Nėra vaistų nuo nugaros skausmo

Nėra vaistų nuo nugaros skausmo

Antrąjį Europos taurės turnyro etapą Lietuvos komandos tiek aikštelėse, tiek už jų ribų pabaigė skirtingai. Klaipėdos „Neptūnas“ pasitraukė iš varžybų, bet apie trenerio Kazio Maksvyčio atleidimą niekas nekalba. Vilniaus „Lietuvos rytas“ lemiamas rungtynes laimėjo 28 tšk. skirtumu, tačiau Virginijui Šeškui buvo parodytos durys. Sostinės klubas lieka ištikimas tradicijoms. Per pastarąjį dešimtmetį tik keturi treneriai išliko Vilniaus komandoje nuo sezono pradžios iki galo.

Anekdotas apie nugaros skausmą atsirado 2005 m. Tais metais vilniečiai, vadovaujami Tomo Mahoričiaus, laimėjo ULEB taurę. Nepaisant iškovoto titulo, rugsėjo mėnesį slovėnas buvo atleistas, sprendimą paaiškinus tuo, kad trenerį neva kankino nugaros skausmas. Vėliau T.Mahoričius tvirtino, kad sveikatos problemų neturėjo.

Nuo T.Mahoričiaus išvykimo praėjo beveik dešimtmetis. Per tą laiką padirbėti Vilniuje visą sezoną turėjo galimybę tik keturi treneriai: kroatas Nevenas Spahija (2005-2006 m.), serbai Aleksandras Trifunovičius (2007-2008 m.) ir Aleksandras Džikičius (2011-2012 m.) bei lietuvis Rimas Kurtinaitis (2008-2010 m.). V.Šeškaus atleidimas nebūtų tapęs perkūnu iš giedro dangaus, jei apie jį būtų paskelbta šiek tiek kitokiomis aplinkybėmis, o ne praėjus vos valandai po mačo su Ostendės „Telenet“ (Belgija). Dabar V.Šeškus įeis į istoriją kaip treneris, netekęs darbo po įspūdingai laimėtų lemiamų rungtynių. Ostendės krepšininkai Vilniuje buvo sutriuškinti 111:83. Pergalė vilniečiams garantavo antrąją vietą L grupėje ir kelialapį į aštuntfinalį.

Iš karto po V.Šeškaus atleidimo pasirodė pranešimų, kad jo pareigas perims Marselas Nikola (Marcelo Nicola). 43 metų argentinietis labiau žinomas kaip žaidėjas, o ne kaip strategas. Jis ilgai žaidė savo šalies rinktinėje, rungtyniavo garsiausiuose Europos klubuose. Pradėjęs trenerio karjerą, M.Nikola didžiąją laiko dalį buvo asistentu. Kaip vyriausiasis treneris jis pernai nuo sausio mėnesio iki sezono pabaigos padirbėjo Mursijos ekipoje UCAM. Argentiniečio vadovaujama komanda Ispanijos aukščiausioje lygoje užėmė 13-ąją vietą.

Naujojo Vilniaus klubo stratego laukia tikrai nelengva užduotis. Kitą savaitę komanda kovos dėl Lietuvos krepšinio federacijos taurės, kovo pradžioje vyks Europos taurės aštuntfinalio rungtynės. Neatsitiktų nieko naujo, jei treneris šį sezoną būtų pakeistas dar kartą. 2012-2013 m. komandai vadovavo trys strategai: A.Džikičius, Darius Maskoliūnas ir vokietis Dirkas Bauermanas (Dirk Bauermann). Trenerių karuselė tokiu pačiu tempu sukosi ir praėjusį sezoną. D.Bauermaną pakeitė kroatas Aleksandras Petrovičius, o jį - Dainius Adomaitis.

Aštuntfinalyje vilniečiai kovos su M grupės nugalėtoja Izmiro ekipa „Pinar Karsiyaka“ (Turkija). Izmiro komanda antrąjį etapą nužygiavo be nuostolių - pasiekė šešias pergales iš tiek pat galimų. Kelionė į Lietuvą jai nebus naujiena, nes „Pinar Karsiyaka“ mūsų šalyje viešėjo šią savaitę. Paskutinėse antrojo etapo rungtynėse ji Klaipėdoje 90:83 palaužė „Neptūną“. „Pinar Kariyaka“ yra viena iš trijų komandų, laimėjusių visus šešis mačus. Kitos dvi - Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (Rusija) ir Miuncheno „Bayern“ (Vokietija). Beje, Krasnodaro klubo legionierius Mantas Kalnietis bus vienintelis užsienio komandoje žaidžiantis lietuvis, žaisiantis Europos taurės aštuntfinalyje.

„Neptūnui“ tarptautinis sezonas baigėsi. Komanda, kuri tik per plauką nepateko į Eurolygos „Top 16“ etapą, Europos taurės varžybose iškovojo vos vieną pergalę. Nepaisant to, po paskutinių rungtynių klaipėdiečiai į padėtį žvelgė pozityviai. „Matyt, sezonui įpusėjus, pasijuto nuovargis. Be to, dar yra toks dalykas kaip patirtis. Jos nenusipirksi, iš lentynos nepasiimsi, ją galima įgyti tik savo kailiu. Tikiuosi, kad naudingos patirties tikrai įgavome ir ateityje tai įrodysime. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Dabar turėsime daugiau laiko atsigauti, susikoncentruoti rungtynėms Lietuvoje. Mūsų tikslas - pasipuošti medaliais tiek Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyre, tiek Lietuvos čempionate“, - teigė K.Maksvytis.

Aštuntfinalio poros

Vilniaus „Lietuvos rytas“ - Izmiro „Pinar Karsiyaka“

Kazanės „Uniks“ - Kantu „FowTown“

Las Palmaso „Gran Canaria“ - Zagrebo „Cedevita“

Romos „Virtus“ - Bandirmos „Banvit“

Maskvos srities „Chimki“ - Sankt Peterburgo „Zenit“

Miuncheno „Bayern“ - „Valencia“

Zgoželeco „PGE Turow“ - Paryžiaus „Levallois“

Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ - Bambergo „Brose Baskets“

Lentelės

G grupė

1. Kazanės „Uniks“ (Rusija) 4 2

2. Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija) 3 3

3. Strasbūro SIG (Prancūzija) 3 3

4. Nimburko ČEZ (Čekija) 2 4

H grupė

1. Las Palmaso „Gran Canaria“ (Ispanija) 5 1

2. Bandirmos „Banvit“ (Turkija) 4 2

3. Sasario „Dinamo“ (Italija) 2 4

4. Podgoricos „Buducnost“ (Juodkalnija) 1 5

I grupė

1. Romos „Virtus“ (Italija) 4 2

2. Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija) 4 2

3. Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“ (Rusija) 3 3

4. Saragosos CAI (Ispanija) 1 5

J grupė

1. Maskvos srities „Chimki“ (Rusija) 5 1

2. Kantu „FoxTown“ (Italija) 3 3

3. Limožo CSP (Prancūzija) 3 3

4. Salonikų PAOK (Graikija) 1 5

K grupė

1. Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) 6 0

2. Bambergo „Brose Baskets“ (Vokietija) 3 3

3. Dižono JDA (Prancūzija) 2 4

4. Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija) 1 5

L grupė

1. Zgoželeco „PGE Turow“ (Lenkija) 5 1

2. Vilniaus „Lietuvos rytas“ (Lietuva) 3 3

3. Ostendės „Telenet“ (Belgija) 2 4

4. Sevilijos „Baloncesto“ (Ispanija) 2 4

M grupė

1. Izmiro „Pinar Karsiyaka“ (Turkija) 6 0

2. Paryžiaus „Levallois“ (Prancūzija) 3 3

3. Stambulo „Besiktas“ (Turkija) 2 4

4. Klaipėdos „Neptūnas“ (Lietuva) 1 5

N grupė

1. Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (Rusija) 6 0

2. „Valencia“ (Ispanija) 3 3

3. Ploješčio „CSU Asesoft“ (Rumunija) 2 4

4. Nansi SLUC (Prancūzija) 1 5

(vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai)

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder