Lionelis Messis braunasi į futbolo legendų panteoną

Lionelis Messis braunasi į futbolo legendų panteoną

Praėjusį pirmadienį Ciuriche surengtoje spalvingoje ceremonijoje buvo paskelbti ir apdovanoti geriausi 2011 metų futbolininkai ir futbolininkės, treneriai ir komandos. Nors renginyje netrūko buvusių ir esamų futbolo žvaigždžių, visų akys krypo į argentinietį Lionelį Messį.

24-erių Barselonos "FC Barcelona" ir Argentinos rinktinės futbolininkas Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) kartu su Prancūzijos žurnalu "France Football" surengtuose rinkimuose aiškia persvara įveikė pagrindinį savo varžovą - Madrido "Real" klube žaidžiantį portugalą Cristiano Ronaldo. Beje, 2008-ųjų „Auksinio kamuolio“ savininkas šį kartą net nesivargino atvykti į Ciurichą.

Dominuojanti jėga

Nacionalinių komandų trenerių ir kapitonų bei futbolo apžvalgininkų apklausoje L.Mesis surinko 47,88 proc. balsų, o C.Ronaldo - 21,6 proc. Trečioje vietoje trečius metus iš eilės liko ispanas Xavi Hernandez ("FC Barcelona"), jo sąskaitoje - 9,23 proc. balsų. Šį kartą L.Messis laimėjo visų rinkėjų - futbolininkų, trenerių ir žurnalistų - simpatijas.

Lietuvos atstovų balsai taip pat atiteko L.Messiui. Tiek buvęs nacionalinės rinktinės treneris Raimondas Žutautas, tiek ir ekipos kapitonas Tomas Danilevičius, tiek ir žurnalistas Giedrius Janonis pirmoje vietoje nurodė šį žaidėją.

"L.Messis trejus metus iš eilės renkamas geriausiu pasaulio futbolininku, neabejojau, kad taip bus ir šiais metais. Manau, kad šiuo metu jis tikrai yra geriausias. Ir tai ne vien mano, o daugumos futbolininkų, trenerių ir sporto žurnalistų nuomonė. Tuo labiau kad jo atstovaujama "Barcelona" pernai laimėjo beveik visus klubinio futbolo trofėjus, o pats L.Mesis demonstravo labai aukšto lygio futbolą", - konstatavo T.Danilevičius.

Iš tiesų, L.Messis ir jo komanda pernai dominavo klubinio futbolo varžybose. Su „Barcelona“ klubu jis tapo Ispanijos ir Čempionų lygos nugalėtoju, iškovojo Ispanijos ir UEFA supertaures. 2011 metus efektingai užbaigė pergalingas pasirodymas pasaulio klubų čempionate. Gruodį Japonijoje vykusio pajėgiausių pasaulio futbolo klubų turnyro finale L.Messis su komandos draugais 4:0 susidorojo su "Santos" ekipa iš Brazilijos.

Tobulo klubinio sezono scenarijų pakoregavo tik pralaimėjimas Ispanijos karaliaus taurės finale. Praėjusių metų balandžio 20 d. "Barcelona" po pratęsimo 0:1 nusileido Madrido "Real" klubui. 2011 metais L.Messis sužaidė 70 rungtynių ir įmušė 59 įvarčius. Laisvu nuo varžovų vartininkų terorizavimo laiku jis dar atliko ir 37 rezultatyvius perdavimus.

Papildė legendų sąrašą

L.Messio pozicijų neišklibino net ir blankus pasirodymas vilkint nacionalinės Argentinos rinktinės marškinėlius. Pernai Argentinoje vykusiose Amerikos futbolo pirmenybėse futbolininkas nepelnė nė vieno įvarčio, o jo komanda suklupo ketvirtfinalyje. Vis dėlto su trimis geriausio pasaulio futbolininko trofėjais L.Messis pateko į elitinę "išrinktųjų" draugiją. Iki šiol po tris kartus geriausių planetos futbolininkų rinkimuose triumfavo olandai Johanas Cruyff ir Marco van Basten bei prancūzas Michel Platini. Beje, Prancūzijos rinktinės ir Turino "Juventus" klubo lyderis tai padarė tris kartus iš eilės (1983-1985 metais).

Nuo šiol M.Platini šia garbe teks dalytis su L.Messiu. Argentiniečio pasiekimas sukėlė eilinę diskusijų bangą. Ar L.Mesis jau vertas geriausio visų laikų futbolininko vardo? M.Platini tuo abejoja. "Lygindamas L.Messį su geriausiais praėjusio amžiaus futbolininkais, pastebiu vieną esminį skirtumą - teisėjai netoleruoja prieš jį nukreipto šiurkštaus žaidimo. Be abejo, tai yra nuostabu ir teisinga. Dabar jis gali tiesiog žaisti futbolą ir demonstruoti savo išskirtinius sugebėjimus. Bet praeityje ryškiausios futbolo žvaigždės neretai tapdavo brutalių varžovų išpuolių aukomis ir dažniau galvodavo, kaip išvengti traumos, o ne kaip gražiau sužaisti", - samprotavo per savo karjerą ne kartą skaudžiai nukentėjęs M.Platini.


Geriausiais visų laikų futbolininkais tituluojami brazilas Pelė ir argentinietis Diegas Maradona aikštelėje buvo stabdomi visais būdais. 1983 metais per rungtynes su Bilbao "Athletic" gynėjas Andoni Goikoechea be ceremonijų "nukirto" besiveržiantį D.Maradoną ir sulaužė jam koją. Už tokią pražangą šiais laikais futbolininkas sulauktų ne tik diskvalifikacijos, bet ir teismo nuosprendžio. Prieš kelis dešimtmečius arbitras apsiribojo įspėjimu.

Neakivaizdinėje L.Messio kovoje dėl vietos visų laikų geriausių futbolininkų panteone nepadeda ir jo nesėkmės nacionalinėje rinktinėje. Pelė ir D.Maradona pripažinimo sulaukė atvedę savo ekipas į pasaulio čempionatų viršūnę. Legendinis brazilas su rinktine iškovojo tris čempionų taures, o argentinietis - vieną. Po dviejų bandymų L.Messio pergalių sąskaita kol kas tuščia. „Lionelis bus didis, nesvarbu, su pasaulio čempionų taure ar be jos. Tačiau tai yra ypatingas trofėjus, jis išlieka žmonių atmintyje. Juk kai kalbame apie D.Maradoną, pirmiausia prieš akis iškyla vaizdai iš 1986 metų pasaulio čempionato, kai jis demonstravo neįtikėtiną futbolą ir pelnė fantastiškus įvarčius“, - samprotavo M.Platini.

Tildo kritikus

Bet L.Messiui dar tik 24-eri. Olandas J.Kroifas įsitikinęs, kad argentinietis per savo karjerą pagerins visus buvusių futbolininkų laimėjimus. "Jo žaidimas ir pasiekimai futbolo aikštėje jau dabar yra labai įspūdingi. Jis yra ypatingas futbolininkas ir jo laukia puiki ateitis. Neabejoju, kad per savo karjerą jis laimės 6-7 geriausio pasaulio futbolininko titulus ir pagerins dar daugybę rekordų", - samprotavo buvęs "Barcelona" komandos futbolininkas ir treneris.

"Manchester United" strategas Alex Ferguson įsitikinęs, kad L.Messis jau dabar gali būti minimas kartu su legendinėmis futbolo asmenybėmis. "Skeptikai dažnai abejoja, ar mūsų laikais Pelė būtų toks pat ypatingas futbolininkas. Manau, kad jam tikrai nekiltų problemų. Bet kuris didis futbolininkas galėtų žaisti bet kurioje futbolo epochoje, - neabejojo A.Fergiusonas. - Taip pat ir L.Mesis būtų geriausias ir praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje, tiek ir šiais laikais. Taip pat, kaip ir Alfredo Di Stefano, Pelė, D.Maradona, J.Kroifas - jie visi demonstruotų ypatingą futbolą bet kuriuo laikotarpiu“.

Vis dėlto geriausias būdas nutildyti kritikus ir įtikinti abejojančius - įrodyti savo sugebėjimus ne tik klube, bet ir rinktinėje. Aišku, vargu ar kas nors abejoja jo talentu ir meistriškumu. L.Messiui beliko įrodyti, kad jis turi reikiamas lyderio savybes, padėsiančias jam atvesti nacionalinę ekipą į pergales pasaulio čempionatuose. Po šventinės apdovanojimų ceremonijos L.Messis taip pat pripažino, kad iki visiškos laimės jam trūksta sėkmingo pasirodymo su Argentinos rinktine. "Norėčiau iškovoti čempionų titulą su savo šalies rinktine. Tikiuosi, kad vieną dieną man pavyks. Prasideda nauji metai, bet mano tikslai nesikeičia. Tikiuosi, kad žaisiu taip pat sėkmingai kaip iki šiol ir su komanda iškovosiu visus įmanomus titulus. FIFA geriausių metų futbolininkų apdovanojimų ceremonijoje dalyvavau jau penktą kartą. Man čia patinka, tad norėčiau dar ne kartą grįžti į Ciurichą", - kalbėjo L.Messis.

Parengta pagal "Respublikos" priedą "Sporto žmonės"

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder