„Vilkėti rinktinės marškinėlius Klaipėdoje - fantastiškas jausmas"

„Vilkėti rinktinės marškinėlius Klaipėdoje - fantastiškas jausmas"

Iš Vokietijos į Lietuvos rankinio rinktinės stovyklą Klaipėdoje trumpam grįžęs 22 metų klaipėdietis Mindaugas Dumčius mėgaujasi kiekviena akimirka - jam čia puikiai pažįstama "Dragūno" rankininkų sporto salė, Klaipėdos gatvės, aplink daug draugų. "Žvejybos uosto rajone, taip vadinamajame "rybporte", kuriame užaugau, dar mane atpažįsta, sveikinasi. Malonu grįžti, kur viskas pažįstama ir artima širdžiai", - teigė profesionalus rankininkas M. Dumčius.

Šį sezoną Vokietijos EHV klubui atstovaujantis klaipėdietis savaitgalį - penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį - vilkės Lietuvos rinktinės marškinėlius ir "Švyturio" arenoje kartu su bendražygiais gins mūsų šalies garbę atrankos į 2019 metų pasaulio rankinio čempionatą turnyre.

Lietuvos rankinio rinktinės laukia akistatos su Izraelio, Gruzijos ir Latvijos rinktinėmis. Kelialapis į kitą atrankos etapą atiteks tik grupės nugalėtojams, tad svarbi yra kiekviena dvikova.

"Švyturio" arenoje privalome laimėti visas rungtynes. Turime išsikėlę vienintelį tikslą - iškovoti pirmąją vietą. Žaisti Klaipėdoje - vienas malonumas. Juk čia susirenka būrys draugų, giminaičių, pažįstamų. Visi aktyviai palaiko. Atmosfera - išties maloni. Tai įkvepia ir suteikia papildomo stimulo, jėgų. Visi suprantame, kad mes giname Lietuvos garbę, tad dėl atsidavimo, pasiaukojimo ar noro žūtbūt nugalėti, manau, nė vienam rinktinės žaidėjui nereikia nė sakyti. Visi viską puikiai supranta ir yra pasiryžę atlikti savo darbą kuo geriau, o kaip mums tai seksis - pamatysime jau šį savaitgalį", - akcentavo M. Dumčius.

Krikštas "Dragūne"

Šis Klaipėdoje gimęs ir augęs atletas rankinio pradžiamokslio mokėsi pas žinomą mūsų miesto trenerę Auksuolę Stropienę, vėliau tobulinosi pas Rasą Juškėnienę ir galiausiai būdamas 15-os jau buvo pakviestas į reprezentacinę miesto komandą, kuri tuomet vadinosi "Žemaitijos dragūnu" (dabar - "Dragūnas").

"Su rankiniu draugauju nuo ketvirtos klasės. Treniruotes pradėjau lankyti su keliais klasiokais, tačiau galiausiai likau vienas ir užsispyręs siekiau savo tikslų. Dabar savo gyvenimo be rankinio net neįsivaizduoju", - pabrėžė M. Dumčius.

Jis džiaugiasi, kad Klaipėdos rankinio mokykla yra išties puiki ir kasmet Lietuvos rankinio rinktinę papildo vis daugiau klaipėdiečių arba kitų miestų atstovų, perėjusių "Dragūno" mokyklą.

VOKIETIJOJE. Mindaugas Dumčius (dešinėje) su kitu klaipėdiečiu Benu Petreikiu šį sezoną rungtyniauja Vokietijos "EHV" klube, tad laisvu metu spėja pasigrožėti ir Vokietijos pilių ir miestų grožiu.

"Tai, kad Lietuvos rinktinėje yra labai daug klaipėdiečių, "Dragūno" ir dabartinio šalies rinktinės trenerio Artūro Juškėno nuopelnas. Juk šio stratego dėka rankinis Klaipėdoje jau aštuonerius metus yra aukštumoje - per minėtą laiką klaipėdiečiai Lietuvos čempionate tik kartą liko antri, o septynerius metus džiaugėsi čempionų titulais. Džiugu, kad ir man teko pabūti šios komandos dalimi bei keturis kartus tapti Lietuvos čempionu. Jaunimas mato, kad "Dragūno" komandoje yra sudarytos puikios sąlygos tobulėti, tad į Klaipėdą nori atvykti ir perspektyviausi kitų miestų rankininkai. "Dragūnas" - puikus tramplynas į gilesnius vandenis. Tuo puikiai įsitikino būrys buvusių dragūniečių, taip pat ir aš. Juk atsisveikinęs su "Dragūno" ekipa rungtyniavau Islandijoje, dabar - Vokietijoje. "Dragūno" dėka buvau pastebėtas užsienio šalių ekipų", - džiaugėsi M. Dumčius.

Analizavo varžovus

Mindaugai, į Klaipėdą atvykai 2017 metų pabaigoje. Ką čia spėjai nuveikti?

Savaitę pabuvau su tėvais, su ilgamete drauge Aurelija, pailsėjau, o nuo sausio 3 dienos su Lietuvos rankinio rinktine pradėjome treniruočių stovyklą.

Pastaruosius metus profesionaliai rankinį žaidi užsienio šalyse - Islandijoje, Vokietijoje. Kiemo draugai nesako, kad esi susirgęs "žvaigždžių liga"?

Na, lyg ir su visais sveikinuosi bei draugiškai bendrauju. Nėra čia dėl ko "sužvaigždėti". Tik "Dragūno" komandos kapitonas Arvydas Bučius šiek tiek draugiškai mane patraukė per dantį, kad niekaip nerandu laiko su juo susitikti ir pavakaroti, kaip senais gerais laikais (juokiasi. - Autor. past.). Tiesiog nėra kada - su rinktinės vyrais vyksta intensyvios treniruotės, varžovų analizė, vaizdo peržiūros ir panašiai.

Ką gali pasakyti apie šio savaitgalio Lietuvos rinktinės varžovus - Izraelio, Gruzijos ir Latvijos rinktines?

Nepasakysiu nieko naujo. Kaip treneris Artūras Juškėnas ir minėjo, manome, kad stipriausi mūsų grupės varžovai - latviai. Juk jie į Klaipėdą atvyko su ekipos lyderiu - įspūdingo 212 cm ūgio žaidėju Dainiu Krištopansu. Šį sezoną stipriausioje rankinio - Čempionų - lygoje šis latvis jau yra pelnęs 33 įvarčius, o jo ekipa savo grupėje užima pirmąją vietą. Tai daug ką pasako apie šio rankininko pajėgumą. Yra ir daugiau pajėgių Latvijos rinktinės žaidėjų.

Jau buvo skelbta, kad Lietuvos rinktinė yra nukraujavusi - dėl traumų mums negalės padėti būrys pajėgių žaidėjų, tarp kurių - Jonas Truchanovičius, Aidenas Malašinskas, Gerdas Babarskas, Benas Petreikis, Valdas Drabavičius.

Nepaisant visko, bandysime kautis ir grupėje užimti pirmąją vietą.

Tarp grupės favoričių išskyriau latvius, tačiau negalime nuvertinti ir Izraelio bei Gruzijos rinktinių. Kartą prieš gruzinus išvykoje netikėtai buvome pralaimėję, tad žinome, kad su jais jokiu būdu negalime atsipalaiduoti. Apie Izraelio ekipą žinome mažiau, tačiau analizuojame vaizdo įrašus, bandome perprasti jų žaidimo stilių. Nors dauguma Izraelio rinktinės narių - mažesnio ūgio, tačiau visi greiti, landūs ir kibiai besiginantys. Reikės paplušėti ir su jais.

Virpėjo kojos

Vilki 88 numeriu pažymėtus Lietuvos rinktinės marškinėlius. Kodėl šis numeris? Ar šie skaičiai tau kažką reiškia?

Pirmaisiais "Dragūno" rungtyniavimo metais vilkėjau 8 numeriu pažymėtus marškinėlius. Man tai atrodė apverstas begalybės simbolis. Visgi vėliau "Dragūno" administracija nusprendė pradėti gaminti 8 numeriu pažymėtus marškinėlius sirgaliams. Tai simbolinis skaičius: sirgaliai - tarsi aštuntas žaidėjas. Juk rankinio aikštėje su vartininku rungtyniauja septyni žaidėjai, o papildomas - aštuntasis žaidėjas - tai sirgaliai. Tada nusprendžiau pasirinkti 88 numerį ir iki šiol jis man artimas širdžiai. Tiesa, Vokietijoje negalėjau pasirinkti tokio didelio skaičiaus, tad ten rungtyniauju 13 numeriu pažymėtais marškinėliais. Velnio tuzinas manęs nebaugina. Jau esu prisijaukinęs ir šį skaičių.

Pirmą kartą Lietuvos rinktinės marškinėlius apsivilkai būdamas, berods, at 17 metų. Tada dar buvai gerokai liesesnis ir nedrąsus. Palygink, per tą laiką pasikeitė tavo vaidmuo rinktinėje ir kaip pats tuomet jauteisi ir kaip dabar jautiesi, atstovaudamas savo šaliai?

Pamenu, kad tada, prieš penkerius metus, jaučiausi nejaukiai, net kūnas ir kojos virpėjo iš išgąsčio, viską daugiau stebėjau nuo atsarginių žaidėjų suolelio, o dabar jau galiu atlikti kur kas svaresnį vaidmenį. Tuo džiaugiuosi ir kiek mano jėgos leis, stengsiuosi prisidėti prie Lietuvos rinktinės pergalių. Pamenu, kad anksčiau į aikštę žengdavau išsigandęs, o pastaraisiais metais laukiu Lietuvos rinktinės stovyklų, noriu susitikti su geriausiais Lietuvos rankinio žaidėjais, pabendrauti. Rinktinėje atmosfera - nuostabi. Visi vienas kitą palaikome ir padrąsiname. Išties draugiška ir motyvuojanti atmosfera.

2016 metais mes sugebėjome įveikti vienus iš pasaulio rankinio lyderių - norvegus. Tada išties nustebinome ir sudrebinome rankinio sporto bendruomenę. Tai viena maloniausių mano gyvenimo pergalių. Kodėl kažko panašaus nepakartojus ir šiemet? Mano dabar didžiausia su rankiniu susijusi svajonė - prasibrauti su Lietuvos rinktine į 2019 metų pasaulio rankinio čempionatą. Tai būtų kažkas nuostabaus ir itin džiugaus.

Lietuvos rankinio rinktinės rungtynių "Švyturio" arenoje tvarkaraštis:
Sausio 12 d. (penktadienis)
16.30 val. Latvija - Gruzija
19 val. Lietuva - Izraelis
Sausio 13 d. (šeštadienis)
15.30 val. Izraelis - Latvija
18 val. Lietuva - Gruzija
Sausio 14 d. (sekmadienis)
14.30 val. Izraelis - Gruzija
17 val. Lietuva - Latvija.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder