Sportuojančių vaikų krepšeliui - per milijoną litų

Sportuojančių vaikų krepšeliui - per milijoną litų

Aiškėja Klaipėdos miesto pasirenkamojo vaikų ugdymo programų finansavimo iš sportininko krepšelio gairės. Pagal Savivaldybės pateiktą projektą, sportininko krepšelio dydis vienam vaikui per mėnesį gali svyruoti nuo 63 iki 99 litų. [CITATA]

Pirmadienį šį projektą Savivaldybės Ugdymo ir jaunimo reikalų komitete pristatė Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius.

Anot jo, sportuojančio vaiko krepšelis bus diferencijuojamas, atsižvelgiant į mokymo grupes ir sportuojančių vaikų skaičių.

Jei vaikas yra pradinio rengimo grupėje (pirmi treji sportavimo metai), tai krepšelio dydis vienam sportuojančiam vaikui per mėnesį sieks iki 63 Lt, jei meistriškumo ugdymo grupėje (ketvirti-septinti sportavimo metai) - iki 81 Lt, jei meistriškumo tobulinimo grupėje (aštunti-devinti sportavimo metai) - iki 99 Lt.

Šie skaičiai paimti neatsitiktinai. Programa buvo rengiama, vadovaujantis Bendrųjų iš valstybės ir savivaldybių biudžetų finansuojamų neformaliojo švietimo programų kriterijų aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2004 m. birželio 18 d. įsakymu.

Finansuos daugiau vaikų

Priminsime, kad šių metų gegužės 30 dieną Klaipėdos tarybos nariai priėmė sprendimą, kad toliau finansavimą iš biudžeto gautų rankinis, krepšinis, plaukimas, povandeninis plaukimas, futbolas, tinklinis, laisvosios imtynės, graikų-romėnų imtynės, dziudo, boksas, sunkioji atletika, lengvoji atletika, sportinė gimnastika, meninė gimnastika, sportinė aerobika ir dviračių sportas.

Visos kitos mieste kultivuojamos sporto šakos privalės verstis kaip klubai, už kiekvieną auklėtinį iš valdžios gaus nustatytą sumą lėšų, vadinamąjį sportininko krepšelį.

Klaipėdos miesto sporto reformos metu Kūno kultūros ir sporto plėtros programoje perskirstyta savivaldybės biudžeto lėšų suma siekia apie 1,1 mln. Lt, kurią 2014 metais numatoma skirti sportininkų krepšeliams formuoti.


Sportininko krepšeliui lėšas numatoma gauti iš sumažintų sporto šakų skaičiaus biudžetinėse sporto įstaigose (darbo užmokesčio fondo ir ugdymo proceso išlaikymui skirtos lėšos), panaikinus gimnastikos ir plaukimo su pelekais sporto šakų trenerių etatus (miesto tarybos protokoliniu pavedimu) ir sumažinus reorganizuotos biudžetinės įstaigos Klaipėdos miesto sporto centro personalo skaičių (7,5 etato).

"Skaičiuojame, kad iš sportininko krepšelio galėsime finansuoti apie 1100 vaikų. Dėl reformos biudžetinėse įstaigose netenkame apie 500 vaikų. Taigi, galiausiai galėsime finansuoti maždaug 600 vaikų daugiau, nei anksčiau, kai buvo dirbama pagal senąją sistemą. Į sporto būrelius galėsime pritraukti dukart daugiau vaikų", - džiaugėsi M. Bagočius.

Ginčai dėl sporto salių

Priminus, kad reforma gali pareikalauti 29 darbuotojų (23 treneriai ir 6 administracijos darbuotojai) atleidimo ir 400 tūkst. litų jiems priklausančioms kompensacijoms išmokėti, Ugdymo ir jaunimo rekalų komiteto pirmininkas Saulius Budinas pasiūlė lėšų kompensacijoms ieškoti iš kitų šaltinių, nekarpant krepšelio lėšų.

"Kuo didesnis bus sportininko krepšelis, tuo daugiau jaunimo galėsime pritraukti į sportą", - pabrėžė jis.

Tam pritarė dauguma komiteto narių.

Taip pat pritarta Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės siūlymui, sporto šakoms, kurios nuo 2014 metų sausio 1 dienos netenka biudžeto finansavimo, pirmumo teise nemokamai leisti likti savose sporto bazėse.

"Tai būtų lyg pereinamasis laikotarpis", - aiškino ji.

Dėl šios idėjos ėmė prieštarauti posėdyje dalyvavęs visuomenininkas Germanas Čepas. Anot jo, kodėl reikia vienus išskirti iš kitų.

"Juk jie ir taip jau gaus kompensacijas. Kodėl vieni treneriai, pradedantys savo veiklą ar jau seniau įkūrę savo klubus, tačiau nebuvę biudžetinėje įstaigoje, sales turės nuomotis, o buvę "biudžetininkai" mėgausis privilegijomis?", - retoriškai klausė G. Čepas.


Jam į šį klausimą argumentuotai taip ir nebuvo atsakyta.

Diskusijų kilo ir dėl sportininko krepšelio lėšų pervedimo, kadangi iš patirties žinoma, jog vaikai dažnai migruoja iš vienos sporto šakos į kitą.

Sportininko krepšelį mokinys gaus tik vienoje įstaigoje, kurią prašyme nurodys kaip prioritetinę (galės pasirinkti dukart per metus - iki gruodžio 1 dienos ir iki kovo 1 dienos). Lėšos programai bus pervedamos ketvirčiais.

Kompentetinga komisija?

Sporto ir kūno kultūros skyriaus siūlomame sportuojančių vaikų finansavimo sprendimo projekte rašoma, jog sportininko krepšelį gaus tik tų sporto šakų treneriai, kurie pateiks paraiškas, atitiks sportuojančių vaikų skaičių, trenerių kompetencijas ir kitus kriterijus.

Siūloma, kad krepšeliui gauti paraiškas vertintų ir tvirtintų septynių asmenų komisija, kurios narius deleguotų: Klaipėdos miesto sporto taryba (1 atstovą), Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas (1), Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamentas (3) ir BĮ Klaipėdos sporto mokymo įstaigos (2).

"Negi nekeista, kad paraiškas vertins daugiausia savivaldybei pavaldūs žmonės? Kodėl nenorima įtraukti daugiau sporto ar sveikatos srities atstovų, kurie apie sportą ir jo naudą daugiau nusimano? Dabar neįtiksi savivaldybės atstovams, ir jie gali nepatvirtinti tavo paraiškos", - mano G. Čepas.

Treneriai sportininko krepšelio lėšas galės naudoti personalo darbo užmokesčiui ir trenerių kvalifikacijos tobulinimui, ugdymo procesui organizuoti ir valdyti, sportininkų ir kitų ugdymo procese dalyvaujančių asmenų transporto išlaidoms vykti į varžybas, metodinėms mokymo priemonėms, sportiniam inventoriui, kurio įsigijimo vertė - ne didesnė nei tūkstantis litų, įsigyti ir ugdymo aplinkos (bazės, patalpų) nuomai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder