Kodėl moterys valgo daugiau žuvies?

Kodėl moterys valgo daugiau žuvies?

Sveikos mitybos specialistai pataria žuvų patiekalų valgyti bent du kartus per savaitę. Jie naudingi odai, akims, širdžiai ir plaukams. Tačiau lietuviai žuvies suvalgo vis dar perpus mažiau nei rekomenduoja medikai – tik 13,5 kg per metus, rodo Lietuvos vartotojų instituto duomenys.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje žuvies suvalgoma beveik triskart mažiau nei kiaulienos ir perpus mažiau nei paukštienos.

„Pastebime, jog kur kas dažniau žuvį perka moterys, o ne vyrai. Tai suprantama, nes moterys paprastai yra sąmoningesnės ir labiau rūpinasi savo ir šeimos sveikata. Retas vyras įsivaizduoja savo dieną be galingo cholesterolio užtaiso – kiaulienos kepsnio, o moteris, ruošdama vakarienę, galvoja apie vitaminus, šeimai reikalingą baltymų ir kalcio kiekį, medžiagas, reikalingas gražiai odai ir stipriems plaukams“, – sako Girius Merkys, ūsuotaisiais šamais Lietuvoje prekiaujančios įmonės „Merkio.lt“ vadovas.

Maistinėmis savybėmis žuvis lenkia lietuvių mėgstamą kiaulieną ir paukštieną. Žuvį valgyti vertinga todėl, kad joje yra B grupės vitaminų, vitamino D, kalcio, omega-3 riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų. JAV širdies asociacija pataria žuvį valgyti siekiant sumažinti širdies ligų riziką.

G. Merkio teigimu, moterys vis dažnia perka žuvį, kuri būtų kuo liesesnė, be ašakų ir neturėtų joms būdingo dumblo skonio. Pastebima, kad vis dažniau moterys renkasi šamą, kurį sveiko maisto specialistai juokaudami vadina nežuviška žuvimi.

„Vienos pagrindinių mūsų pirkėjų – moterys. Jos kruopšiai renkasi, kokią žuvį įsigyti. Kad ji būtų šviežia ir kokybiška, ją mėgtų vaikai. Moterys baiminasi pirkti šviežios žuvies iš prekybos centrų, nes abejoja, ar iš tiesų ji yra sveika ir tinkamai užauginta“, – sako G. Merkys.

Moterys vertina žuvį todėl, kad tai yra kalcio bei baltymų šaltinis. Šių maistinių medžiagų kiekiu ypač išsiskiria šamai, kurių patiekalai vadinami delikatesiniais. Skaičiuojama, kad suvalgius vieną šamo patiekalą vyrai pasisavina 28 proc., o moterys – net 34 proc. vienai dienai būtinos baltymų normos.

Sveikos mitybos specialistai skaičiuoja, kad šamų mėsoje yra beveik penktadalis baltymų, daugiau nei kitose Lietuvoje auginamose žuvyse – karpiuose, upėtakiuose ar unguriuose. Kalcio šamų mėsoje yra maždaug keturis kartus daugiau nei kitose žuvyse ar kiaulienoje bei vištienoje. 

„Būtent dėl baltymų moterys ir vertina šamo mėsą. Baltymai sustiprina plaukus, sustabdo jų slinkimą. Ši medžiaga svarbi ir nagams, odai, raumenims, regėjimui“, – sako „Merkio.lt“ vadovas G. Merkys.

Sveiko maisto žinovai rekomenduoja patiekalus iš šamo derinti su grūdinėmis kultūromis – grikiais, ryžiais, arba sezoninėmis daržovėmis – pomidorais, morkomis. Daugiausiai maistinių medžiagų išlaiko į foliją įvyniota orkaitėje kepta žuvis.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder