Svajonių etapas baigėsi, užkeiktas etapas prasideda

Svajonių etapas baigėsi, užkeiktas etapas prasideda

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai kaip niekada gerai pasirodė Eurolygos pirmajame etape. Nieko panašaus į kalėdines atostogas jie šiemet neturės. Jau ateinantį penktadienį teks žaisti pirmąsias „Top 16“ etapo rungtynes. Šis etapas žalgiriečiams nuolat baigdavosi nesėkmingai, bet šiemet viltys panaikinti prakeiksmą yra ypač didelės. „Aš tikiu, kad žaisime finalo ketverte“, - „Sporto žmonėms“ sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Skirtingos orbitos

Dviejų Lietuvos komandų pasirodymai Eurolygoje buvo visiškai nepanašūs. „Žalgiris“ pasiekė 8 pergales ir patyrė tik 2 pralaimėjimus. Tai pats geriausias kauniečių pasirodymas nuo to laiko, kai pirmajame etape žaidžiamos 10 rungtynių. 2008-2009 m. sezone žalgiriečiai laimėjo 2, 2009-2010 m. - 3, užpernai - 5, o pernai - 4 mačus. 8 pergales „Žalgiris“ paskutinį kartą iškovojo 2007-2008 m. sezone, tačiau tuomet pirmajame etape ekipos žaisdavo po 14 rungtynių.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ stovykloje viskas yra atvirkščiai. Eurolygoje sostinės klubas žaidė penktą kartą ir šis pasirodymas buvo pats nesėkmingiausias - pasiektos tik dvi pergalės. 2005-2006 m. sezone vilniečiai pirmajame etape laimėjo 8, 2007-2008 m. - net 11 kartų. Rezultatai nebuvo blogi ir perėjus prie dešimties rungtynių sistemos. 2009-2010 m. ir 2010-2011 m. vilniečiai pirmajame etape pasiekė po keturias pergales. Iki šio sezono tik vieną kartą (2009-2010 m.) jiems nepavyko patekti į „Top 16“ etapą.

Išskirtiniai legionieriai

Dar prieš sezoną buvo aišku, kad Lietuvos klubų potencialas nėra vienodas. Pernelyg skiriasi komplektavimas. Vis dėlto „Žalgirio“ sėkmės negalima paaiškinti vien geru žaidėjų parinkimu. Neabejotina, kad kitu svarbiu veiksniu tapo trenerio iš Ispanijos Choano Plasos (Joan Plaza) darbas.

V. Masalskis išvardijo kelias puikaus pasirodymo priežastis: „Kai kas sako: palaukime, paskui po truputį pasiruošime, įsibėgėsime. Tačiau kartais traukinys nuvažiuoja, kol tu lauki, o paskui būna per vėlu. Mes šiemet susirinkome iš karto. Gerai tai, kad treneris dirbo nuo pat pradžios, daugelis žaidėjų - irgi. Tik Lietuvos rinktinės krepšininkai prisidėjo keliomis dienomis vėliau. Rezultatai yra ir komandos komplektavimo, ir trenerio didelis nuopelnas. Trečia pozicija - nuostabus vidinis mikroklimatas. Užsieniečiai šiemet yra tikrai išskirtiniai, nesavanaudiški, neįnoringi. Jie nėra tie žaidėjai, kurie pirmiausiai žiūri į savo statistiką, jie nori žaisti kaip komanda“. Sporto direktorius nemano, jog sezono pradžioje kai kurie varžovai neįvertino žalgiriečių ir Kauno klubas galėjo pasinaudoti netikėtumo faktoriumi.

Egoistams vietos nėra

„Žalgiris“ pirmą kartą į „Top 16“ etapą žengė iš pirmosios vietos, nors C grupė buvo tikrai sudėtinga. Ir visoje lygoje buvo tik du klubai, pergalių skaičiumi sugebėję pranokti kauniečius. Po 9 pergales pasiekė „Barcelona“ ir Maskvos CSKA.

Nepaisant tokio rezultato, žalgiriečių beveik nėra geriausių Eurolygos krepšininkų dešimtukuose. Ibrahimas Džaberas (Ibrahim Jaaber) užima antrąją vietą pagal perimtus kamuolius (vidutiniškai 2,11). Geriausių baudų metikų sąraše Markas Popovičius yra penktas (86,49 proc.), Paulius Jankūnas - aštuntas (82,86). Pačiame šio sąrašo viršuje galėtų būti Rimantas Kaukėnas. Jis metė baudas 95,45 proc. taiklumu, bet darė tai pernelyg retai, kad patektų į dešimtuką.

Tai yra viskas, daugiau žalgiriečių svarbiausių statistikos kategorijų dešimtukuose nerasite. Pagal rezultatyvumą M. Popovičius yra 12-as (14,1 tšk.), Dariušas Lavrinovičius - 33-ias (11,5 tšk.), o P. Jankūnas - 45-as (10,8 tšk.). Tie patys trys krepšininkai yra ir naudingiausių žaidėjų sąraše. D. Lavrinovičius jame užima 16-ą vietą (15,25 balo), P.Jankūnas - 34-ą (11,9), o M. Popovičius - 38-ą (11,8). Be to, P. Jankūnas dalijasi 33-36 vietas geriausių kovotojų dėl kamuolių sąraše (4,7).

„Būtent tai yra atsakymas. Krepšinis yra komandinė sporto šaka ir mūsų žaidimas yra komandinis. Turime daug lygių žaidėjų. Vieną dieną geriau sužaidžia vienas, kitą dieną - kitas. Taip yra geriau, nei turėti vieną aiškų lyderį, į kurį visi žiūri ir, jeigu jam tą dieną nesiseka, rungtynės būna palaidotos. Manau, mūsų situacija šiuo klausimu yra tikrai gera. Turime 10 beveik lygiaverčių žaidėjų ir varžovams visada sudėtinga su mumis žaisti. Žinoma, yra žmonės, kurie sprendžia uždavinius tada, kai reikia, per paskutines atakas. Tačiau nėra taip, kad visa komanda visas rungtynes žiūrėtų į vieną žmogų“, - svarstė V. Masalskis.

Viena laisva diena

Iki šiol „Top 16“ etape komandos būdavo suskirstytos į grupes po keturias ir sužaisdavo po 6 mačus. Pakeitus sistemą dviejose grupėse bus po aštuonias ekipas. Rungtynių skaičius išaugs daugiau nei dvigubai - iki 14. Dėl to daug ilgesnė bus ir etapo trukmė. Pirmąsias rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“ kauniečiai išvykoje žais jau gruodžio 28 d.

Krepšinio komandos per Kalėdas dažniausiai galėdavo šiek tiek pailsėti, legionieriai išvykdavo namo. Šiemet viskas bus kitaip. „Kalbėjome su treneriu, jis šventėms skirs vieną dieną. Kadangi gruodžio 23 d. žaidžiame, tai tikriausiai gruodžio 24 d. bus laisva. Gruodžio 25 d. greičiausiai jau vyks treniruotė“, - teigė V. Masalskis.

Vis dėlto naujasis formatas sporto direktorių džiugina. Pasak V.Masalskio, jis suteiks galimybę sužaisti daugiau aukšto lygio rungtynių: „Tokioms komandoms kaip „Žalgiris“ ar CSKA svarbiausios varžybos yra Eurolyga. Sakyčiau, kad naujas formatas yra geresnis. Žiūrovai labiausiai eina į Eurolygos rungtynes, jie nori matyti geriausią produktą, geriausius žaidėjus ir komandas. Ir pačiai komandai yra daugiau motyvacijos žaisti Eurolygoje. Krepšininkai visai kitaip nusiteikia rungtynėms“.

Garantuotas susidomėjimas

Daugiausiai žmonių į Eurolygos rungtynes ateina būtent „Žalgirio“ arenoje. Po pirmojo etapo vidurkis buvo 14 185. Visose kitose arenose lankomumas yra daug mažesnis. „Kartais žiūrovai piktinasi, kad pabrango bilietai. Žmonės mąsto įdomiai. Į „Žalgirį“ bilietai neva turėtų būti pigūs. Bet jei atvažiuoja kokia sena grupė, jiems negaila išmesti 150 litų už bilietą. Mūsų bilietas yra 35-40 litų. Kažkodėl manoma, kad sportas turi būti pigus. Tačiau pigiausias bilietas į NBA rungtynes yra maždaug 70 dolerių“, - sakė V. Masalskis.

Anot jo, žiūrovai nesilankytų arenoje, jei komanda žaistų blogai. „Tačiau dabar net trūksta vietų, parduodame stovimus bilietus. Vadinasi, pateikiame gerą krepšinį, atvažiuoja geros komandos. Aš tikiu, kad šiemet „Žalgiris“ bus finaliniame ketverte“, - sakė sporto direktorius.

Pažįstami veidas

Per paskutinius 10 sezonų „Žalgiris“ septynis kartus pateko į „Top 16“ etapą. Tuo kelias visada ir baigdavosi. Tris kartus kauniečiai „Top 16“ etape nepasiekė nė vienos pergalės, taip atsitiko ir praėjusį sezoną. Nors šiemet komanda atrodo ypač pajėgi, veikti tikrai bus ką.

E grupėje tarp „Žalgirio“ varžovų yra du klubai, nuo 2006-ųjų laimėję Eurolygą penkis kartus.

CSKA tai padarė 2006 ir 2008 m., Atėnų „Panathinaikos“ - 2007, 2009 ir 2011 m. Praėjusį sezoną maskviečiai tapo vicečempionais. „Panathinaikos“ užėmė ketvirtą vietą.

Su CSKA žalgiriečiai šį sezoną jau susidūrė. VTB Vieningosios lygos rungtynėse Kaune maskviečius pavyko įveikti 76:66. Vis dėlto neabejotina, kad CSKA E grupėje bus vienas iš favoritų. Kitu favoritu

V. Masalskis vadina ne „Panathinaikos“, o Madrido klubą „Real“. „Mūsų grupės lyderėmis gali būti šios dvi komandos. Trečiu lyderiu vadinčiau „Žalgirį“. Toliau yra grupė komandų - „Panathinaikos“, „Unicaja“ ir „Anadolu Efes“. Jos atrodo apylygės, viena iš jų turėtų patekti į ketvirtfinalį. „Panathinaikos“ šiemet jau nėra toks, koks buvo pernai, jis pažeidžiamas. O dvi Vokietijos ekipos yra galbūt silpnesnės ir mums palankesnės“, - varžovus vertino

V. Masalskis. Su „Anadolu Efes“ kauniečiai susidūrė pirmajame etape. Ir išvykoje, ir namie turkus pavyko nugalėti dviženkliu skirtumu. „Stambulo komanda turi pakankamai didelį potencialą, tačiau žaidžia banguotai. Su „Panathinaikos“ ir „Unicaja“ bus sunku žaisti išvykoje. Tačiau viršuje turėtų būti CSKA, „Real“ ir mes“, - prognozavo V. Masalskis.

Kartu su savo dabartinėmis komandomis į Kauną atvyks ir du buvę žalgiriečiai. Jonas Mačiulis žaidžia Atėnų, o Martynas Pocius - Madrido klube.

"Žalgirio" tvarkaraštis

Gruodžio 28 d. - su „Panathinaikos“ (išvykoje)

sausio 4 d. - su „Unicaja“ (namie)

sausio 11 d. - su „Real“ (i)

sausio 17 d. - su CSKA (n)

sausio 25 d. - su „Anadolu Efes“ (i)

sausio 31 d. - su „Alba“ (n)

vasario 15 d. - su „Brose Baskets“ (i)

vasario 21 d. - su „Panathinaikos“ (n)

kovo 1 d. - su „Unicaja“ (i)

kovo 7 d. - su „Real“ (n)

kovo 15 d. - su CSKA (i)

kovo 21 d. - su „Anadolu Efes“ (n)

kovo 28 d. - su „Alba“ (i)

balandžio 4 d. - su „Brose Baskets“ (n)

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder