Arvydas Sabonis

Legendinis krepšininkas, krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis: Tebūnie krepšinis švarus

Siekį neteisėtai pasipelnyti iš lažybų liga pavadinęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis mano, kad sukčius reikia bausti griežtai. Pasak jo, pasitvirtinus įtarimams kaltoji komanda galėtų būti šalinama iš Lietuvos krepšinio lygos, o sukčiavę žaidėjai - diskvalifikuoti visam laikui.

Vakar federacija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lošimų priežiūros tarnyba. Nors apie sutartį pradėta kalbėti dar prieš porą mėnesių, taip jau sutapo, kad pasirašyta ji buvo kaip tik po skandalo dėl galbūt sutartų LKL rungtynių. Kaip jau skelbėme, balandžio 16 d. buvo nutarta atidėti Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ mačą.

„Viena Lietuvos lažybų bendrovė atsiuntė pranešimą, kad nepriima statymų. Keisti dalykai dėjosi ir kitose bendrovėse. Koeficientai keitėsi nuo „Nevėžio“ pergalės prognozių į visiškai priešingą pusę. Buvo stebima ir situacija dėl taškų skirtumo. Stebint vienos Azijos bendrovės pasiūlą, du kėliniai turėjo būti apylygiai, o 3-4 kėliniuose turėjo išryškėti „Mažeikių“ pranašumas“, - pasakojo Lošimų priežiūros tarnybos direktorius Virginijus Daukšys. Prieš tris dienas LKL kreipėsi į policiją ir paprašė ištirti šį įvykį. „Krepšinis yra vienas iš Lietuvos pasididžiavimų. Pasididžiavimas negali būti nešvarus. Matome, kad yra bandymų jį suteršti siekiant nesąžiningo pasipelnymo, tad aišku, kad šito leisti mes negalime. Todėl mums labai svarbi Lošimų priežiūros tarnybos pagalba. Dirbdami kartu, keisdamiesi informacija, mes bandysime tą ligą sustabdyti“, - teigė A.Sabonis.

V.Daukšys pripažino, kad jo vadovaujama tarnyba ir anksčiau buvo gavusi signalų dėl keistų „Nevėžio“ rungtynių. Pastaruoju metu apie sukčiavimą daugiau kalbėta Lietuvos futbole, tačiau krepšinio istorijoje tai irgi nėra pirmas skandalas. 2011 m. kilo triukšmas po Palangos „Naglio“ mačo su Kauno „Žalgiriu“. Trys „Naglio“ krepšininkai netgi buvo nufilmuoti lažybų bendrovėje, kalbėta apie griežtas bausmes, bet tuomet žaidėjai atsipirko baudomis.

Šįkart galima laukti griežtesnio vertinimo. Žinoma, tuo atveju, jei kaltė bus įrodyta. A.Sabonis akcentavo, kad LKL yra savarankiška organizacija, ji kreipėsi į policiją, o dabar reikia sulaukti tyrimo rezultatų. Vis dėlto paklaustas apie galimą klubo diskvalifikaciją, federacijos vadovas tokiai galimybei pritarė: „Aš manau, jei bus kažkas įrodyta, reikia elgtis negailestingai. Tai turėtų būti pavyzdys, kad visi matytų, kas gali atsitikti.“ Legendinis krepšininkas neprieštarautų ir atskirų krepšininkų diskvalifikacijai iki gyvos galvos. „Jei griežtai, tai griežtai, bet kol kas sunku kažką pasakyti, reikia laukti tyrimo. Man sunku kalbėti, nes mano laikais tokių dalykų nebuvo ir man tai yra nesuprantama. Blogai, kad į tai linksta jaunimas“, - sakė A.Sabonis.

V.Daukšys pripažino, kad pagauti sportininką už rankos šiais laikais būtų labai sunku. Vargu ar žaidėjas pats eitų į lažybų punktą. Be to, didžiausi pinigai sukasi ne Lietuvos, o Azijos bendrovėse. „Tarnyba atlieka savo funkciją. Mes stebime rinką ir, atsiradus įtarimų, informuojame“, - sakė V.Daukšys. Kriminalinio persekiojimo įtariamieji išvengia. Seimas kol kas nepritarė siūlymui kriminalizuoti sukčiavimą sporte ir atitinkamą nuostatą įtraukti į Baudžiamąjį kodeksą. V.Daukšio nuomone, sporto organizacijų sankcijos, galimybė sulaukti diskvalifikacijos irgi gali būti veiksmingos.

Lošimų priežiūros tarnyba yra pasirašiusi sutartį ir su Lietuvos futbolo federacija. A.Sabonis derinti veiksmų su futbolo vadovais kol kas neketina.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder