Ko plastikos chirurgų prašo lietuvės, o dėl ko iš proto eina brazilės?

Ko plastikos chirurgų prašo lietuvės, o dėl ko iš proto eina brazilės?

Ar verta tikėti žmonėmis, teigiančiais, kad išvaizda nėra tokia svarbi, svarbiausia – intelektas, profesionalumas ir patirtis? Psichologai pastebi, jog taip teigiantys gudrauja: iš tiesų gražūs žmonės dažniau jaučiasi laimingi, lengviau randa darbą, užmezga reikalingus kontaktus bei kopia karjeros laiptais. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai galėtų paliudyti kasdien susiduriantys su savo išvaizda nepatenkintais žmonėmis, kurie tikisi pokyčių iš pradžių kūne, o po jų – ir asmeniniame gyvenime ar karjeroje. Norinčiųjų patobulinti savo išvaizdą sparčiai daugėja ne tik pasaulyje, bet ir mūsų šalyje.

„Atsigaunant Lietuvos ekonomikai grožio operacijos tapo prieinamos daugeliui žmonių, be to, pasikeitė ir visuomenės mąstymas bei suvokimas, kad įgimtus ar įgytus kūno defektus galima šalinti chirurginiu būdu, taip išsprendžiant ne tik fizinį, bet ir psichologinį diskomfortą“, – pastebi „Northway“ estetinės medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Indrė Sakalauskaitė.

Visuomenėje populiarus mitas, kad plastikos chirurgų pacientės – jaunos merginos, svajojančios apie didelę krūtinę. Kaip rašo Karjerairsveikata.lt, iš tiesų didžioji dalis besikreipiančių – pagimdžiusios moterys, norinčios atgauti buvusias kūno formas, taip pat pacientai, turintys labai aiškius pageidavimus, pavyzdžiui, pakoreguoti akių vokus, nosį, ausis, veidą, pašalinti tam tikrose kūno vietose susikaupusias riebalų sankaupas ir t.t.

„Šiuo metu pasaulyje populiarios riebalų nusiurbimo ir transplantacijos operacijos, kai nusiurbtais paciento riebalais didinamos krūtys, sėdmenys, atjauninamas veidas, atstatomas krūties audinys po onkologinių operacijų, – sako „Northway“ estetinės medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Darius Jauniškis. – Tikėtina, kadsparčiai į priekį žengiantis kamieninių ląstelių išgavimo iš organizmo ir jų transplantacijos mokslas netolimojeateityje taippat atvers dideles plastinės chirurgijos galimybes.“

Šių laikų grožio standartai ir pacientų poreikiai diktuoja kūno tobulinimo tendencijas, nors jos įvairiose šalyse skiriasi. Pavyzdžiui, Lietuvoje populiariausios krūtų, pilvo, nosies ir veido korekcijos operacijos, taip pat riebalų nusiurbimas, tuo metu kai kuriose šalyse ryžtamasi ir lyties keitimo operacijoms. „Grožio chirurgijos mados Europoje ir pasaulyje skiriasi, mat tai priklauso nuo šalies kultūros ir jos padiktuotų grožio standartų. Pavyzdžiui, amerikietės linkusios 4-5 dydžiais didinti krūtis, Tailandas neįsivaizduojamas be lyties keitimo operacijų, tuo metu brazilės, norinčios atitiktisavo šalies grožio kultą, didina sėdmenis. Vis dėlto lietuvės estetikos suvokimu panašesnės į prancūzes – kuo natūraliau, tuo gražiau“, – pasakoja plastinės chirurgijos specialistė I. Sakalauskaitė.

„Northway“ estetinės medicinos centro plastinės chirurgijos specialisto dr. Arūno Jankausko teigimu, dabar JAV madinga koreguoti veido kontūrus implantais, o ypač sparčiai daugėja smakro korekcijų – šiais metais tokių operacijų buvo atlikta dukart daugiau nei pernai. „Iš patirties žinau, jog kartais pacientų lūkesčiai neatitinka realybės, ir tai, ko jie nori, neįmanoma padaryti tiek dėl konkretaus paciento anatominių savybių, tiek dėl kitų objektyvių priežasčių. Tokiais atvejais su pacientu kalbama, aiškinama. Pasitaiko atvejų, kai pacientas mano, jog plastinė operacija išspręs asmenines problemas, pagerins santykius šeimoje, kad pakoreguota išvaizda padės išvengti skyrybų. Galiu tvirtai pasakyti, jog tokiais atvejais plastinė operacija – ne išeitis“, – pabrėžia specialistas.

Vis dėlto plastinės chirurgijos specialistai sutinka, kad išvaizda žmogui svarbi tiek asmeniniame gyvenime, tiek siekiant karjeros – patenkintas savo kūnu žmogus labiau pasitiki savimi, yra drąsesnis bei ryžtingesnis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder