Ką valgyti ir gerti, kai šalta

Ką valgyti ir gerti, kai šalta

Žiema - ne laikas laikytis dietų. Mitybą būtina derinti su oro temperatūra. Spaudžiant šaltukui ir pučiant žvarbiam vėjui, svarbiausia - kad nesusirgtume. Tam organizmą turime pastiprinti visaverčiu maistu.

Geriausiai žiemą kūną sušildo arbata, sriuba ir troškinys.

Iš produktų labiausiai tinka aviena, paukštiena, grikiai, grybai, pupelės, rauginti kopūstai (ir kiti rauginti gaminiai), citrinos, svogūnai, česnakai etc.

Patiekalams gaminti vartokite daugiau šildančių prieskonių. Tai kardamonas, karis, cinamonas, anyžiai, bazilikai, krienai, aitriosios paprikos, muskato riešutas, kalendros.

Imunitetui stiprinti kasdien suvalgykite porą šaukštų spanguolių arba bruknių, šviežio imbiero riekelę su citrina, pakramtykite šaukštelį kalendros sėklų. Valgykite naminės juodos ruginės duonos su sviestu arba grietine ir susmulkintais česnakais. Sausų ajerų šakniastiebių nuoviro pilkite į sriubas ir salotas.

Žiemą (kitaip nei vasarą) skysčių nederėtų gerti gausiai.

Arbata

Peršalus tinka karšta liepžiedžių, ramunėlių, medetkų, čiobrelių, aviečių, mėtų žolių arbata su medumi, taip pat gvazdikėlių arbata (puodelyje sutrinkite 3 džiovintus gvazdikėlius ir užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 20 minučių ir gerkite nedideliais gurkšniais keliskart per dieną).

Jei nesergate hipertonija, sušalę gerkite baziliko sėklų nuovirą su medumi.

Gudobelių arbata taip pat gerina kraujotaką ir šildo organizmą.

Labai vertinga yra erškėtuogių arbata: šiose uogose ypač daug vitamino C (daugiau nei citrinose ir juoduosiuose serbentuose). Tai viena efektyviausių priemonių imunitetui stiprinti ir organizmui nuo infekcijų ir virusų saugoti.

Imunitetą stiprina imbierinė mėtų arbata su citrina. Stiklinėje karšto vandens sumaišykite 1 šaukštą medaus, šaukštą citrinos sulčių, pusę arbatinio šaukštelio maltos imbiero šaknies, žiupsnelį cinamono ir džiovintų pipirmėtės lapelių.

Anginai gydyti puikiai tinka mėlynių lapų arbata. Kelis šaukštus mėlynių lapų užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pritraukti ir gerkite.

Sultys

Žiemą geriausia gerti spanguolių arba raugintų kopūstų sultis. Jos turi baktericidinių savybių, padeda virškinti maistą, stiprina organizmo atsparumą. Spanguoles sutrinkite su cukrumi (3:1) ir užpilkite pusę litro šilto vandens.

Spanguolių sultys tinka karščiuojant ir sergant cistitu. Gerai numalšina troškulį.

Skaudamą gerklę galima skalauti burokėlių sultimis. Į stiklinę sulčių įpilkite šaukštą acto. Mažą gurkšnelį nurykite. Kaklą apsiriškite vilnone kojine su pakaitinta druska. Keletą lašų spiritinio bičių pikio įlašinkite į šaukštelį alyvuogių aliejaus ir lėtai sučiulpkite.

Nuo kosulio gerkite svogūnų sultis, sumaišytas su medumi ir vandeniu. Jas pakaitinkite.

Jei skauda ausis, svogūnų sultyse pavilgykite gabaliuką vatos ir susikiškite į ausis. Tinka ir kadagio uogų nuoviras. Vieną valgomąjį šaukštą kadagio uogų užplikykite 1 stikline karšto vandens, 5 min. pavirkite ant silpnos ugnies, porą valandų palaikykite ir perkoškite. Pamirkykite vatos tamponėlius ir kiškite į abi ausis. Laikykite apie pusvalandį.

Jei kankina kosulys, citrinų sultis gerkite su medumi (į puodelį medaus įmaišykite 3 šaukštus citrinų sulčių ir užpilkite pusę puodelio šilto vandens).

Inhaliacijoms

Nuo kosulio puikiai padeda gysločio inhaliacijos. Krūtinę taip pat galite įsitrinti ir eteriniais eukaliptų, mėtų, pušų aliejais.

Slogą gydykite ciberžolių miltelių arba kmynų žolės inhaliacijomis ir kojų mirkymu garstyčių vonelėje.

Arbatinį šaukštelį pušų pumpurų užpilkite 1 stikline vandens, 20 min. pavirkite ir kvėpuokite garais abiem šnervėmis.

P. S. Šie patarimai yra bendro informacinio pobūdžio ir neatstoja gydytojo konsultacijos, kuri būtina kiekvienu individualiu atveju.

Prieskonių mišinys

Jums reikės: po 1 šaukštelį kardamono sėklų, juodųjų pipirų ir gvazdikėlių, po du - kalendros bei pankolio ir pusės šaukštelio tarkuoto muskato riešuto.

Šį mišinį vartokite sumuštiniams, salotoms, sriuboms ir kitiems žiemos patiekalams pagardinti.

RECEPTAI

Karštas šokoladas su pipirais

Jums reikės: 2 puodelių pieno, 50 g juodojo šokolado, 1 aitriojo pipiro ankšties, 1 šaukštelio medaus, 1 šaukštelio cinamono, žiupsnelio imbiero, vanilės miltelių ir trupučio jūros druskos.

1. Pipiro ankštį perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
2. Pipirą ir prieskonius sudėkite į pieną, pakaitinkite.
3. Puodelyje ar mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą.
4. Iš pieno išimkite pipirą, supilkite ištirpintą šokoladą, įdėkite medaus. Pakaitinkite iki norimos konsistencijos. Galima įdėti porą šaukštelių kakavos (gėrimas bus tirštesnis).

Imbierinė arbata su obuoliais

Jums reikės: juodos arbatos, šviežio imbiero šaknies, citrinos, obuolio, medaus.


1. Imbierą nuskuskite, obuolį nulupkite ir supjaustykite gabaliukais. Citriną supjaustykite griežinėliais.
2. Užplikykite arbatą, palikite 10 min. pritraukti, tada suberkite imbiero, obuolio ir citrinos gabaliukus bei palikite dar 10 min.
3. Medaus dėkite atskirai į kiekvieną puodelį.

Avienos troškinys

Jums reikės: 2 l mėsos sultinio, 300 g avienos, 1 saliero lapkočio, skardinės konservuotų pomidorų, 1 aitriojo pipiro ankšties, 2 paprikų, 2 svogūnų galvų, 1 česnako galvutės, augalinio aliejaus.

1. Atskirai išvirkite sultinį.
2. Įkaitinkite puodą, įpilkite aliejaus. Pakepinkite gabaliukais supjaustytą avieną. Išimkite į atskirą dubenį.
3. Į puodą vėl įpilkite aliejaus, dėkite daržoves, patroškinkite. Tuomet suberkite smulkintą česnaką.
4. Supilkite sultinį, konservuotus pomidorus ir virkite 30 min. Galiausiai pasūdykite.
5. Atskirame puode, pasūdytame vandenyje, išvirkite plokščius makaronus. Juos sudėkite į sriubai skirtą dubenį, ant viršaus supilkite troškinį ir viską sumaišykite.

Vištienos sriuba

Jums reikės: 1 litro vištienos sultinio, 200 g vištienos filė, 1 paprikos, 1 didelio pomidoro, 1 svogūno, 60 g ryžių, mėgstamų prieskonių.


1. Vištienos filė išvirkite ir supjaustykite gabaliukais.
2. Pomidorus, svogūnus, papriką supjaustykite ir patroškinkite su aliejumi uždengtame puode. Suberkite ryžius.
3. Į sultinį dėkite vištieną, daržoves su ryžiais ir pavirkite keletą minučių. Pagardinkite prieskoniais. Palikite pastovėti bent 10 min.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder