Pasaulio lietuvių žaidynės: šeštadienį – futbolo finalai

Pasaulio lietuvių žaidynės: šeštadienį – futbolo finalai

Vieni pirmųjų IX Pasaulio lietuvių žaidynėse, kurios vyksta Klaipėdoje, varžybas pradėjo futbolininkai. Sporto karaliumi tituluojamos sporto šakos turnyre (7x7) varžytis panoro devynios komandos iš Latvijos, Airijos, Šiaurės Airijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir Lietuvos.

Futbolo varžybos vyksta Klaipėdos centrinio stadiono pagalbinėje aikštėje, kuri prieš kelias dienas padengta šiuolaikiška dirbtine danga. Prieš žaidynes stadione įrengtos žiūrovams skirtos 1000 vietų tribūnos, tvora, pastatyti apšvietimo stovai.

Viena aikštė įrengta tarptautinių matmenų (plotis - 68 m, ilgis - 105 m), kita - mažesnė (vaikams, 44 ir 68 m). Kartu su apšvietimu ir tūkstančio vietų tribūnomis (pusė vietų uždengtos) šio sumanymo įgyvendinimas Klaipėdos savivaldybei atsiėjo daugiau nei 3,5 mln. litų.

Pasaulio lietuvių žaidynėse komandos buvo suskirstyto į dvi grupes: A ir B.

A grupės lyderiai - klaipėdiečiai

A grupėje varžėsi Klaipėda-1, „Lt United“ (Airija), Oslas (Norvegija) ir FK VDA (Vilniaus dailės akademija) ekipos.

B grupėje buvo viena komanda daugiau: Klaipėda-2, Elektrėnai, Didžioji Britanija, Ryga (Latvija) ir Šiaurės Airija.

A grupėje geriausiai sekėsi Klaipėdos-1 komandai, kuri šventė dvi pergales ir vienerias rungtynes sužaidė lygiosiomis. Klaipėdiečiai 7:5 nugalėjo airius, 4:2 palaužė Vilniaus dailės akademijos futbolininkus ir nulinėmis lygiosiomis sužaidė su Oslo ekipa.

Taigi, Klaipėdos-1 komanda grupės varžybose surinkusi 7 taškus liko pirma.

Antroje vietoje liko tiek pat taškų surinkusi, tačiau mažesniais įvarčių skirtumais pergales skynusi Oslo komanda. Pastarieji 2:1 įveikė airius, 3:1 nugalėjo Vilniaus dailės akademijos atstovus ir lygiosiomis (0:0) sužaidė su klaipėdiečiais.    

Treti pogrupyje su 3 taškais liko vilniečiai, o airiai, neiškovoję nė vienos pergalės, su 0 taškų liko ketvirti.

B grupėje pirmi - anglai

B grupėje lyderiavo Didžioji Britanija. Pastaroji komanda rezultatu 5:2 įveikė Elektrėnus, 4:1 palaužė Šiaurės Airiją, 3:1 susidorojo su Ryga, tačiau 2:5 nusileido Klaipėdos antrajai ekipai.

Nepaisant to, anglai grupėje surinkę 9 taškus liko pirmi.

Antroje pozicijoje įsitaisė 3 pergales ir 1 pralaimėjimą patyrę Elektrėnai. Jie taip pat surinko 9 taškus, tačiau jų pelnytų ir praleistų įvarčių santykis už anglus šiek tiek prastesnis. Elektrėnų futbolininkai rezultatu 5:2 įveikė Klaipėda-2 ekipą ir Šiaurės Airiją, 7:2 sutriuškino latvius ir 2:5 nusileido anglams.

Klaipėdos-2 komanda grupėje liko trečia (7 taškai, iškovojo 2 pergales, patyrė vieną nesėkmę ir vienerias rungtynes sužaidė lygiosiomis). Šiaurės airiai su 4 taškais liko ketvirti (1 pergalė, 1 lygiosios, 2 nesėkmės), o Rygos atstovai taip ir neiškovojo nė taško ir grupėje liko paskutiniai.

Kovos dėl medalių

Taigi, šeštadienį Klaipėdos centrinio stadiono pagalbinėje aikštėje (Sportininkų g. 46) nuo 10 val. pusfinalius pradės A pogrupio lyderiai Klaipėdos pirmoji komanda ir B pogrupyje antra likusi Elektrėnų komanda.

Antrajame pusfinalyje tuo pačiu metu susitiks B pogrupio pirmos vietos laimėtoja – Didžioji Britanija ir A pogrupyje antrąją vietą iškovojusi Oslo komanda.

Nuo 12.40 val. dėl trečiosios vietos kausis pusfinaliuose pralaimėjusios ekipos, o nuo 14 val. – dėl čempionų laurų susigrums pusfinaliuose laimėjusios komandos.

Taip pat vyks kovos ir dėl 5-7 vietų.

Nuo 11.20 val. dėl 5 vietos susitiks Vilniaus dailės akademijos ir Klaipėdos antroji ekipa bei tuo pačiu metu dėl 7 vietos kovos Airija ir Šiaurės Airija.

Tarp žiūrovų – garbių svečių

Futbolo varžybas stebėjo būrys Klaipėdos politikų: meras Vytautas Grubliauskas, vicemeras Vytautas Čepas, Tarybos narys Algirdas Grublys, užsienio delegacijų atstovai.

"Šios žaidynės - puiki šventė užsienio šalių lietuviams. Esu dalyvavęs žaidynėse Čikagoje, Toronte, Adelaidėje, tačiau stebėti žaidynes Lietuvoje yra smagiausia. Mums, atvykusiems iš Australijos Klaipėdoje, - tikra egzotika", - per futbolo varžybas kalbėjo Australijos lietuvių delegacijos vadovas Jonas Obeliūnas.

Jis pabrėžė, kad Australijos lietuviai nuolat mini Lietuvos valstybės atkūrimo dieną - Vasario 16-ąją.

"Australijos Džilongo lietuvių bendruomenę sudaro apie 400 narių, o per minėjimus susirenka apie 100 atstovų. Mes esame subūrę stiprias krepšinio komandas, tad kai laimime, Australijos laikraščiai rašo, jog laimėjo Australijos lietuviai. Bent taip garsiname Lietuvos vardą", - pasakojo svečias.

Australijos lietuviai dalyvauja krepšinio turnyre. Be jų, dar varžosi atstovai iš JAV, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Baltarusijos ir kitų šalių. Iš viso 20 vyrų ir 4 moterų ekipos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder