Lietuvių alpinistai įveikė aukščiausias Amerikos uolas

Lietuvių alpinistai įveikė aukščiausias Amerikos uolas

Lietuvos alpinistai įveikė aukščiausias ir sudėtingiausias Šiaurės ir Pietų Amerikos uolas. Tai pirma tokios trukmės ir sudėtingumo ekspedicija Lietuvos alpinizmo istorijoje.

Projektą "Vertikalus gyvenimas" vykdantys "Montis Magia" alpinistų komandos nariai Gediminas Simutis, Arūnas Kamandulis ir Saulė Žukauskaitė po šešių mėnesių kopimo į Šiaurės ir Pietų Amerikos sienas ir viršūnes grįžo į Lietuvą.

Ekspedicijos metu pirmą kartą Lietuvos alpinizmo istorijoje buvo lipta į Patagonijos uolų bokštus, pranešė ekspedicijos dalyviai. Techniškai itin sudėtingais maršrutais alpinistai įkopė į Guillaumet, Rafael, Poincenot bokštus bei pasiekė svarbiausią tikslą - įkopė į Fitz Rojaus viršūnę, laikoma uolinio alpinizmo simboliu. Komanda taip pat užkopė į anksčiau lietuvių neliestą aukščiausią JAV dykumos bokštą stūksantį Jutos dykumose - Titaną.

Anksčiau mažai tyrinėtos ir lietuvių dar nematytos Kočiamo džiunglės taip pat tapo šios alpinistų komandos tikslu. Mėnesį praleidę laukdami gero oro "Montis Magia" alpinistai įveikė keletą sudėtingų maršrutų ant aukštų granito sienų, taip pat tapo pirmaisiais užkopę į Al Centro viršūnę per vieną dieną.

Be šių svarbių pasiekimų Lietuvos alpinizmo istorijai, alpinistai atliko ir globaliu mastu svarbius įkopimus - įveikė dvi anksčiau niekieno neįkoptas sienas. Meksikoje kovodami su kaktusais užlipo į vieną iš Potrero Chico bokštelių, o Patagonijoje lydimi stiprių vėjų užlipo į vakarinę De L'S sieną Ledynų nacionaliniame parke.

Už šiuos ir kitus įkopimus alpinistai buvo įvertinti aukščiausiais apdovanojimais Lietuvos ir Baltijos šalių alpinizmo čempionatuose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder