Klaipėdietėms varžybos Kaune - tarsi košmaras

Klaipėdietėms varžybos Kaune - tarsi košmaras

"Varžybos Kaune priminė košmarą, o vykimas autobusu iš laikinosios sostinės į Klaipėdą buvo tarsi sulėtintas nemalonus filmas: merginos vėmė ir viduriavo, tad nuolat teko stabdyti autobusą", - atvirai susidariusią situaciją komentavo Klaipėdos "Viesulo" sporto centro trenerė Rūta Valk, kuri kartu su vienuolikos 15-16 metų amžiaus mergaičių ekipa vyko į Kaune vykusias Lietuvos jaunių žaidynių tinklinio finalines varžybas.

Nespėjusios sužaisti visų varžybų ir pasijutusios silpnai, klaipėdietės suskubo važiuoti namo, o grįžusios į uostamiestį iškart lėkė į Klaipėdos universitetinę ligoninę, Infekcinių ligų skyrių.

"Treneriu dirbu 35-erius metus, tačiau net panašių situacijų nesu regėjęs. Dar sovietmečiu su komandomis valgydavome ir Taškente, ir Pietų šalyse, tačiau nieko panašaus nebuvo", - teigė Klaipėdos "Viesulo" sporto centro tinklinio treneris Valdemaras Piešinas.

Klaipėdietė - reanimacijoje

Keturios klaipėdietės dėl apsinuodijimo, spėjama, maistu paguldytos į ligoninę, viena jų net atsidūrė reanimacijos skyriuje. Dar dviem merginoms buvo skirtas ambulatorinis gydymas - išrašyta vaistų ir liepta gydytis namuose.

"Diagnozė - maisto toksinė infekcija. Viena mergina buvo labiau toksikuota, labiau vėmė ir jautėsi silpniau, neteko daug skysčių ir buvo paguldyta į infekcinio departamento reanimacijos poskyrį, - paaiškino Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gydytoja Silvija Želnienė.

- Merginoms pavojus nebegresia. Išrašėme vaistų ir jos gydosi namų sąlygomis. Atlikome išmatų bakteriologinius tyrimus diagnozei patikslinti. Atsakymai turėtų būti jau antradienį", - vakar "Vakarų ekspresui" sakė gydytoja.

Infekcija plinta

Spėjama, kad klaipėdietės, kaip ir Vilniaus bei Šiaulių miesto sportininkai, apsinuodijo maistu vienoje iš Kauno kavinių.

Būtent Lietuvos tinklinio federacija sportininkams parūpino maisto talonus, skirtus valgyti Kauno "Alibi" kavinėje.

Penktadienį į Kauną atvykę ir šioje kavinėje užkandžiavę sportininkai vieni blogai pasijuto tos pačios dienos vakarą, kiti - šeštadienį. Į Kauno medikus pagalbos kreipėsi ne tik klaipėdietės, bet ir Kauno bei Šiaulių atstovai (ne tik merginos, bet ir vakinai). Iš viso savaitgalį į medikų globą pateko 19 paauglių.

Pirmadienį pranešta, kad infekcija plinta - gydytojų pagalbos prireikė dar trims Kauno tinklinio komandos narėms. Gydytojai neatmeta galimybės, kad bus sulaukta ir daugiau jaunųjų sportininkų vizitų.

Namuose - lovos režimas

Klaipėdos tinklinio treneris V. Piešinas, kurio dukra taip pat buvo atsidūrusi ligoninėje, teigė, kad maistu apsinuodijo tik tos merginos, kurios valgė mėsą: šnicelius ir vištieną.

"Dvi klaipėdietės yra vegetarės, nevalgė mėsos, ir jos jokių negalavimų nepajuto", - pabrėžė jis.

Tokią galimybę patvirtino ir Klaipėdos medikė S. Želnienė.

"Gal mėsa nebuvo gerai iškepta ar kiaušiniai, kuriuose buvo vilgoma mėsa, nebuvo švieži. Trumpai tariant: gal buvo blogai termiškai paruoštas maistas. Tačiau mergaitės valgė ir salotas, o jose taip pat gali būti bakterijų. Neatmeskime ir šios versijos", - teigė ji.

V. Piešinas sakė, kad jo dukra, nors ir paleista iš ligoninės, jaučiasi silpnai, maitinasi itin prastai ir didžiąją laiko dalį praleidžia lovoje - miega.

"Kiekviena liga akimirksniu neišnyksta. Mergaitės dar jausis silpnai, tačiau joms yra išrašyta vaistų ir jos turėtų pasijusti geriau", - pabrėžė Klaipėdos medikė.

Rašys protestą

Klaipėdos atstovės Lietuvos jaunių žaidynių finalinėse varžybose penktadienį 0:3 nusileido Kauno, o šeštadienį - 1:3 Šiaulių bendraamžėms.

"Šeštadienį jau daug mūsų žaidėjų jautėsi prastai. Vakare, apžiūrėjus ir leidus medikams, suskubome važiuoti namo. Norėjome kuo greičiau būti namuose, o varžybos jau buvo paskutinėje vietoje", - atvirai kalbėjo pajūrio tinklininkių trenerė R. Valk.

Anot jos, kol kas iš Lietuvos tinklinio federacijos nėra gauta jokių žinių apie galutinius žaidynių rezultatus.

"Neaišku, ar varžybos bus peržaidžiamos. Lietuvos tinklinio federacija mums nieko nepranešė. Girdėjau, kad kitų miestų komandos, kaip ir mes, ketina rašyti protestą. Manau, visas varžybas reikėtų peržaisti, kadangi kai kurios tinklininkės negalėjo žaisti dėl negalavimų arba rungtyniavo perbalusios. Tokios varžybos neatspindi rezultatų. Tarp trenerių net buvo tokios kalbos: "Kas išsirikiuos aikštelėje, surinks komandą, tas ir taps čempionais." Tai ne juokinga, o graudu", - kalbėjo R. Valk.

Krato Kauno kavinę

Anot Lietuvos tinklinio federacijos generalinio sekretoriaus Juozo Lupeikos, dėl žaidynių rezultatų panaikinimo ar patvirtinimo bus sprendžiama tuomet, kai bus gauti visi oficialūs paaiškinimai.

"Kai išsiaiškinsime visas priežastis ir surinksime visą medžiagą, tuomet priimsime galutinį sprendimą. Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas mums skyrė dienpinigius maistui, pinigų sportininkams duoti negalėjome, skyrėme maisto talonus. Šią maitinimo įstaigą pasirinkome neatsitiktinai - mums rekomendavo Kauno sporto mokykla. Lietuvos tinklinio federacija yra įsikūrusi Vilniuje, o varžybos vyko Kaune, tad paprašėme kauniečių, kad rastų maitinimo įstaigą arčiau sporto salės. Žinau, kad kauniečiai sportininkai ten dažnai maitinasi ir anksčiau nieko panašaus nėra nutikę", - teigė J. Lupeika.

Spaudoje pasirodė pranešimų, kad Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai laikinai sustabdė Kauno maitinimo įstaigos, kurioje galėjo apsinuodyti sportininkai, veiklą ir išsamiai tikrina maisto kokybę.

Teigiama, kad yra paimti maisto likučių mėginiai ir išsiųsti į laboratoriją. Rezultatus tikimasi gauti iki penktadienio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder