Susirgti gali kiekvienas

Susirgti gali kiekvienas

Pastarasis mėnuo, oficialiai pasibaigęs spalio 10-ąją - Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, Lietuvoje buvo paskelbtas Atviros psichiatrijos mėnesiu, kurio tikslas - mažinti psichikos ligų stigmą. Medikai įsitikinę - psichikos sveikata labiausiai priklauso nuo mūsų pačių ir aplinkos, kurioje gyvename.

VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos direktorės Algės Nariūnienės teigimu, šiandien daugelis psichikos negalią turinčių žmonių visuomenėje jaučiasi blogai. Vis dar vyrauja neigiamas požiūris į tokius žmones - niekas nenori matyti jų kaimynystėje, nenori priimti į darbą. Dažnai suserga jauni žmonės, neturintys darbo stažo, tad neretam tenka gyventi gaunant vos 100 eurų neįgalumo pensiją. Didelė problema ir greitieji kreditai, kai, nesugebėdami realiai įvertinti savo galimybių, psichikos negalią turintys žmonės praranda viską. Dėl savo patiklumo ar realios situacijos nesuvokimo jie neretai tampa ir nusikaltėlių bei aferistų aukomis. Dar viena problema - Lietuvoje nėra apsaugoto būsto programos, trūksta savarankiško gyvenimo namų, kur neįgalieji su specialistų pagalba galėtų oriai gyventi, nors išsivysčiusiose šalyse tai yra kasdienybė.

Pasak Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorės Onos Davidonienės, psichikos ligų stigma dažniausiai yra mūsų galvose. „Kai kalbame apie psichikos sveikatą ir psichikos nesveikatą, pagalvokime, ko šiandien turime daugiau, nes ta riba, kur baigiasi sveikata ir prasideda nesveikata, yra labai punktyrinė, - sako gydytoja. - Tuos psichikos sutrikimus, kurių atsiradimą lemia išoriniai veiksniai, - nuotaikų svyravimas, nerimas, depresija, valgymo, miego sutrikimai, - manoma, bent kartą gyvenime patiria maždaug pusė visų pasaulio gyventojų. Vadinasi, dauguma mūsų esame pažeidžiami - nė vienas su likimu ar Dievuliu nepasirašėme sutarties, kad mūsų tai tikrai nepalies, nė vienas nesame nuo psichikos ligos apsaugotas.“

Psichiatrės teigimu, mūsų psichikos sveikata labai daug priklauso nuo mūsų pačių. Atmosfera, kurioje mes šiuo metu gyvename, psichikos sveikatos požiūriu nėra gera. Visuomenėje labai daug pykčio, netolerancijos, mokėjimo kartais subtiliai, o kartais ir labai šiurkščiai pažeminti kitą, labai daug abejingumo kitam. Tokia kasdienė aplinka nė vieno iš mūsų psichinės savijautos nepagerina.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Psichiatrijos klinikos vadovė prof. Virginija Adomaitienė įsitikinusi: psichikos sveikatą galima susikurti, išlaikyti, o esant sutrikimams - galima gydyti. Psichikos sutrikimai nėra negrįžtamas procesas.

„Sveikata, taip pat ir psichikos, kuriama ne gydytojų kabinetuose. Sveikata kuriama ten, kur žmogus gyvena, visuomenėje, socialinėje aplinkoje, ir tik esant reikalui koreguojama gydymo įstaigose“, - sako profesorė. Tad jeigu matoma, kad žmogus tampa nerimastingas, perdėtai jautrus, baimingas, įsitempęs, jeigu jam sutriko miegas, galų gale jeigu jis tapo piktas ar liūdnas, kitaip pakito jo emocijos, į tai negalima nekreipti dėmesio. Kuo anksčiau žmogus galės pasikonsultuoti su specialistais, tuo geresni bus jo sveikatos rezultatai.

LSMU Psichiatrijos klinikoje atliktas mokslinis darbas tiriant žmones, mėginusius nusižudyti. Paaiškėjo, kad didžiosios daugumos jų mėginimo išeiti iš gyvenimo priežastys buvo neurozinės-stresinės. Kitaip sakant, prasta žmogaus psichinė savijauta nebuvo pastebėta aplinkoje, kurioje jis gyvena.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder