Spręs, ar Klaipėdai reikia naujo stadiono

Spręs, ar Klaipėdai reikia naujo stadiono

Nors pastaraisiais metais Lietuvos didmiesčiams su naujo stadiono statybomis nesiseka, pavyzdžiu kitiems ruošiasi tapti Klaipėda. Klaipėdos savivaldybės taryba spręs, ar iki 2024 metų stadioną Sportininkų gatvėje pakeis naujutėlaitis 8-10 tūkst. žiūrovų talpinantis stadionas.

Diskusijos dėl galimybės statyti naują stadioną vakar virė Klaipėdos miesto tarybos Kolegijos posėdyje. Finansų ir ekonomikos komitetas siūlė nepritarti tam, kad toks tikslas būtų įtrauktas į 2018-2020 m. strateginį veiklos planą. Tačiau dabar lemiamą žodį tars pati Taryba.

Ambicingi tikslai

Pasak Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, ilgalaikiame plėtros plane buvo įrašytos dvi priemonės - atlikti regione stadiono perspektyvų studiją ir parengti tokio objekto detalųjį planą.

Savivaldybės užsakymu galimybių studija buvo atlikta 2013 metais, o detalusis planas pateiktas 2016 m. Jis apima teritoriją tarp Tilžės g., geležinkelio, Klemiškės g. ir kelio A13.

Detaliajame plane numatytas UEFA ketvirtos kategorijos stadionas, parkavimo vietos, dengtas sporto kompleksas ir visa su tuo susijusi infrastruktūra. Stadione tilptų 8-10 tūkst. žiūrovų. Tai leistų klaipėdiečiams ir svečiams mėgautis aukščiausio lygio tarptautinio futbolo kovomis. Beje, stadione numatomas ir lengvosios atletikos aikštynas.

R. Zulco teigimu, 2018-2024 m. būtų numatomas paties stadiono projektavimas ir statyba. Pagal naujausią Architektūros įstatymą, Savivaldybė turėtų skelbti konkursą.

"Tai yra ilgas procesas. Yra prašymas jau šiais metais planuoti tokios paslaugos užsakymą. 2019-2020 metais jau turėtume techninį projektą. Tada liktų projekto įgyvendinimas. Techninio projekto parengimas kainuotų iki milijono eurų. Rangos darbai - apie 30 milijonų eurų. Iki 2024 metų jis būtų įgyvendintas. Po šešerių metų turėtume rezultatą", - sakė R. Zulcas.

PLANAS. Vadovaujantis 2013 m. UAB "Nacionalinių projektų rengimas" ir UAB "Jungtinės architektų dirbtuvės" parengta Stadiono perspektyvų regione studija (galimybių studija) sklype Nr. 1 numatoma: 1. Futbolo stadionas; 2. Autobusų ir transporto aikštelė (joje turi būti įrengta 22 vietų žurnalistų automobilių aikštelė; 10 vietų automobilių aikštelė žaidėjams ir arbitrams bei 2 vietų autobusų aikštelė; Aikštelė mobilioms TV studijoms); 3. 160 vietų VIP automobilių aikštelė; 4. Prie futbolo stadiono apie 1000 vietų automobilių aikštelė. Organizatorių nuotr.

Tiesa, su šiuo projektu susijęs kitas projektas - privažiuojamojo kelio projektavimas ir statybos gatvės atkarpoje nuo Klemiškės gatvės Tilžės gatvės link. Šiam projektui parengti reikėtų apie 100 tūkst. Eur. Pats projektas kainuotų 2,5 mln. Eur.

"Vitės kvartale esantis stadionas yra sanitarinėje zonoje. Priklausomai nuo uosto vystymosi, gali būti, kad tą stadioną teks iškelti. Siūlome iš anksto tam ruoštis. Galėtume sukurti kokybišką sporto infrastruktūrą", - pridėjo R. Zulcas

Pasigedo finansavimo šaltinių

Šiuo klausimu miesto Tarybos Kolegijoje aršių pasisakymų netrūko. Maždaug valandą trukusiai diskusijai netgi prireikė trijų minučių pertraukėlės, nors to Kolegijos reglamentas ir nenumato.

Miesto vicemerui Artūrui Šulcui ir buvusiam merui Rimantui Taraškevičiui užkliuvo pats stadiono finansavimas. Mero Vytauto Grubliausko pavaduotojo manymu, Savivaldybė turėtų įvardyti konkrečius šaltinius.

"Visiškai nebuvo pateikta regioninio stadiono galimų finansavimo šaltinių. Ar pats regionas žino, kad ruošiamės statyti regioninį stadioną? Kas yra regionas? Ar apskritis? Ar Vakarų Lietuva? Aš tikrai už svajonę, kad būtų geras stadionas. Svajoti turime turėdami pagrindą po kojomis. Šiuo atveju aš jį sunkiai matau", - sakė A. Šulcas.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas patikino, kad ateityje stadioną perems valstybė, esą tokį pažadą davė uostamiestyje lankęsis premjeras Saulius Skvernelis.

"Pradedame tik architektūrinį konkursą. Toliau bus daromas techninis projektas. Geriausiu atveju jį turėsime tik apie 2020 metus. Lėšos galbūt būtų reikalingos tik apie 2021 metus. Ne paslaptis, kad sunkiai juda nacionalinio stadiono projektas. Paskutinės naujienos - sustojo Dariaus ir Girėno stadiono projektas. Lietuvos futbolo federacija mato tris regioninius centrus: Vilnių, Kauną ir Klaipėdą. Premjeras pasakė, kad turime pradėti planuoti, prieš kažką darydami. Tada bus galima kalbėti apie finansavimo skyrimą", - teigė S. Budinas.

Pasak Kolegijos nario Algirdo Grublio, Klaipėdai reikia pradėti galvoti apie dokumentacijos paruošimą, jeigu ateityje tikimasi sulaukti UEFA ir FIFA paramos.

"Architektūrinis konkursas per dvejus metus kainuos tik 50 tūkstančių eurų. Tai nedidelė suma. Aš tik noriu atkreipti dėmesį į finansavimo šaltinius. Turėkime ateitį - baigiasi pasaulio čempionatas, prieš mėnesį įvyko UEFA ir FIFA asamblėja, kurioje buvo nutarta skirti dėmesį Rytų Europos futbolo infrastruktūrai vystyti. Manyčiau, kad po 2021 metų nemaža dalis pinigų atkeliaus į mūsų regioną", - sakė A. Grublys.

Miesto Tarybos Kolegija, nors ir ne vienbalsiai, bet nusprendė klausimą patikėti miesto Tarybai. Ji ir nuspręs, ar pajudės ledai dėl naujojo stadiono statybos uostamiestyje.

Vizija

Stadiono ir sporto komplekse būtų vystomos šios sporto šakos: futbolas, krepšinis, rankinis, tinklinis, lengvoji atletika, dvikovinės sporto šakos bei į šį sąrašą neįtrauktos sporto šakos: paplūdimio tinklinis, ledo ritulys ir dailusis čiuožimas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder