Sporto bazės: kas ir kada po arenos

Sporto bazės: kas ir kada po arenos

Mieste jau netrukus turėsime didžiulį sporto objektą - areną, bet vargu ar ji patenkins sporto mėgėjų poreikius. O kas toliau? Galbūt baseinas per artimiausią penkmetį, o kai, galų gale, duris atvers jis, jau turėtumėme pradėti svajoti ir apie naują stadioną, nors apie jo statybų pradžios ir juo labiau pabaigos terminus kalbėti dar per drąsu.

Lietuvoje sportuojančių žmonių kasmet vis mažėja, tačiau siekiant priversti juos gyventi sveikiau ir daugiau judėti daroma labai nedaug, ir masiniam sportui skirtų bazių nedaugėja.

Klaipėda - ne išimtis. Arena bus pirmasis nuo Nepriklausomybės atgavimo tokio masto objektas, skirtas visuomenės poreikiams tenkinti. Tiesa, po Europos krepšinio čempionato joje dažniau vyks koncertai nei sporto renginiai.

Žinoma, niekas nedraus arenos nuomotis ir sporto mėgėjams, tačiau kaina tikriausiai bus didesnė už norą.

Strateginiuose miesto planuose numatyta, jog ateityje kils nauji objektai, kuriuose bus suteikiamos visos sąlygos sportuoti mėgėjams. Nors kol tie geresni laikai ateis, uostamiestyje greičiau sunyks kitos bazės. Kaip, pavyzdžiui, iki šiol vis dar naudojamas "Baltijos" futbolo stadionas, kurį "suvalgys" uosto plėtra.

Sportuoja mažiau nei ES

Klaipėdos gyventojų fizinio aktyvumo didinimo ir sporto šakų plėtojimo programoje teigiama, kad mieste iš viso organizuotai sportuoja 11,7 tūkstančio - vos 6 proc. klaipėdiečių, sporto renginių sistemoje dalyvauja apie 50 tūkst. gyventojų, savarankiškai sportuoja ir mankštinasi apie penktadalis miestiečių.

Europos Sąjungos (ES) miestuose organizuotai sportuoja vidutiniškai 17,3 proc. gyventojų, savarankiškai - nuo 30 iki 50 proc.

Kad pas mus sportuojančių žmonių mažiau, lemia ir tai, kad mieste yra mažiau mėgėjiškam sportui reikiamų bazių - jų neužtenka net profesionalams. Kada jų bus užtektinai, galima tik spėlioti.

Baseinas - dar popieriuje

Neseniai atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog Klaipėdai verkiant reikia baseino, galima pasvajoti apie naują stadioną ir viešas nemokamas erdves miestiečiams sportuoti.

Apie naujo ir modernaus baseino P. Lideikio gatvėje statybas kalbama jau dešimtmetį, tačiau realių pokyčių nėra. Optimistiškiausiomis prognozėmis, pasak savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo pavaduotojo Igno Pociaus, baseinas ten bus pastatytas per ateinančius 3-5 metus.

"Baseinas yra antras didžiulis objektas, kurį miestas ruošiasi statyti. Kad jo reikia, buvo aišku ir be tyrimo. Galbūt jau rugpjūtį žinosime, ar darbams galėsime tikėtis paramos iš ES fondų. Po to sektų kiti darbai", - sakė jis.

Pasak I. Pociaus, norima pastatyti tokį baseiną, kuris būtų skirtas ne tik miestiečių poreikiams tenkinti.

"Reikia ruošti ir profesionalius sportininkus. Šiais laikais įmanoma pastatyti tokį baseiną, kurį galima pritaikyti įvairiems poreikiams. Pavyzdžiui, reguliuojamo gylio baseiną", - pasakojo valdininkas.

Tuo tarpu miestiečiai yra kitokios nuomonės - gatvės apklausos rezultatai parodė, jog baseinas visų pirma turėtų tenkinti šeimų ir jaunimo poreikius, mažiausiai - profesionalių sportininkų.

Stadionas - 30 tūkst. vietų

Kad dar šį dešimtmetį Klaipėdoje bus pastatytas naujas baseinas, dar galima tikėtis, o kada išdygtų naujas stadionas - sunku prognozuoti, ypač žinant centrinės valdžios požiūrį į šią sporto šaką: kai kas mano, kad stadionai bus tik tada, kai Lietuvoje sužais tokie klubai kaip Madrido "Real" arba Londono "Chelsea". O kai toks požiūris, tai šios komandos greičiau nuvyks į Marsą nei į Lietuvą.

Vis dėlto naujas stadionas Klaipėdoje planuojamas.


"Naujas stadionas taip pat yra miesto planuose. Numatyta ir vieta jam - tai rekreacinės paskirties plotas prie kelio į Palangą, ties prekybos centru "Ermitažas". Tai būtų iki 30 tūkst. vietų regioninis stadionas, dengtas maniežas, treniruočių aikštynai. Tačiau apie šias statybas drąsiau būtų galima kalbėti tada, kai jau stovės baseinas", - pasakojo I. Pocius.

Jeigu šios kalbos virs realybe, dabartinis Klaipėdos miesto centrinis stadionas taip pat nebūtų apleistas, jame treniruotųsi kitų sporto šakų atstovai, pavyzdžiui, lengvaatlečiai.

Dar nepalaidoti ir planai, kuriuose numatyta rekonstruoti futbolo mokyklos kompleksą Paryžiaus Komunos gatvėje, yra ir kitų planų.

"Svajonė yra tokia: pritraukti kuo daugiau privataus kapitalo, investicijų į kompleksų bei patalpų statybas, kuriuose masiškai sportuotų mėgėjų masės. Tačiau kada visa tai galėtų tapti realybe, šiandien prognozuoti labai sunku", - sakė I. Pocius.

Šanso sportuoti nesuteikiama

Kad situacija mieste pagerėtų, dviračio iš naujo išradinėti nereikia, užtenka surasti tinkamą pavyzdį ir juo pasekti.

Pavyzdžiui, daugumoje Londono parkų įrengti lauko teniso aikštynai, įvairiausi treniruokliai, betoniniai lauko teniso staliukai su metaliniais tinkleliais. Šio didmiesčio pozicija tokia - mes progą suteikiame, jūs tik sportuokite.

Aišku, norint tuo pavyzdžiu pasekti prireiktų nemažos pinigų sumos, be to, svarbios ir kitos aplinkybės, tokios kaip žmonių kultūra. Juk 2004 metais atidarytas naujas krepšinio aikšteles Klaipėdoje vandalai suniokojo per kelias dienas, o rekonstruotos aikštelės greitai virto automobilių statymo vietomis.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad teniso raketę, kamuoliukų komplektą ir tinkamus batelius Londone galima įsigyti už sumą, kurią Klaipėdoje tektų pakloti už kortuose praleistos pusantros valandos.

POREIKIAI. Miesto gyventojai mano, kad baseinas visų pirma būtų skirtas jų, o ne profesionalų poreikiams tenkinti. Dabar gerų sąlygų neturi niekas. Sauliaus STONIO nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder