Buvusi A.Verygos patarėja N.Černiauskienė: Ministras - tik pėstininkas visas tekstas

Buvusi A.Verygos patarėja N.Černiauskienė: Ministras - tik pėstininkas visas tekstas

Buvusi STT darbuotoja, o vėliau - sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Nendrė Černiauskienė prieš daugiau nei metus skandalingai buvo atleista iš pareigų. „Vakaro žinioms“ moteris atvirai prabilo, kad ministerijoje matė daugybę korupcijos apraiškų.

Ji neslepia, kad iš pradžių buvo politinė valia kovoti su korupcija, tačiau vėliau tapo aišku, kad aikštėn gali iškilti tai, jog ir ministerijos vadovybė ne tik žino apie neskaidrias schemas, bet ir pati jose dalyvauja.

Nešvari farmacija

Apie korupciją sveikatos apsaugos sistemoje teisės magistrė, socialinių mokslų daktarė N.Černiauskienė prieš įsidarbindama ministerijoje žinojo tik iš statistikos.

„Pradėjus eiti ministro patarėjos korupcijos prevencijos klausimais pareigas, žmonės pradėjo teikti informaciją. Tada aš su kitais kolegomis, atsakingais už korupcijos prevenciją, pradėjome suprasti, kaip veikia mechanizmai: kaip tam tikros organizacijos stumia įstatymų projektus, siekdamos iš to pasipelnyti.

Pavyzdžiui, medicininės įrangos patikrą reglamentuojančiuose teisės aktuose buvo pakeistas žodelis „ir“ į „arba“. Tai lėmė, kad sveikatos priežiūros įstaigoms turimas įrangas reikėjo pasitikrinti po du kartus, nors ES dokumentai reglamentavo, kad užtenka vienos patikros. O patikros yra atliekamos privačių įstaigų, dažniausiai konkursus laimi tos pačios įstaigos“, - pavyzdį pateikė N.Černiauskienė.

Pasak patarėjos, jai teko suburti 7 žmonių komandą, į kurią pasikvietė buvusius įvairių teisėsaugos institucijų pareigūnus, išėjusius į pareigūnų pensiją, kitų sričių specialistus.

„Tuo metu po truputį pelnėme sąžiningų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų pasitikėjimą, nes yra didžiulis nepasitenkinimas klestinčia korupcija, todėl pavyko surinkti labai daug informacijos.

Didžiausia blogybė, kad vyksta rinkų užvaldymas ir pasiskirstymas. Viena iš skaudžiausių sričių - farmacija. Tiek vaistų kainų sudarymo klausimai, tiek vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų sąrašą klausimai.

Medicininių produktų pardavėjai dalinosi skaudžia patirtimi apie mokestį gydytojams, kurį moka įmonės, norinčios ateiti į rinką. Kad būtų išrašomi konkretūs vaistai, pagalbos priemonės, gydytojams sumokama įvairiomis formomis. Tiesiogiai pinigais mokėti retai rizikuojama, bijant, kad kas nors įskųs.

Tačiau farmacijos įmonės remia įvairias organizacijas, o tos organizacijos iš gautų pinigų organizuoja keliones, furšetus ir t.t. gydytojams bei sprendimus viešuosiuose pirkimuose priimantiems asmenims“, - dėstė buvusi ministro patarėja.

Sulaukė grasinimų

N.Černiauskienė sako, kad labiausiai pasibaisėjo, jog pelnomasi žmonių sveikatos sąskaita.

„Ypač neskaidrūs yra viešieji pirkimai. Juose dažnai būna keli dalyviai, susiję broliškais, seseriškais, draugiškais ryšiais. Dažnai pirmą vietą užėmęs pasitraukia, kad antrasis laimėtų už didesnę kainą.

Sveikatos apsaugos ministro leidimu mano suburta komanda gyvavo mažiau nei pusantrų metų, tada aš ir trys kolegos buvome atleisti.

Nepaisant to, per tokį trumpą laiką įvairioms tarnyboms išsiuntėme daugiau kaip 100 pranešimų, susijusių su įvairia galimai nusikalstama veika, buvo atlikti 22 darbo drausmės pažeidimų tyrimai dėl 14 asmenų, dėl ko buvo ir nubaustų, ir atleistų, o kai kurie tyrimai pavirto teisėsaugos įstaigų baudžiamaisiais procesais“, - akcentavo pašnekovė.

Ataskaitos apie situaciją, tyrimus teiktos ministrui periodiškai, ministras tokią sveikatos sistemos skaidrinimosi situaciją iš pradžių vertino palankiai, komandą nuolat gyrė.

„Iš minėtinų ir labiausiai nuskambėjusių prieštaringų diskusijų buvo Respublikinės Panevėžio ligoninės buvusio vadovo Ivano Dorošo nušalinimas nuo pareigų ir atleidimas, Kauno klinikinės ligoninės buvusio vadovo Gedimino Abeciūno atšaukimas iš pareigų, Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės buvusio direktoriaus Valento Mačiulio darbo sutarties nutraukimas, Nacionalinio kraujo centro buvusios vadovės Joanos Bikulčienės atleidimas (ją suėmė teisėsauga) ir t.t.“ - sakė N.Černiauskienė.

Kovotojai su korupcija patyrė milžinišką spaudimą.

„Nes niekam ne paslaptis, kad ministerijose sėdi įmonių, organizacijų, nusikalstamų grupių deleguoti asmenys.

Pavyzdžiui, prieš pat man pasitraukiant iš pareigų viena ligoninė už 200 tūkst. eurų pirko vaistų, kuriais negydo nė vieno savo ligonio. Kai pateikėme šią informaciją ministrui, niekas nereagavo. Yra net susirašinėjimo laiškai su ministru, SAM komandos nariais“, - stebėjosi pašnekovė.

Buvusi ministro patarėja sako, kad ji ir visa komanda pradėjo pernelyg daug išsiaiškinti, todėl tapo pavojingi. Komanda buvo išvaikyta.

Anot jos, sistemą išvalyti nuo korupcijos yra itin sudėtinga, nes čia sukasi didžiuliai pinigai, kuriais, akivaizdžiai remiami ir politikai, ir politinės partijos.

„Dabartiniam ministrui jau yra alternatyva, nes grupė žmonių rengia žinomumą tam tikrų žmonių, kuriuos paskui labai grubiai deleguoja: nueina ir pasako, kad tas ir tas turi būti ministru. Tai sako tokie magnatai, kuriems negalima nepaklusti, nes jie valdo sistemą. Ir ministerijos vadovybė žino, kad reikia klausyti“, - sakė N.Černiauskienė.

Užvaldymo schemos

N.Černiauskienė paaiškino, kaip grupuotės sugeba užvaldyti politikus. Ne tik eilinius, bet ir ministrus.

„Egzistuoja tie patys senieji KGB principai, kokie buvo anksčiau. Užmezgama draugystė pažadant aukso kalnus - darbą Šveicarijoje ar panašiai. Arba grasinama. Štai dar apie 2001-uosius renkant vadovą vienai Kauno ligoninei vieno iš kandidatų į vadovus namai buvo apšaudyti minosvaidžiu. Matyt, kad suprastų, jog konkurse neturi dalyvauti.

Turėti „savą“ ligoninės vadovą yra labai pelninga, nes tai - dideli pinigai, kuriuos galima išplauti, pavyzdžiui, apiforminant, kad įranga nupirkta, nors jos fiziškai net nėra, perkant medicinines priemones ar paslaugas už didesnes nei rinkos kainas“, - sakė N.Černiauskienė.

Ar ministras Aurelijus Veryga nežino apie korupciją, klestinčią po jo nosimi?„Neabejotinai žino. Gaila tik, kad nusviro ministro rankos. Juk nuo 2019 m. pradžios nebegirdime nei apie SAM tarnybinius tyrimus, nei apie atskleistas schemas.

Negi visus išgaudėme? Tauta turėtų suprasti, kad bet kuris ministras šachmatų lentoje yra tik pėstininkas. Sprendimus priiminėja pagal nurodymus. Problema su valdžios atstovais yra, kai jie ateina be politinės patirties ir suvokimo, todėl nejučia įsitraukia į tam tikrus mechanizmus bei tampa pažeidžiami ir valdomi.

Susidraugauja su kokiais nors medžiotojų būreliais (tiesa, Aurelijus nemedžioja), sveikos gyvensenos specialistais ir t.t. Paskui yra kviečiami į keliones, furšetus. Dėl nepatyrimo nesuvokia, kaip nusikalstamos grupuotės verbuoja.

Padaro gal net itin mažą nusižengimą - pvz., su šeima išvyksta į prabangią verslo apmokėtą kelionę arba leidžiasi pavaišinami ir tampa savo pačių susikurtos vidinės baimės bei didesnių sistemų, valdančių Lietuvos politinius sprendimus, įkaitais“, - paaiškino N.Černiauskienė.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus VERYGOS komentaras:

Nežinau, apie kokius 22 tyrimus ji kalba, tik turiu pasakyti, kad didžiąją dalį tyrimų pradėjo teisėsauga. Visokių buvo istorijų, jos buvo viešai skelbiamos, komentuojamos. O tai, kad esu pėstininkas, kad mane kažkas valdo...

Tegul įvardina, kas mane valdo. Farmacininkai? Jie kaip tik ant manęs pyksta, nes darau viską, kad korupcijos nebūtų, kad vaistų kainos mažėtų. O kad mane valdytų - tikrai nėra tiesa, kaip ir tai, kad ne aš priiminėju sprendimus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder