Kodėl ligoninėje reikia mokėti už roto viruso tyrimą?

Kodėl ligoninėje reikia mokėti už roto viruso tyrimą?

Sirgti – savotiška prabanga. Ne paslaptis, kad dažnam, besikreipiančiam į šeimos gydytoją, kyla klausimas, ar jam atliekami tyrimai tikrai bus nemokami. Deja, neretai paaiškėja, kad nors privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiam asmeniui ir priklauso nemokamas gydymas, kai kurios paslaugos ir tyrimai kainuoja.

Į redakciją kreipėsi viena jauna šilutiškė mama, kuri stebėjosi, kodėl jos mažamečiui vaikui, kuris buvo paguldytas į Všį „Šilutės ligoninė“ Vaikų ligų skyrių, medikai esą paprašė užmokėti už tyrimą, kurį reikia atlikti, norint nustatyti, ar tikrai vaikas serga roto virusu. O kaip bus, jei žmogus tuo metu neturi pinigų net duonai?

Vadinasi, visai nekeista, kad kai kurie žmonės, baimindamiesi papildomų išlaidų, delsia apsilankyti pas medikus, kol nepasijaučia visai prastai. Paprasčiausiai, kai sergame ir išlaidų padaugėja.

Įdomu, kodėl „nemokami“ tyrimai kartais apmokestinami?

Pasak Všį „Šilutės ligoninė“ vadovo Dariaus Steponkaus, pacientai dažnai klaidingai supranta gydytojų rekomendacijas. Kai reikia ligoniui pagalbos, ji bus suteikta 100 proc., tačiau, kaip sakė vyr. gydytojas, kartais medikai pasiūlo pacientams, kad už tam tikrą mokestį jie gali pasidaryti papildomus tyrimus. Jie nėra privalomi, o tik tam, kad būtų pačiam sergančiajam ramiau.

„Jei ligonis serga liga, kurios simptomai panašūs į roto virusą, tai ir gydome kaip nuo šios ligos. Jei po neprivalomų, bet mokamų, padarytų roto viruso tyrimų paaiškės, kad tikrai yra toji liga, tai šis gydymas tikrai niekuo nepasikeis“, - sakė D. Steponkus.

Pasak mediko, ligoninėje tam tikrų virusų tyrimas yra mokamas. Iš viso - keturi virusai. Tačiau gydymo taktika, jei vis dėl to nebuvo atliktas tyrimas, nuo to nesikeičia.

„Gydytojai gali pasiūlyti atlikti papildomus tyrimus dėl įvairių priežasčių: dėl medikamentų skyrimo, dėl izoliavimo, kad neapkrėstų aplinkinių ir panašiai, bet pacientai nėra verčiami būtinai tai daryti. Roto viruso tyrimas kainuoja 17 Lt, tačiau, jei ligonis ar jo artimieji nepageidauja, gali ir nesidaryti šio testuko“, - kalbėjo vyr. gydytojas.

Pasak mediko, gydytojai būtų daug laimingesni, jei jiems būtų suteiktos visos galimybės, tai yra tinkamas finansavimas būtiniausiems medikamentams įsigyti. Tokiu atveju ligoniams nereikėtų už nieką mokėti.

„Juk nelogiška, jei išgirstame žmones kalbant, kad reikia susimokėti ir už chirurgo pirštines. Mūsų ligoninėje to niekada nebuvo ir nebus. O vaikus gydyti gana keblu, nes jų būklė gali pasikeisti staiga. Čia gerai, o čia jau, žiūrėk, ir pablogėjo. Manau, kad ir iš Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos turėtų būti vaikams skiriamas didesnis prioritetas. Džiugu girdėti, kad sveikatos apsaugos ministras pastarosiomis dienomis kalba, jog ateityje iki 3 metų amžiaus vaikams gali būti visi tyrimai nemokami“, - atviravo D. Steponkus.

Anot mediko, gydytojas jaustųsi geriausiai, jei visa medicina būtų nemokama, tačiau turbūt nė vienoje šalyje taip nėra ir, vargu, ar taip bus.

Kalbėdamas apie papasakotą situaciją D. Steponkus sakė, kad tikriausiai mama ne visiškai teisingai suprato dėl mokamų roto viruso tyrimų. Matyt, vaiką gydantis gydytojas tik pasiūlė, kitaip tariant parekomendavo, kad galima už tam tikrą mokestį atlikti tokius tyrimus. Tačiau tai, dar kartą kartojame, nėra privaloma.

Beje, kalbėdami panašiomis temomis, turime nepamiršti, kad žmonės privalo domėtis sveikatos priežiūros įstaigų teikiamais tyrimais ir žinoti, kada jie yra atliekami nemokamai, o kada mokamai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder