Greiti rusai ir miegantis „Snoro“ bankroto administratorius: Lietuva gali likti prie suskilusios geldos

Greiti rusai ir miegantis „Snoro“ bankroto administratorius: Lietuva gali likti prie suskilusios geldos

„Snorą“ valdę ir prie bankroto privedę bankininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas teoriškai turėtų bankrutavusiam bankui ir jo kreditoriams sugrąžinti apie pusę milijardo eurų. Tačiau dėl „Snoro“ bankroto administratoriaus delsimo banko klientams ir kreditoriams gresia likti prie suskilusios geldos.

Nors Rusijoje šiuo metu gyvenantys R. Baranauskas ir V. Antonovas Lietuvos teisėsaugai nėra pasiekiami, šių bankininkų turtai ir sąskaitos yra žinomi tiek teisėsaugai, tiek „Snoro“ bankroto administratoriui, Kaune veikiančiai bendrovei „Valnetas“.

Prieš pusmetį Alfa.lt rašė, kad bankrutavusio banko atstovai ieškinius dėl daugiau nei 500 mln. eurų žalos yra pateikę ir Lietuvos, ir Didžiosios Britanijos teismams.

Praėjusį balandį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dar tik aiškinosi, ar galima tą pačią bylą vienu metu nagrinėti dviejose skirtingose valstybėse, tačiau netgi išsprendus visus teisinius klausimus ir galų gale teismui priėmus „Snorui“ palankų sprendimą, tiek bankrutuojantis bankas, tiek be pinigų likę klientai ir kreditoriai gali matyti ne bankininkų pinigus, o špygą. Kaip paaiškėjo, kol „Snoro“ bankroto administratorius per teismus siekia atgauti iššvaistytus pinigus, į šiuos jau nusitaikė rusai.

Alfa.lt išsiaiškino, kad susiklostė įdomi situacija – Rusijoje V. Antonovas sėdi kalėjime dėl sukčiavimo, bankininkui, kaip nurodoma Rusijos bankrotų administravimo portale, yra paskelbtas bankrotas.

Šiuo metu Rusijos bankroto administratorius siekia, kad V. Antonovo skolos būtų padengtos iš bankininko turto, esančio Šveicarijoje – to paties, į kurį per teismus taikosi ir „Snoro“ bankroto administratorius.

Tačiau V. Antonovo turtai – ne guminiai, todėl visiems jo neužteks. Dėl to rusai apdairiai siekia, kad Šveicarija pripažintų jų pirmenybę į šios šalies bankuose V. Antonovo laikomus pinigus ir kitą turtą. Jei taip nutiktų, pirmiausia iš V. Antonovo pinigų būtų dengiamos bankininko skolos Rusijoje, o likusiems kreditoriams, tarp kurių – ir „Snoras“, tektų tik likučiai, jei tokių būtų.

Kad neliktų prie suskilusios geldos, „Snoro“ bankroto administratorius turėtų susitarti su kitais potencialiais bankrutavusio V. Antonovo kreditoriais. Tačiau, Alfa.lt duomenimis, „Valnetas“, iš pradžių aktyviai įsitraukęs į teisinius procesus, dabar neskuba susitarti dėl V. Antonovo pinigų dalybų.

„Valneto“ vadovas, bankroto administratorius Gintaras Adomonis teigė, kad prašymas dėl kreditorinių reikalavimų Šveicarijoje pateiktas jau „seniai“, tačiau nedetalizavo, ar šiuo metu imamasi aktyvių veiksmų, kad būtų pasinaudota galimybe pretenduoti į V. Antonovo pinigus. „Mes tikrai darome viską, kad tikrai būtų viskas gerai. Bet ką darome, nekomentuosiu – negaliu“, – sakė G. Adomonis.

Anot „Valneto“ vadovo, tokio konfidencialumo laikomasi, kadangi „Snoro“ bankroto administratoriaus veikla domisi ir trečiosios šalys.

Tuo tarpu susisiekus su Šveicarijos teisininkais paaiškėjo, kad šioje valstybėje šių metų balandžio 23 d. buvo teisiškai pripažintas V. Antonovo bankrotas ir atvertas kelias teisinėms procedūroms.

Į daugiamilijoninį bankininko turtą pirmenybę turės tam tikras teisines privilegijas turintys kreditoriai, taip pat pirmenybė bus teikiama geografiškai su Šveicarija susijusiems kreditoriams. Už tokio gan aptakaus termino slypi tam tikra kreditorių kategorija – Šveicarijos bankai.

Anot Šveicarijos teisininkų, Rusijos bankroto administratoriai į V. Antonovo pinigus pretenduoti galės tik tada, kai bus padengti Šveicarijoje esančių ir pirmenybę turinčių kreditorių reikalavimai. Tuo tarpu lietuviai, anot šveicarų, vilčių į V. Antonovo turtus galėtų turėti tik tuomet, jei būtų pripažinta, kad bankininkas turtus susikrovė nusikalstamu būdu.

Šveicarijoje – bankininkų milijonai

Nors V. Antonovas ir R. Baranauskas didžiąją dalį pinigų tiesiog iššvaistė arba spėjo saugiai paslėpti, Šveicarijos bankų sąskaitose šie bankininkai dar turi pinigų. Į pastaruosius nusitaikę „Snoro“ atstovai – Lietuvoje teismui pateiktu ieškiniu jau kuris laikas prašoma pripažinti, kad V. Antonovo ir R. Baranausko užsienio sąskaitose esantys pinigai būtų laikomi banko pinigais.

„Snoras“ ieškinyje nurodė, kad privačiame Šveicarijos banke „Bank Julius Baer“ R. Baranauskas laiko 6,065 mln. eurų, kurie turėtų būti grąžinti bankui, V. Antonovas tame pačiame banke laiko 23,5 mln. eurų.

Banko žiniomis, Šveicarijos banke „HSBC Private Bank“ V. Antonovas laiko dar 16,34 mln. JAV dolerių, „SYZ Group“ banke – 90,8 tūkst. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder