Istorinis žalgiriečių vakaras

Istorinis žalgiriečių vakaras

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai dar niekada nebuvo pasiekę pergalės Čempionų lygos atrankos antrajame etape, nebuvo jame įmušę dviejų įvarčių per vieną mačą, apskritai nebuvo įmušę įvarčių namie. Visa tai žalgiriečiai padarė susitikime su Bulgarijos čempionu Razgrado klubu „Ludogorets“, kurį įveikė 2:1. Treneris Valdas Dambrauskas džiaugėsi, kad jo auklėtiniai nepanikavo, kai pirmieji praleido įvartį. Pasak jo, tai rodo, kad „Žalgiris“ jau yra patyrusi komanda.

Tai dar nėra proveržis, bet „Žalgiris“ atsidūrė kaip niekad arti proveržio. Trejus metus iš eilės antrajame etape kritęs Vilniaus klubas gali nutraukti nemalonią seriją. Per tuos trejus metus šešiuose Čempionų lygos susitikimuose žalgiriečiai įmušė tik vieną įvartį. Jis pernai pelnytas ne namie, o Kazachstano sostinėje Astanoje. Šįkart pagaliau pavyko nudžiuginti savo gerbėjus, ir iškart dviem įvarčiais. Kad ir kaip baigtųsi akistata su „Ludogorets“, ši pergalė yra istorinė. Iki šiol laimėti Čempionų lygos rungtynes pavyko tik 1999-2000 m., bet tai buvo pirmasis, o ne antrasis atrankos etapas. Be to, tai dar buvo senasis „Žalgiris“, o ne dabartinis, atgimęs po kritimo į žemesnį divizioną.

Prieš rungtynes V.Dambrauskas akcentavo, kaip svarbu žaisti pilname stadione, ir gerbėjai jo žodžius išgirdo. Klubo pranešime teigiama, kad stadionas buvo sausakimšas pirmą kartą nuo 2015 m., kai žalgiriečiai atrankoje susitiko su „Malmo“ (Švedija) ekipa. „Manau, viena pagrindinių pergalės priežasčių buvo atmosfera aikštėje. Žaidimas pilname stadione yra visai kitoks. Ačiū visiems, kurie mus taip palaikė. Šiandien „Žalgiryje“ žaidė ne 11 žaidėjų, buvo ir 12-as“, - sirgaliams dėkojo V.Dambrauskas.

Jo auklėtiniams pavyko atsitiesti po pirmajame kėlinyje praleisto įvarčio. Pasak trenerio, per pertrauką jokių ypatingų kalbų nereikėjo: „Pagrindinis akcentas buvo tas, apie kurį kalbėjome ir prieš mačą, kad tai keturių kėlinių dvikova ir mes pralaimėjome tik pirmąjį. Tačiau manau, kad ir pirmajame kėlinyje buvome jei ne geresnė, tai bent jau ne blogesnė komanda. Tiesiog mes praleidome įvartį, tai padarė įtaką, atsirado kažkoks negatyvumas. Tačiau reikia žaisti, tai ir parodėme antrajame kėlinyje. Labai smagu, nes užpernai ir pernai labai sunkiai atsitiesdavome po praleisto įvarčio. Pagrindinis dalykas buvo nuraminti žaidėjus, priminti, kad galime žaisti. Šiandien nemačiau nė vieno tuo netikinčio futbolininko.“

V.Dambrausko nuomone, komanda dabar yra labiau užsigrūdinusi nei pernai ar užpernai: „Kai praleidome įvartį, buvome tam pasirengę. Tai yra futbolininkų patirtis, sugebėjimas žaisti stresinėse situacijose. Ne veltui mes beveik išsaugojome tą komandą, kuri Čempionų lygoje žaidė pernai. Mintis buvo būtent ta, kad jau turėsime Čempionų lygos patirties. Tai pasiteisino visu šimtu procentų.“

Treneriui pavyko ant suolelio surasti tą žaidėją, kuris pakeitė rungtynių scenarijų. Seržas Njuadzi (Serge Nyuiadzi) aikštėje pasirodė 60 min., bet spėjo įmušti įvartį ir atlikti rezultatyvų perdavimą Mantui Kukliui. Beje, po rungtynių V.Dambrauskui teko aiškinti, kodėl nepakeitė pirmąjį kėlinį prastai sužaidusio M.Kuklio. „Suprantu, kad tribūnose buvo daugiau nei 5 tūkst. trenerių, tačiau priimti sprendimus yra mano darbas. Ne visiems visada viskas sekasi taip, kaip norisi, bet iš Manto tikrai negalima atimti charakterio. 2-3 klaidos neatima to, ką jis daro, ką duoda komandai. Taip, pirmasis kėlinys tikrai nebuvo geriausias jo gyvenime, bet manau, kad antrąjį kėlinį jis sužaidė be klaidų“, - sakė V.Dambrauskas.

Pergalę apkartino tai, kad per teisėjo pridėtą laiką dėl antros geltonos kortelės iš aikštės buvo pašalintas puolėjas Darvydas Šernas. V.Dambrauskas vieno žaidėjo netekties nesureikšmino, bet akcentavo, kad Vilniuje pasiektas rezultatas dar nieko negarantuoja: „Į atsakomąsias rungtynes važiuosime tikrai ne tam, kad žiūrėtume, kaip žaidžia bulgarai. Manau, kad jos bus labai sunkios. Padaryta tik pusė darbo, varžovams užtenka vieno įvarčio.“ Trenerio žodžius patvirtino S.Njuadzi, kuris dalį karjeros praleido Bulgarijoje. „Ten bus daug, daug, daug sunkiau“, - teigė prancūzas.

„Ludogorets“ treneris Georgijus Dermendžijevas priminė, kad jo komandai tai buvo pirmosios oficialios rungtynės šį sezoną. Antrasis kėlinys parodė, kad bulgarų fizinė būklė nėra pati geriausia. Žinoma, jei „Ludogorets“ galima vadinti bulgarų komanda. Startinėje sudėtyje buvo net septyni brazilai. Bulgaras - tik vienas.

„Gynyboje mes padarėme daug klaidų, palikome daug tuščios erdvės, net ir pirmajame kėlinyje. Patys taip pat turėjome kelias progas įmušti įvarčius, bet futbole svarbi ir sėkmė“, - sakė G.Dermendžijevas. Jo auklėtiniams teko žaisti ant neįprastos dirbtinės dangos, o mačo išvakarėse treniruotę sugadino liūtis, tačiau treneris nemano, kad tuo galima pateisinti pralaimėjimą.

Atsakomosios rungtynės Razgrade įvyks liepos 19 d.

Statistika

Vilniaus „Žalgiris“ - Razgrado „Ludogorets“ (Bulgarija) 2:1 (0:1). Įvarčiai: Seržas Njuadzi (78 min.), Mantas Kuklys (86); Anisetas Abelis 18. Raudona kortelė - Darvydas Šernas („Žalgiris“, 90+4).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder