Chirurgai stiprūs ir mokslinėje sferoje

Chirurgai stiprūs ir mokslinėje sferoje

KUL Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus gydytojai ne tik puikiai gydo pacientus, tačiau yra aktyvūs ir mokslinėje veikloje.

Skyriaus vedėjas dr. Algirdas Šlepavičius pažymėjo, kad šiame skyriuje chirurginiu būdu gydomos visos pilvo ir endokrininių organų ligos.

Ligoninės pranašumas gydant onkologinius ligonius - visų atvejų aptarimas ir gydymo etapų numatymas multidisciplininiame konsiliume, kuriame, be chirurgų, dalyvauja chemoterapeutai, radioterapeutai ir kitų specialybių gydytojai.

"Operuojame tiek trauminius, uždegiminius, tiek onkologinius susirgimus. Taip pat operuojame žymią dalį endokrininėmis ligomis sergančių ligonių. Reikia pasidžiaugti, kad pernai išoperavome 10 procentų daugiau pacientų nei 2015 m. ir anksčiau. Tai yra gana didelis augimas. Mūsų skyriaus prioritetas yra operuoti ligonius su sunkia onkologine patologija, išplitusiais onkologiniais susirgimais. Daugiausia tai - kepenų, kasos, tulžies latakų vėžiniai susirgimai, antinksčių, skydliaukės onkologija", - pasakojo dr. A. Šlepavičius.

Pasak jo, reikia pasidžiaugti, kad vieni pirmųjų Lietuvoje klaipėdiečiai pradėjo taikyti citoredukcines operacijas kartu su intraoperacine chemoterapija.

"Esame Lietuvoje lyderiai šioje srityje. Esame daugiausiai išoperavę ligonių, sergančių tomis ligomis, kurias galima išgydyti tik tokiu būdu. Pernai pacientus tokioms operacijoms mums pradėjo siųsti Lietuvos onkologijos institutas.

Visus pacientus stengiamės operuoti minimaliai invazyviu būdu. Pernai pirmą kartą Lietuvoje atlikome operaciją, kai operavome pacientę su abiejų antinksčių augliais - pašalinome ne abu antinksčius, kaip daroma įprastai. Buvo pašalinti tik patys augliai, o sveikoji antinksčių dalis palikta. Tai žymiai sudėtingesnė operacija, bet tai labai pagerina ligonių gyvenimo kokybę, nereikia naudoti vaistų. Jeigu pašalinami abu antinksčiai, ligonis yra neįgalus asmuo, gyvenantis tik su vaistais.

Esame laparoskopinių kasos operacijų Lietuvoje pradininkai. Iki šiol tokiu būdu operuodavome tik kasos kūno ir uodegos auglius, bet pernai atlikome ir pirmą laparoskopinę kasos galvutės auglio šalinimo operaciją. Ji yra sudėtingesnė, nes operacijos metu reikia suformuoti naujas kasos, tulžies latakų ir dvylikapirštės žarnos jungtis su plonąja žarna. Tokias operacijas geba atlikti vos kelių šalies ligoninių gydytojai.

Ne visus onkologinius ligonius galime operuoti minimaliai invaziniu būdu. Pernai kartu su kraujagyslių chirurgais atlikome sudėtingą operaciją, kai pašalinome du trečdalius kepenų kartu pašalindami didžiąją kepenų apatinę veną ir įdėdami protezą. Tai padėjo pacientei išgyventi ir šiuo metu ji puikiai jaučiasi. Tokios operacijos Lietuvoje atliktos tik kelios, tad tokia sėkminga operacija paglosto mūsų savimeilę.

Taip pat atlikome išplėstinę operaciją dėl kasos vėžio - buvo pašalinta ne tik beveik visa kasa, bet ir skrandis, antinkstis, blužnis, kairioji pusė storosios žarnos", - skyriaus darbą pristatė dr. A. Šlepavičius.

Pasak jo, išskyrus organų transplantacijas, skyriuje atliekamos visos operacijos, kurios daromos visame pasaulyje. Sužinoję, kad kažkas naujo sukurta, gydytojai stengiasi nuvažiuoti pasimokyti teoriškai ir praktiškai, tad, anot gydytojo, šiuo metu nėra tokios operacijos, kurios neatliktų skyriaus chirurgai.

Taip pat KUL yra vienintelis Endokrinologijos skyrius Klaipėdos krašte, todėl pacientų sulaukiama nemažai.

"Pastaruoju metu labai padaugėjo onkologinių skydliaukės ligų atvejų. Kasmet diagnozuojama net 70-80 naujų skydliaukės vėžio atvejų, kai atsimenu, jog per metus būdavo vos keli. Praėjusiais metais pas mus skyriuje gydėsi apie 1 800 pacientų, atlikta beveik 1 400 didžiųjų operacijų, dauguma - gydant onkologines ligas. Ateityje norime labiau vystyti minimaliai invazinę chirurgiją, norėtume atlikti ir vis daugiau laparoskopinių operacijų", - planais dalinosi dr. A. Šlepavičius.

Kadangi dirba universitetinėje ligoninėje, skyriaus specialistai dalyvauja mokslinėje veikloje - dalyvauja pasaulinėje storosios žarnos metastazinio kepenų vėžio gydymo programoje, į Paryžių siunčia visus medicininius duomenis apie atliktas kepenų operacijas dėl metastazinio storosios žarnos vėžio. Šiame klinikiniame tyrime dalyvauja apie 300 pasaulio klinikų. Be to, praėjusių metų pabaigoje kartu su daugiau nei 60 pasaulio mokslo centrų KUL Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyrius dalyvavo kuriant naujus antibiotikus.

"Pasaulyje vystosi rezistencija antibiotikams, todėl kuriami nauji. Mes prie to prisidėjome. Kartu su amerikiečių chirurgais paskelbėme mokslinį straipsnį apie naujo antibiotiko pritaikymą gydyti labai sunkias pilvo infekcijas. Šis straipsnis buvo paskelbtas Amerikos mokslų akademijos žurnale JAMA. Tai - ypač prestižinis, ko gero, labiausiai prestižinis pasaulyje medicinos žurnalas", - sakė šio mokslinio straipsnio bendraautoriumi tapęs dr. A. Šlepavičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder