Krapus geriausia naudoti šviežius, tačiau užšaldyti krapų lapai gerai išsaugo savo savybes ir skonį keletą mėnesių.
Sėklos yra gyvybingos 3-10 metų, jei tinkamai laikomos - sausai, tamsoje.
Krapai, pasėti tarp pomidorų ir agurkų, saugo juos nuo kenkėjų.
Krapų sėklos atskleidžia savo aromatą tik pakepintos sausoje keptuvėje keletą minučių ir dedamos patiekalo gaminimo pradžioje.
Žalumynai kaitinant praranda savo aromatą, todėl jie dedami gaminimo pabaigoje.
Krapų sėklos turi vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies. Šiame augale esančios veikliosios medžiagos žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą.
Krapai Ajurvedoje
Aliejus iš krapų sėklų yra labai naudingas vaikams ir suaugusiems nuo vidurių pūtimo, žagsulio, dieglių ir pilvo skausmo.
Ajurveda rekomenduoja maltas krapų sėklas su imbiero sultimis išoriškai esant reumatoidiniam artritui, patinimams, skaudant sąnarius.
Ajurvedoje krapo žolė ir vaisiai vartojami žarnyne vykstantiems puvimo bei rūgimo procesams slopinti, pilvo skausmams malšinti, viduriavimui, skrandžio veiklos
sutrikimams bei šlapimo pūslės uždegimui gydyti.
Esant šiems negalavimams, rekomenduojama valgyti maltų krapo vaisių miltelių (pusę arba vieną arbatinį šaukštelį užgerti šiltu vandeniu) 2-3 kartus per dieną prieš valgį.
Krapų sėklų nuoviras rekomenduojamas gerti esant vidurių pūtimui, diegliams, dispepsijai, žarnyno kirminams, uždegimams, amenorėjai, dismenorėjai, nuo žagsulio, kosulio, astmos, bronchito, karščiavimo, opų, odos ligų, blužnies sutrikimų, kepenų ligų, šlapimo takų infekcijų, sifilio, hemorojus ir širdies silpnumo.
Sveikatinančios savybės
Palyginti neseniai mokslininkai nustatė, kad krapai palankiai veikia sveikatą: jų užpilas plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, stiprina širdį ir gerina jos veiklą, atpalaiduoja žarnyno ir tulžies latakų spazmus, skatina tulžies bei šlapimo skyrimąsi, naikina mikrobus ir stiprina visą organizmą.
Šiam užpilui paruošti reikia vieno valgomojo šaukšto smulkintų krapo sėklų užplikyti stikline verdančio vandens ir uždengus leisti, kad prisitrauktų.
Gerti pašildytą po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną, prieš valgį. Be visa kita, toks krapų užpilas lengvina atsikosėjimą ir aktyvina krūtimi žindančių motinų pieno liaukų sekreciją.
Krapų ir iš jų pagamintų vaistinių preparatų nerekomenduotina vartoti esant žemam kraujospūdžiui.
Kraujagysles veiksmingai stiprina, išvalo ir praplečia krapų sėklų antpilas: 2 šaukštelius krapų sėklų užpilkite 300 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, tuomet nukoškite.
Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
Krapų žalumynai ir sėklos gerina medžiagų apykaitą, kepenų veiklą, tirpdo riebalus, ramina.
Maitinančioms mamoms (didina laktaciją): užplikyti arbatinį šaukštelį krapų sėklų puodeliu vandens ir gerti šiltą mažais gurkšneliais palaikant burnoje.
Parengta pagal vlmedicina.lt
Rašyti komentarą