Į Lietuvą sugrįžęs Michailas Anisimovas: apie motiną Maidane, Putino nesąmones ir Darjušo antrą jaunystę

Į Lietuvą sugrįžęs Michailas Anisimovas: apie motiną Maidane, Putino nesąmones ir Darjušo antrą jaunystę

Nežinomybė. Tuo šiandien gyvena Ukrainos krepšinio pirmenybių čempionų Kijevo „Budivelnyk“ komandos krepšininkai, kuriems pastarąjį mėnesį tenka rūpintis ne tik pergalėmis, tačiau ir savo šeimų saugumu.

Antradienį Kauno „Žalgirio“ arenoje tvyravo savotiška atmosfera. Į Lietuvos krepšinio meką atvyko komanda, kuriai 4500 Nemuno saloje vakarą su krepšiniu praleisti susirinkusių žiūrovų reiškė neįprastą draugiškumą. Iki šiol „Žalgirio“ arenoje nežaidė nei viena klubinė komanda, kuriai susirinkusi publika reikštų ne mažesnę pagarbą nei arenos šeimininkams – žaliai baltiems.

Kauniečiai pasistengė, jog Eurolygos organizatorių iš savo namų išprašyta Kijevo „Budivelnyk“ komanda laikinojoje sostinėje atrastų antrus namus – „Žalgirio“ areną. 12 nežinomybės ir nerimo varginamų Ukrainos čempionų krepšininkų vakar buvo ne vieni. Į jų gretas stojo dar 4 tūkstančiai.

Antradienio vakarą „Žalgirio“ arenoje viskas buvo kitaip. Tradicinius pokalbius po rungtynių apie krepšinį pakeitė jausmas, kai oro uoste šeimos ir žurnalistai laukia iš karštų taškų sugrįžtančių Lietuvos karių. Vakar „Žalgirio“ arenos koridoriuose sukiojosi trys „Budivelnyk“ lietuviai: Darjušas Lavrinovičius, Dainius Šalenga ir Michailas Anisimovas. Jie buvo tie vyrai, kurie matė Ukrainos revoliuciją iš arti. Vakar jie dalinosi savo kasdienybe mūšių nualintame mieste, ramiai ir užtikrintai piešė tikrąjį gyvenimo Kijeve paveikslą.

Tiesa, vienas šių vyrų įvykių Ukrainoje buvo paliestas labiau nei kiti. Vasario pabaigoje Kijevo centre įsisiūbavus kruvinam chaosui, Michailo Anisimovo motina nešė drabužius ir pinigus į Maidano aikštę.„Mano motina labai pergyvena. Ji eidavo į Maidano aikštę ir aukodavo pinigus, drabužius. Matote, tų, kas turi beprotiškai daug pinigų, visi šie įvykiai nelabai liečia, o eiliniams žmonėms tai yra labai svarbu.

Mano motina dirba fizinio rengimo trenere ir ši situacija ją tikrai palietė finansiškai, nes algą jai moka valstybė, – pasakojo krepšininkas, kartu pridūręs, jog revoliucija Kijevą suniokojo neatpažįstamai. – Kijevas yra labai suniokotas. Nėra normalaus maisto, nėra normalaus transporto, normalių kelių, ligoninių. Viskas išvogta, sulaužyta“.

Kijeve gimęs ir pastaruosius penkerius metus Ukrainos sostinėje gyvenantis 29 metų buvęs Kauno „Atleto“, „Šiaulių“, Klaipėdos „Neptūno“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkas stebisi dabartiniais įvykiais. Jam sunku patikėti, jog iki šiol puikius santykius palaikiusi Rusija ir Ukraina šiuo metu išgyvena tokią nesantaiką.

„Išvis neaišku, kas tam Putinui nutiko. Kodėl jis taip elgiasi? Juk Ukraina yra labai arti, visados su Rusija buvo kaip broliai. Man net neįsivaizduojama anksčiau buvo, kaip gali rusas šauti į ukrainietį. Čia nesąmonė. Norisi, kad nenukentėtų eiliniai žmonės ir nebūtų kraujo. O jeigu jie turi kažkokių nesutarimų, tegul sprendžiasi, nepainiodami į konfliktą eilinių žmonių, – mano M.Anisimovas, tačiau priduria, jog permainos šalyje jau kurį laiką brendo. – Žinote, turėjo tai kažkada atsitikti. 2004 metais buvo ta Oranžinė revoliucija. Ir nors tada buvo žymiai ramiau, jautėsi, kad šitos permainos jau kurį laiką brendo žmonėse. Jie tikrai daug padarė, tokie įvykiai suvienija žmones“.

Įvykiai Ukrainoje stipriai palietė krepšinį. Buvo sustabdytas Ukrainos krepšinio čempionatas, daugybę šalies klubų paliko legionieriai. M.Anisimovas neslepia, jog ir Kijevo „Budivelnyk“ amerikiečiai jau krovėsi lagaminus, tačiau juos pavyko įtikinti likti.

„Mūsų komandoje visi nori tik žaisti. Žinoma, visi domisi, pergyvena. Ypač amerikiečiai. Jie jau išsiuntė savo šeimas namo. Įvykius jie stebi žiūrėdami televiziją, kur ta informacija yra pateikiama kitaip. Kai mes žaidėme rungtynes Vokietijoje, jiems pasakė, kad Ukrainoje prasidėjo susišaudymai. Mūsų amerikiečiai jau norėjo viską palikti ir grįžti į Jungtines Valstijas. Mums teko juos raminti. Manau, kad ekipos lietuviai ir ukrainiečiai į šitą situaciją žiūrime kitaip, ramiau. Kad ir kas bebūtų, norisi pabaigti šį sezoną. Jeigu jį nutrauks, bus irgi dilema: kur važiuoti, ką daryti? Tikiuosi, kad Kijeve jau visi tie neramumai baigėsi“, – viliasi Ukrainos ir Lietuvos pilietybes turintis M.Anisimovas. Ukrainą palaikantys sirgaliai Ukrainą palaikantys sirgalia.

Dėl viso pasaulio dėmesį atkreipusių įvykių Ukrainoje Eurolygos organizatoriai nusprendė neleisti „Budivelnyk“ žaisti namų rungtynių Kijevo centre esančioje arenoje. Tuomet klubas pagalbos kreipėsi į Kauno „Žalgirį“ ir sulaukė teigiamo atsako. Vakar Ukrainos čempionai „Žalgirio“ arenoje ne tik galėjo žaisti Europos taurės aštuntfinalio mačą su Nantero JSF komanda, tačiau ir jaustis tarsi rungtyniaudami namie. M.Anisimovas reiškė dėkingumą „Žalgirio“ arenoje antradienį susirinkusiems žiūrovams ir pripažino, jog Lietuvoje žmonės kur kas geriau supranta krepšinį.

„Labai malonu, žaidėme kaip namie. Noriu visiems padėkoti, kas sirgo ir mus palaikė. Tai buvo nereali atmosfera. Net mūsų komandos ukrainiečiai sako: štai čia žmonės supranta krepšinį, čia yra tikras palaikymas, – dėkingumo nestokojo M.Anisimovas. Anot jo, palaikymas Ukrainoje – kitoks. – Ukrainoje krepšinis dar tik pamažu skinasi kelia į dienos šviesą, tik penki metai, kai jis pamažu populiarėja. Yra mūsų komandoje žmogus, kuris stengiasi sudominti, išjudinti mūsų ekipos fanus, kad jie netylėtų ir nors šiek tiek palaikytų. Negaliu pasakyti, kad mūsų nepalaiko, tačiau žinoma, Kaune žmonės šį žaidimą labiau supranta, nes čia krepšinis – sportas numeris vienas“.

Šiltai palaikomi „Budivelnyk“ krepšininkai „Žalgirio“ arenoje šventė pergalę rezultatu 86:82 ir kitą savaitę žaisti atsakomųjų Europos taurės aštuntfinalio rungtynių į Nanterą vyks turėdami 4 taškų pranašumą. Pergalingose rungtynėse Kaune „Budivelnyk“, kaip jau įprasta, į pergalę vedė 28 taškus surinkęs D.Lavrinovičius. Šį sezoną 34 metų veteranas žaidžia tiesiog nesustabdomai, tačiau M.Anisimovo toks Brolio žaidimas nestebina:

„Pažiūrėkite, kokio lygio tai žaidėjas! Antrą jaunystę išgyvena! Tikrai labai malonu komandoje turėti tokius patyrusius krepšininkus. Nuostabu su jais dirbti ir žaisti, nes jie yra tikri profesionalai, daug visko matę, žaidę daug aukšto lygio varžybų. Šie vyrai yra puikūs krepšininkai ir be jų mums būtų sunku. Mūsų komandoje iš Darjušo ir Dainiaus visi ima pavyzdį“.

Krepšininkas džiaugiasi, jog „Budivelnyk“ klubas kiekvienais metais į komandą pasikviečia nors vieną lietuvį. Anot jo, lietuviai išsiskiria savo krepšinio supratimu ir požiūriu į darbą: „Nebūtų šių dviejų vyrų, treniruotėse būtų kitoks darbas. Jie yra aukščiausio lygio profesionalai, puikiai suprantantys krepšinį. Žinote, yra amerikiečiai, bet lietuviai yra lietuviai. Gediminas Navikauskas visados stengiasi į „Budivelnyk“ pakviesti bent vieną lietuvį, nes lietuviai įneša mūsų žaidimui brandos, supratimo“.

Su trimis lietuviais šį sezoną „Budivelnyk“ užima trečiąją vietą Ukrainos krepšinio pirmenybėse. Eurolygoje šiemet debiutavęs Kijevo klubas nepateko į „Top 16“ etapą ir kovą tęsė Europos taurėje. Čia ukrainiečiai aštuntfinalio duris pravėrė iškovoję 4 pergales ir patyrę 2 pralaimėjimus.

M.Anisimovas tikisi, jog kartu su „Budivelnyk“ komanda dar sugrįš rungtyniauti į Kauną:

„Gal dar ir grįšime, nes girdėjau, jog mūsų pagrindinė arena bus rekonstruojama. Jeigu čia sugrįšime, žaisti bus tikrai malonu. Buvo labai šilta atmosfera”.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder