„Klaipėda - tai miestas, į kurį visada norisi grįžti"

„Klaipėda - tai miestas, į kurį visada norisi grįžti"

31-erių krepšininkas Marius Runkauskas savo ateitį mato gimtojoje Klaipėdoje, čia statosi namą, tačiau dar kurį laiką jam teks ragauti legionieriaus duonos. Jau rugpjūčio mėnesį jis iškeliaus į Rumuniją, kur tęs karjerą Bukarešto "Steaua CSM Eximbank" komandoje.

"Pirmadienio vakarą suraičiau parašą po sutartimi. Daug kur žiniasklaidoje rašo, kad sutartis dvejiems metams, tačiau sutartis yra vienam sezonui su galimybe dar metams ją pratęsti. Klausiate, kodėl pasirinkau Rumuniją, o ne, tarkime, gimtąją "Neptūno" komandą? Taip, vyko kalbos ir su "Neptūno" vadovais, tačiau rumunai pasiūlė išties geras sąlygas, o man juk jau 31-eri, tad reikia ir pamąstyti apie šeimos gerovę. Krepšininko karjera nėra tokia jau ilga, reikia užsidirbti ir ateičiai", - atvirai "Vakarų ekspresui" mintis dėstė M. Runkauskas.

Jis pripažino, kad Klaipėda - jo širdies miestas.

"Tai miestas, į kurį visada grįžtu su malonumu. Galima sakyti, kad Klaipėda - mano gyvenimo miestas numeris vienas. Prieš tai net 10 mėnesių buvau praleidęs Rumunijoje, tad Klaipėdos ilgesys buvo labai didelis. Daug mieliau gyvenčiau ir žaisčiau krepšinį Klaipėdoje, tačiau tokia jau sportininko dalia, kad tenka ragauti ir legionieriaus duonos. Rumunijoje toli gražu nesu svetimas, čia rungtyniauju jau ne pirmą sezoną. Praėjusiais metais tapau Rumunijos vicečempionu ir Visų žvaigždžių dienos snaiperio konkurso nugalėtoju. Tą Rumunijoje buvau padaręs ir 2014-2015 metų sezoną. Puikiai sutariu su Bukarešto "Steaua CSM Eximbank" ekipos vadovais, treneriais, žaidėjais. Viskas yra gerai, skųstis gyvenimo, žaidimo ir sutarties sąlygomis negaliu. Treneriai manimi pasitiki (praėjusį sezoną Marius buvo šeštas pagal rezultatyvumą lygoje. - Autor. past.) ir pasiūlė pasilikti", - situaciją aiškino M. Runkauskas.

Užkietėjęs žvejys

Po sėkmingo sezono Rumunijoje grįžote į gimtąją Klaipėdą. Kaip čia leidžiate laiką?

Šiuo metu prižiūriu savo vaikus - jaunėlį Mindaugą, kuriam vos metukai ir penki mėnesiai, ir vyresnėlį Gediminą. Pastarajam rugsėjo mėnesį sueis šešeri metukai. Žmona Kristina šiuo metu šiek tiek serga, tad tenka imtis auklytės vaidmens (juokiasi. - Autor. past.). Dar stengiuosi prižiūrėti Jakuose namo statybas. Pats neužsiimu konkrečiais statybų darbais, kadangi apie tai mažai nusimanau. Tiesiog dirba darbuotojai, o aš pažiūriu, kad darbai vyktų sklandžiai.

Taigi, jau vien tai, kad gimtinėje statomės namą, atskleidžia faktą, kad čia ateityje norime gyventi. Suprantame, kad Rumunija - tik viena gyvenimo stotelė.

Šiuo metu esame apsistoję pas žmonos tėvus nuosavame name. Klaipėdoje būsime iki rugpjūčio vidurio.

Sezono metu šeima kartu su manimi gyvena Rumunijoje. Vyresnėlis sūnus ten eina į darželį, į specialią grupę, kuriame yra daugiau įvairių užsieniečių. Kokia kalba jie ten kalba? Įvairiomis... Bet susikalba (juokiasi. - Autor. past.). Sūnus net ėmė klausinėti, ką reiškia vienas ar kitas rusiškas žodis.

Šiemet šeima vėl vyks su manimi į Rumuniją, o kitąmet jau nežinau kaip bus, kadangi Mindaugui jau reikės eiti į mokyklą. Turbūt tada žmona su vaikais liks Klaipėdoje.

Vasara jau beveik įpusėjo. Ar nutaikėte progų, kai galėjote pasilepinti pliažo ir saulės malonumais?

Deja, kol kas tam palankių orų buvo labai mažai, tad nespėjome. Tikimės, kad tai su šeima dar galėsime padaryti.

ŽVEJYS. Užkietėję žvejai Marių Runkauską puikiai pažįsta, nes vasarą Lietuvoje jį galima pamatyti su meškere ir žuvimi rankose. Panašių nuotraukų jo "Facebook" paskyroje yra toli gražu ne viena.

Atostogaujate, tačiau sporto taip pat nepamirštate?

Taip. Klaipėdoje treniruojuosi su "Neptūno" fizinio rengimo treneriu Benu Kentra, krepšininku Eimantu Bendžiumi, taip pat keliais jaunaisiais "Neptūno" žaidėjais. Praėjusį sezoną buvau patyręs nugaros traumelę, jaučiau skausmus, tad noriu sustiprėti fiziškai ir tinkamai pasiruošti artėjančiam sezonui.

Seku jus "Facebook" paskyroje ir žinau, kad dažnai Jus galima pamatyti su meškere rankose. Esate užkietėjęs žvejys?

O taip, žvejoti išties mėgstu. Gaila, kad šalia Klaipėdos nėra didelių ežerų, tad tenka važiuoti į Alytaus rajoną. Ten praleidžiame po dvi paras. Galėčiau žvejoti kone kasdien, tačiau negaliu sau to leisti, kadangi yra šeima ir įvairių kitų reikalų. Tačiau, esant progai, mielai pasiimu į rankas meškerę ir vykstu į gamtą. Tai man padeda atsipalaiduoti. Esu sugavęs ir beveik 5 kg amūrą.

ŠEIMA. Marius Runkauskas džiaugiasi žmona Kristina ir sūnumis - jaunėliu Mindaugu ir vyresnėliu Gediminu. Asmeninio archyvo nuotr.

Buvo bėgimo čempionas

Prisiminkite, kaip prasidėjo Jūsų sportinis kelias?

Rimčiau krepšiniu susidomėjau gana vėlai - trylikos metų. Iki tol blaškiausi - trejus metus lankiau lengvąją atletiką, bandžiau žaisti futbolą, rankinį, mėginau perprasti dviračių sporto subtilybes.

Jūs buvote perspektyvus lengvaatletis - keliskart tapote ilgųjų nuotolių Klaipėdos bėgimo čempionu, tačiau visgi oranžinio kamuolio trauka ir draugų įtaka pastūmėjo ateiti į Klaipėdos krepšinio mokyklą.

Su lengvąja atletika atsisveikinau, nes norėjau dalyvauti šuolio į tolį rungtyse, o treneris uždraudė. Nuolat kieme su draugais žaisdavau krepšinį, gerai sekėsi ir nusprendžiau rimčiau išbandyti šį žaidimą. Kai pradėjau dalyvauti varžybose, atsirado ambicijų ir planų.

Vizitinė kortelė
Marius Runkauskas gimė 1986 metų gegužės 20 dieną Klaipėdoje. Krepšininko karjerą jis pradėjo Klaipėdos "Naftos-Uni-Laivitės" (dabar - "Nafta-Uni-Akvaservis") komandoje ir 2006 metais su šia ekipa tapo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) vicečempionu, 2017 metais - NKL čempionu.
2008, 2013, 2014 metais tapo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) Visų žvaigždžių dienos tritaškių konkurso nugalėtoju, 2015 ir 2017 metais - Rumunijos krepšinio lygos snaiperis. 2015 metais džiaugėsi Rumunijos čempiono titulu.
2013 metais M. Runkauskas su "Neptūnu" iškovojo LKL bronzos medalius, 2014 metais tapo LKL vicečempionu. 2016 metais su Vilniaus "Lietuvos rytu" iškovojo LKL bronzos medalius.
Per savo karjerą dar yra rungtyniavęs Marijampolės "Sūduvos", Rygos ASK (Latvija), Kemperio "Ujap" (Prancūzijos 2-oji lyga), Ploješčio "CSU Asesoft" (Rumunija), Bukarešto "Steaua CSM Eximbank" (Rumunija), Vilniaus "Lietuvos ryto" (LKL) ekipose.
Praėjusį sezoną M. Runkauskas Rumunijos krepšinio lygoje buvo šeštas pagal rezultatyvumą.
Jis vidutiniškai per susitikimą aikštėje praleisdavo po 32 minutes, pelnydavo po 16,5 taško, atlikdavo po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo po 2,4 kamuolio.
FIBA Europos taurės turnyre jis per 31 minutę vidutiniškai rinko po 10,5 taško, atlikdavo po 3,7 rezultatyvaus perdavimo, atkovodavo po 2 kamuolius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder