Neprognozuojami varžovai

Neprognozuojami varžovai

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai rengiasi Čempionų lygos antrojo atrankos etapo rungtynėms, kuriose susitiks su stipriausia Bulgarijos komanda Razgrado „Ludogorets“. Pasak trenerio Valdo Dambrausko, varžovai mėgsta chaotišką, atakuojantį futbolą, todėl sunku nuspėti, ką jie iškrės aikštėje. Individualiu meistriškumu pasižymi brazilai, kurių „Ludogorets“ gretose yra net 10.

Žalgiriečiai savo pasirodymą tarptautinėje arenoje pastaruosius trejus metus pradėdavo nuo antrojo Čempionų lygos atrankos etapo, bet jame kelias ir pasibaigdavo. Tiesa, užpernai akistatoje su „Malmo“ (Švedija) trūko nedaug, o pernai susidūrime su „Astana“ (Kazachstanas) - dar mažiau. Šiemet varžovas nebus silpnesnis, nes „Ludogorets“ 2014-2015 m. ir praėjusį sezoną pateko į Čempionų lygos grupių etapą.

Pirmasis susitikimas su Bulgarijos čempionais įvyks rytoj 20.45 val. Vilniuje. V.Dambrauskas teigia, kad „Ludogorets“ yra netradicinė ekipa: „Atrodo, tarsi vienoje komandoje būtų dvi. Panašiai kaip rankinyje, kai viena grandis daugiau koncentruojasi atakai, o kita - gynybai. Kartais nelieka vidurio. Šiai komandai patinka žaisti chaotišką, atvirą futbolą. Jie bėga į priekį, praranda kamuolį, tada gynėjai ginasi, o atakuojantys žaidėjai tiesiog laukia, kol gynėjai perims kamuolį ir vėl grąžins į priekį.“

V.Dambrauskas pastebėjo, kad pastaruoju metu „Ludogorets“ taktika kiek pasikeitė. „Praėjusį sezoną jie žaidė su aiškiu puolėju, rumunu Klaudijumi Kešeru (Claudiu Keseru). Šį priešsezonį jis žaidžia daug mažiau, ruošiama taktinė schema su netikru puolėju, kai keturi atakuojantys žaidėjai gali žaisti bet kurioje pozicijoje. Kitas „Ludogorets“ bruožas yra tas, kad krašto gynėjai varžovų aikštės pusėje praleidžia daugiau laiko nei savoje“, - pasakojo „Žalgirio“ treneris.

Tai, kad nuspėti „Ludogorets“ veiksmus yra sudėtinga, pasirengimo tikrai nepalengvina. „Bet kuriai komandai parankiau, kai varžovas lengviau prognozuojamas, turi aiškią struktūrą, išsidėstymą, kai galima numatyti kombinacijas. Prie tokių komandų galima priskirti „Astana“, iš dalies ir „Malmo“. Jas buvo galima prognozuoti. „Ludogorets“ žaidėjai, ypač brazilai, yra ryškūs individualistai. Žaisti su tokiais futbolininkais sunku, negali numatyti, ką jie padarys vienu ar kitu momentu“, - svarstė V.Dambrauskas.

Treneris akcentavo, kad žalgiriečiai turės padėti vieni kitiems: „Žinome, kaip turime gintis. Tikrai nežadame tik atsitraukti ir užsidaryti prie savų vartų. Tačiau jei varžovas privers atsitraukti prie savo baudos aikštelės, žinome, kur turime dvigubinti gynybą, kurias zonas uždengti. „Ludogorets“ labai stengiasi žaisti per vidurį, todėl ten turime būti ypač susikoncentravę, bandyti nuspėti kiekvieną jų veiksmą. „Ludogorets“ žaidėjai imasi iniciatyvos vienas prieš vieną, o aikštės viduryje apžaisti žaidėją daug lengviau nei krašte. Todėl viduryje visada turime turėti pasaugojimą. Jei jie turi vieną žaidėją, mes turime turėti du. Jei jie du, mes - tris.“

Žinoma, varžovų polinkis atakuoti yra lazda su dviem galais. „Futbolas susideda iš klaidų. Net ir kalbant apie aukščiausiąjį lygį, jei padarai klaidą, gauni kontrataką. „Ludogorets“ nėra išimtis. Šioje komandoje dažnai atakuoja 8-9 žaidėjai, ir jei jie praranda kamuolį, atsiranda erdvių. Kitos komandos tai išnaudoja, tai kodėl to negalėtume padaryti mes?“ - retorinį klausimą iškėlė V.Dambrauskas. „Rungtynes keičia įvarčiai. Visa mūsų komanda nusiteikusi ne tik gintis, bet ir galvoti apie varžovų vartus, mušti įvarčius“, - tvirtino puolėjas Darvydas Šernas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder