Kretingos futbolo aikštė - su nemaloniu siurprizu

Kretingos futbolo aikštė - su nemaloniu siurprizu

Jau netrukus dirbtinės futbolo aikštės įrengimą žadėjusiai Kretingos valdžiai iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) gauta žinia trenkė lyg žaibas. Netikėtai paaiškėjo, kad Federacija būsimai Kretingos futbolo aikštei dovanoja tik vieną iš jos dangos dalių – sintetinę žalią veją, o po ja klojamus būtinus pasluoksnius finansuoti turi savivaldybė.

Šiems apie 200 tūkst. eurų kainuojantiems darbams šių metų biudžete lėšų nėra numatyta. „Tai sužinojus mums akys ant kaktos iššoko“, – prisipažino vicemeras Dangiras Samalius.

Atitiks tarptautinius standartus

Žalia sintetinė futbolo aikštės veja, kuri Kretingos rajono savivaldybę turėtų pasiekti ne anksčiau kaip spalį – lyg ledkalnio viršūnė: iš pradžių virš žemės grunto klojamas 40 centimetrų šalčiui atsparus sluoksnis, o virš jo – dar 15 centimetrų skaldos pagrindo sluoksnio. Būtent tiek jau nudirbo rangovas – konkursą laimėjusi UAB „Alkuras“.

Valdžios galvota, kad paruošus pagrindą aikštei tolesnius darbus – skaldos atsijų bei elastinio pakloto ir žaliosios aikštės dangos paklojimą – finansuos LFF. Tačiau Federacija, pasirodo, lyg vyšnaitę ant torto uždės tik paskutiniąją dangos dalį – žalią veją. O likusius pagrindo sluoksnius savivaldybei teks pasiruošti savo lėšomis.

LFF atstovų teigimu, Kretingai dovanojamos FIFA standartus atitinkančios 40–60 mm storio žaliosios dangos vertė siekia apie 100 tūkst. eurų. Suma apytikslė, nes dar nepasibaigęs dangos tiekėjo konkursas.

„Žinome, kad vejos pagrindas jau baigiamas įrengti. Kai savivaldybė bus visiškai baigusi aikštės paruošimo darbus, Federacijos atsiųstas ekspertas juos įvertins ir tuomet danga bus pristatyta į Kretingą“, – paaiškino LFF atstovai.

Federacijos dovanos sulauks ne tik kretingiškiai, bet ir Garliavos (Kauno r.) futbolo mėgėjai.

Žada spėti laiku

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis sakė, kad rangovas šiuo metu rengia trūkstamų aikštės vejos pasluoksnių paruošimo darbų sąmatą. Ir tie pasluoksniai savivaldybei gali atsieiti apie 200 tūkst. eurų. UAB „Alkuras“ direktorius Kazys Urbonas minėjo, kad tiksli darbų kaina turėtų būti žinoma pirmadienį.

P. Černeckis patikino, jog procesas neužsitęs: „Kiek kalbėjome su rangovu, visi būtini darbai bus baigti per rugsėjį. Kad nebūtų jokių kliūčių, kai atkeliaus danga. Gal kiek išsitęs į spalį, bet turėtume būti pasiruošę“.

Anot direktoriaus pavaduotojo, atskiro viešųjų pirkimų konkurso organizuoti savivaldybei nebereikės, nes jau pirmajame buvo nurodyta visa pasiūlymo sąmata.

Dėl lėšų, kurių trūks plyš reikia norint užbaigti minėtus du pasluoksnius, planuojama šį mėnesį kreiptis į Tarybą. „Ketinam iš viršplaninių lėšų nusimatyti tiems darbams“, – teigė P. Černeckis.

„Mes vis tiek padarysim – nematau bėdos. Tik kad reiks prašyt Tarybos. Nėra padėties be išeities“, – kalbėjo D. Samalius.

Rugpjūčio pabaigoje savivaldybės biudžete jau buvo sukaupta apie 300 tūkst. eurų viršplaninių pajamų.

Neišsiaiškina, kas apsižioplino

Kaip nutiko, jog tik šiemet, rugpjūčio pradžioje, gavę LFF raštą, rajono valdžios atstovai suprato, kad Kretinga gaus tik žaliąją dangos dalį, o po apačia klojamą sluoksnį teks finansuoti patiems?

D. Samaliaus teigimu, su LFF atstovais buvo susitikta ne kartą, tačiau labiau rūpintasi ne minėtais dangos sluoksniais, o tuo, kad Kretinga apskritai tą dangą gautų.

„Stengėmės, kad danga nenukeliautų kur nors kitur: tarp savivaldybių buvo konkurencija, daug kas nori tų dangų. O dėl tų sluoksnių nė minties nebuvo. Prašėme LFF atsiųsti garantinį raštą, kad ta danga tikrai bus mūsų. Su atsakingu LFF sekretoriumi apžiūrint tvarkomą futbolo aikštę ir išgirdom, kad duos tik viršutinę dangą. Tada ir pradėjom aiškintis“, – pasakojo D. Samalius.

Anot P. Černeckio, pernai gruodį su rangovu pasirašytoje sutartyje nurodyta, kad šiuo metu trūkstamus pasluoksnius reiktų rengti tik tada, jei rangovas apie tai būtų informuotas atskiru raštišku pranešimu. „Ir pernai, ir šiemet dalį vasaros buvo traktuojama, kad mes iš LFF tą dangą gausime visą“, – atskleidė P. Černeckis.

Kuo remiantis tikėta, kad bus gauta visa viršutinė futbolo aikštės danga? Tiesioginio atsakymo nei iš P. Černeckio, nei iš D. Samaliaus išgirsti nepavyko.

Buvęs rajono meras Juozas Mažeika sakė pats ne kartą susitikęs su Federacijos atstovais, tačiau apie jokius viršutinės dangos sluoksnius ar pasluoksnius kalbos nebuvo.

„Viskas buvo derinama su LFF: mes darom pagrindą pagal techninį projektą ir gaunam visą viršutinę dangą. Atskirai detalių apie sluoksnius ar pasluoksnius niekas mums neaiškino – nė užuominos nebuvo. Problema iškilo tik dabar, kai paruoštas pagrindas, nors dirbome pagal projektą. Nežinau, kas čia gudrauja“ – kalbėjo J. Mažeika.

Naujoje futbolo aikštėje vyksiančias rungtynes galės stebėti 500 žiūrovų. Jų, kaip ir atsarginių žaidėjų bei trenerių, vietos įsikurs po stogu, taip pat 10 vietų bus pritaikyta žmonėms su negalia.

Greta sporto komplekso esančioje taip vadinamoje bevardėje gatvėje atsiras vieta autobusams, kurioje jie galės tik išleisti atvykusius sportininkus ar sirgalius. O jų stovėjimo vieta numatyta kiek toliau. Šioje gatvėje įsikurs ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder