Veteranai lengvaatlečiai mini neeilinę sukaktį

Veteranai lengvaatlečiai mini neeilinę sukaktį

Klaipėdos lengvosios atletikos veteranai šią savaitę mini trisdešimties metų sukaktį nuo to laikotarpio, kai vyko pirmosios Lietuvoje veteranų lengvosios atletikos varžybos. Ir tai įvyko ne bet kuriame mūsų šalies mieste, o būtent Klaipėdoje.

Tuomet tai buvo ir pirmosios veteranų lengvosios atletikos varžybos Tarybų Sąjungoje.

Laiškas į Maskvą

Prieš trisdešimt metų, 1987 m. spalio 3-4 dienomis, pirmąsias Lietuvoje lengvosios atletikos varžybas Klaipėdos centriniame stadione organizavo tuometinė Klaipėdos prekybos valdybos sporto instruktorė Aleksandra Viktorčik.

Ji parengė varžybų reglamentą, suderino su tuometiniais Tarybų Sąjungos sporto vadovais, atrado rėmėjus - Klaipėdos miesto prekybos valdybą ir "Baltijos" laivų statyklą. Ant jos pečių gulė visas organizacinis darbas.

Klaipėdos lengvosios atletikos veteranai "Vakarų ekspresui" papasakojo, kad juos prieš daugiau nei tris dešimtmečius įkvėpė laikraštyje "Sovetskij sport" perskaitytas straipsnis, jog 1985 metais Romoje (Italija) buvo vykdomos pasaulio lengvosios atletikos veteranų varžybos. Jose dalyvavo net 4330 dalyvių iš 47 planetos valstybių.

Tada Klaipėdos lengvosios atletikos veteranas Vladas Zaniauskas ėmėsi veiksmų - parašė į Maskvą laišką ir paklausė, kodėl pas mus neorganizuojamos panašios varžybos. Tada jis gavo atsakymą, kad yra veteranų bėgimo klubai, PDG daugiakovė, o su lengvosios atletikos varžybomis yra problematiška situacija ir visas tas judėjimas turi prasidėti nuo pačių sportininkų.

1987 metais V. Zaniauskas kartu su treneriu Justu Martinkumi ir jo auklėtiniais dalyvavo Latvijos jaunųjų daugiakovininkų varžybose. Po jų prie stalo su Latvijos treneriais įsikalbėjo, kad šioje kaimyninėje šalyje veteranų varžybos vyksta jau 20 metų ir artimiausiu metu bus organizuojamos Aizputėje (netoli Liepojos).

SKAIČIAI. Prieš trisdešimt metų lengvosios atletikos veteranų komandines varžybas Klaipėdoje laimėjo latviai. Latvijos moterys komandinėje įskaitoje surinko 303 taškus, Lietuvos dailiosios lyties atstovės - 257 taškus. Latvijos vyrai - 530 taškų, Lietuvos - 440 taškų. Bendras Latvijos ir Lietuvos taškų santykis - 833:697.

Tada V. Zaniauskas su broliu ir tėčiu bei tuometine Klaipėdos laivų statyklos "Baltija" lengvosios atletikos trenere Aleksandra Viktorčik sėdo į automobilį ir nuvyko į Aizputę.

Užuomazgos Latvijoje

"Stadionas buvo šventiškai papuoštas, varžėsi 700-800 veteranų, aplink šurmuliavo jų šeimos, grojo muzika. Dalyvavo apie 30 komandų. Tai buvo Latvijos veteranų spartakiada, kuri mus įkvėpė kažką panašaus organizuoti ir Klaipėdoje. Aleksandra Viktorčik susitarė su varžybų organizatoriais, kad tokios varžybos bus Klaipėdoje, ir pakvietė latvius atvykti į Lietuvos pajūrį. Nuo to viskas ir prasidėjo - spalio 3-4 dienomis į Klaipėdą atvyko pilnas autobusas latvių", - prieš trisdešimt metų vykusius įvykius prisiminė Klaipėdos lengvosios atletikos veteranai.

Tuomet varžėsi ne tik įvairių Lietuvos miestų (Alytaus, Plungės, Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos) ir Latvijos komandos, bet ir po kelis dalyvius iš Rusijos bei Ukrainos.

"Pagal tuometinius varžybų nuostatus kiekvienos amžiaus grupės dalyviams, užėmusiems pirmąją vietą, buvo skiriama 15 taškų, už antrąją vietą - 14, už trečiąją - 13 taškų. Taškai buvo sumuojami vyrams nuo 40 metų, moterims - nuo 35 metų", - pasakojo viena iš šeštadienį vyksiančių veteranų varžybų organizatorių sporto klubo "Ažuolas" pirmininkė Žiedūna Bielinienė.

Latvijos moterys komandinėje įskaitoje surinko 303 taškus, Lietuvos dailiosios lyties atstovės - 257 taškus. Latvijos vyrai - 530 taškų, Lietuvos - 440 taškų. Bendras Latvijos ir Lietuvos taškų santykis - 833:697.

"Ąžuolo taurės" varžybos

Šios sukakties proga Klaipėdos sporto klubo "Ąžuolas" nariai organizuoja lengvosios atletikos "Ąžuolo taurės" varžybas, į kurias sugužės įvairių šalies miestų senjorai lengvaatlečiai. Šios varžybos vyks spalio 7 dieną (šeštadienį) nuo 11 val. Klaipėdos lengvosios atletikos mokykloje (Taikos pr. 54). Oficialus varžybų atidarymas planuojamas 12 val.

[CITATA]

Dalyviai varžysis 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m bėgimo, 60 m barjerinio bėgimo, šuolio į aukštį, rutulio stūmimo, šuolio į tolį, šuolio su kartimi ir kūjo bei trumpojo kūjo metimo rungtyse.

Varžybas organizuoja Klaipėdos lengvosios atletikos veteranų sporto klubas "Ąžuolas", bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto lengvosios atletikos federacija ir Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla.

Varžybų nuostatus galima rasti interneto svetainėse branda.lt ir metikas.lt. Užsiregistruoti į varžybas gali visi norintieji. Daugiau informacijos apie šias varžybas suteiks sporto klubo "Ąžuolas" pirmininkė Žiedūna Bielinienė telefonu: 8 685 18308.

Ji džiaugėsi, kad ir po trisdešimties metų veteranų varžybose nuolat matome puikiai besivaržančių klaipėdiečių būrį - Jadvygą Putinienę, Vladą Zaniauską, Kazimierą Vilčinską, Alginą Vilčinskienę, Vytautą Milių.

Ilgą laiką įvairiuose veteranų renginiuose Lietuvos garbę gynė pirmosiose varžybose dalyvavę Joana Tamošaitienė, Jonas Linkis, Edvardas Zaniauskas, Jadvyga Songailienė, o Algirdas Plungė, Vidmantas Daujotas, Justinas Martinkus ne tik dalyvavo, bet ir dabar yra glaudžiai susiję su lengvąja atletika.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder