiu Lietuvoje žaidžiančiu regbininku išrinktas Šiaulių „Vairo-Kalvio“ atstovas Justinas Urbonas, o geriausiu mažojo regbio žaidėju - jo komandos draugas Donatas Vilimavičius. Geriausia regbininke tapo jaunoji Vilniaus regbio akademijos auklėtinė Erika Šimkonytė.

Žolės riedulys

Šią savaitę paaiškėjo ir žolės riedulio laureatai. Geriausių žaidėjų titulai antrus metus iš eilės atiteko šiauliečiams Ramūnei Petrauskaitei („Gintra-Strektė-Universitetas“) ir Vaidotui Kringeliui („Klevas-Šiauliai“). Geriausiais jaunaisiais (iki 18 metų) riedulininkais taip pat paskelbti šiauliečiai - Samanta Jakovlevaitė ir Nikas Andrašiūnas. Geriausiu moterų komandos treneriu tapo vilnietis Maksimas Tarasovas, o vyrų - širvintiškis Romualdas Chmeliauskas.

Krepšinis

Antrosios Lietuvos religijos išpažintojams šįkart pasirinkti nebuvo lengva. Bepigu išrinkti Joną Mačiulį, kai jis laimi Eurolygą ir puikiai žaidžia rinktinėje. Šiemet tokiais pasiekimais niekas pasigirti negalėjo, o laureatais tapo Mindaugas Kuzminskas ir Kamilė Nacickaitė. Abu jie geriausiais šalies krepšininkais pripažinti pirmą kartą.

27 metų M.Kuzminskas pernai buvo Malagos ekipos „Unicaja“ (Ispanija) lyderis ir Eurolygoje rinko vidutiniškai 12 tšk. Paskui jis persikraustė į „New York Knicks“ ir debiutavo NBA. Pernai rinkimuose M.Kuzminskas buvo antras. Šiemet jis surinko 27 proc. balsų. Antras liko Milano klubo „Emporio Armani“ (Italija) įžaidėjas Mantas Kalnietis (20 proc.), trečias - Kauno „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas (13 proc.).

M.Kuzminsko bendraamžė K.Nacickaitė metus pradėjo Adanos ekipoje „Aski“ (Turkija), o vasarą persikraustė į Maskvos „Dinamo“ (Rusija). Ji gavo 24 proc. balsų. Antrą vietą užėmė Mersino klubo BSK (Turkija) vidurio puolėja Gintarė Petronytė (21 proc.), trečią - Kauno rajono „Hoptrans-Sirenų“ gynėja Rasa Knyzaitė (10 proc.). Primename, kad prieš metus laureatais tapo J.Mačiulis ir G.Petronytė.

Futbolas

Kitaip nei krepšinyje, futbole nuspėti laureatą buvo nesunku. Prognozės pasitvirtino ir geriausiuoju buvo paskelbtas Lietuvos rinktinės kapitonas Fiodoras Černychas. Jis per metus pelnė penkis įvarčius nacionalinėje komandoje, puikiai rungtyniavo ir Balstogės ekipoje „Jagiellonia“ (Lenkija). Rinkimuose F.Černychas surinko 3281 balsą. Antras liko vartininkas Ernestas Šetkus („ADO Den
Haag“, Olandija, 755 balsai), trečias - saugas Arvydas Novikovas („Bochum“, Vokietija, 514 balsų). Kaip matome, F.Černycho persvara rinkimuose buvo akivaizdi.

Geriausia šalies futbolininke tapo Simona Veličkaitė (Šiaulių „Gintra-Universitetas“). Geriausiu Lietuvoje žaidžiančiu futbolininku buvo pripažintas Vilniaus „Žalgirio“ saugas Mantas Kuklys, perspektyviausiu jaunuoju futbolininku - Marijampolės „Sūduvos“ puolėjas Eligijus Jankauskas. Geriausiu treneriu paskelbtas „Žalgirio“ strategas Valdas Dambrauskas.

Rankinis

Geriausiais 2016 m. Lietuvos rankininkais paskelbti Diana Šatkauskaitė („Garliava SM-CASCADA“) ir Aidenas Malašinskas (Zaporožės „Metalurg“, Ukraina). Balsavime dalyvavo sirgaliai ir ekspertai, šių dviejų grupių nuomonės gerokai skyrėsi. Sirgaliai manė, kad geriausia rankininkė yra kita Garliavos ekipos atstovė Laima Bernatavičiūtė, jų balsavime D.Šatkauskaitė liko antra. Ekspertų balsavime rankininkės apsikeitė vietomis. Kadangi ekspertų žodis buvo svarbesnis, laurai atiteko rezultatyviausiai praėjusių metų Lietuvos rinktinės žaidėjai D.Šatkauskaitei.

Vyrų rinkimuose nuomonės irgi išsiskyrė. Sirgaliai geriausiu išrinko Alytaus klubo „Varsa-Stronglasas“ rankininką Žygimantą Micevičių, bet ekspertai jam skyrė tik šeštą vietą. Jų balsai nulėmė, kad geriausiu paskelbtas vienas Lietuvos rinktinės lyderių A.Malašinskas.

Lengvoji atletika


Šios sporto šakos laureatai buvo paskelbti trijose nominacijose. Federacijos taryba, žurnalistai ir sirgaliai rinko geriausią lengvaatletę, lengvaatletį ir kylančią žvaigždę. Tarp moterų šįkart lygių neturėjo šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, kuri 2016 m. tapo Europos vicečempione ir užėmė 13-ąją vietą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Kitai šuolininkei į aukštį atiteko kylančios žvaigždės prizas. Jį atsiėmė 17-metė Urtė Baikštytė, pernai tapusi Europos jaunių vicečempione.

A.Palšytė laureate paskelbta pirmą kartą, o štai disko metikas Andrius Gudžius geriausio lengvaatlečio nominacijoje nugalėjo trečius metus iš eilės. Lietuvos vyrai medaliais pernai nepasižymėjo. Traumų ilgai kamuotas A.Gudžius olimpinėse žaidynėse liko 12-as, o Europos čempionate - 13-as.

Buriavimas

Metų laureatais tapo du olimpinių žaidynių dalyviai - Gintarė Šait (Scheidt) ir Juozas Bernotas. G.Šait Rio de Žaneire buvo Lietuvos delegacijos vėliavnešė. Pernai ji pasižymėjo stabilumu, bet ne medaliais. Olimpinėse žaidynėse Lietuvos buriuotoja užėmė septintą, pasaulio čempionate - penktą, o Europos čempionate - ketvirtą vietas. Burlentininkas Juozas Bernotas Rio de Žaneire liko 26-as. Geriausia įgula tapo jachtos „Keturi vėjai“ buriuotojai. Jie užėmė 19-ą vietą pasaulio čempionate ir buvo greičiausi Kuršių marių regatoje. Geriausiu treneriu pripažintas Gintautas Bernotas.

Baidarių ir kanojų irklavimas

Išrinkti geriausius šioje sporto šakoje buvo nesunku. Baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas iškovojo bronzos medalius olimpinėse žaidynėse, jie ir tapo laureatais. Prieš metus geriausiojo prizą atsiėmęs kanojininkas Henrikas Žustautas pasipuošė Europos čempionato sidabru, bet Rio de Žaneire liko tik 11-as. H.Žustautas negavo ir geriausio jaunojo (iki 24 metų) irkluotojo prizo. Čia jį aplenkė kitas kanojininkas Vadimas Korobovas. Pastarasis pernai tapo Europos jaunimo čempionu ir pasaulio jaunimo vicečempionu. Europos jaunimo pirmenybėse Bulgarijoje V.Korobovas pagerino 200 m nuotolio suaugusiųjų pasaulio rekordą.

Dviračių sportas

Būtų keista, jei geriausia šalies sportininkė S.Krupeckaitė nebūtų tapusi geriausia šalies dviratininke. Simona ja ir tapo. Geriausiu dviratininku buvo pripažintas Ramūnas Navardauskas, o geriausia jaunąja sportininke - kylanti treko žvaigždutė Olivija Baleišytė.

S.Krupeckaitė pernai iškovojo tris aukso medalius treko pasaulio taurės varžybose, pelnė vieną aukso ir du bronzos apdovanojimus Europos čempionate. Rio de Žaneire ji užėmė septintą ir 12-ą vietas. R.Navardauskui 2016-ieji nebuvo tokie sėkmingi kaip 2015-ieji, bet jis dalyvavo prestižinėse „Tour de France“ ir „Giro d’Italia“ lenktynėse, tapo Lietuvos čempionato grupinių lenktynių nugalėtoju. O.Baleišytė pernai Europos jaunių pirmenybėse iškovojo aukso ir sidabro medalius.

Golfas


Geriausiais Lietuvos golfo žaidėjais pripažinti Gediminas Markevičius ir Rasa Butrimaitė. Beje, 17-metis G.Markevičius tokio įvertinimo sulaukė antrus metus iš eilės. Jis aplenkė Juozapą Budrikį ir Mindaugą Vaičių. Moterų rinkimuose antra liko praėjusių metų laureatė Saulė Jarašiūnaitė, trečia - Gilė Bitė Starkutė.

Parengta pagal  savaitraščio  „Respublika“ priedą „Sporto gyvenimas"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder