Klaipėdos tarybos narys gaudys nelegalius nuomininkus

Klaipėdos tarybos narys gaudys nelegalius nuomininkus

Klaipėdos miesto tarybos narys Alvidas Šimkus kovo 2 d. pradėjo dirbti vadybininku savivaldybės VšĮ "Klaipėdos butai". Nors miesto opozicija mano, kad tai akivaizdi politinė korupcija, merui Vytautui Grubliauskui oponuojančių politikų "beribės fantazijos kelia šypseną".

"Jei tai būtų vadovaujanti pozicija, tai tuomet kita kalba",- sako V. Grubliauskas. Anot jo, jei kalbėti apie politinę etika, tai yra institucijos, kurios vertina ir turi tai daryti. Iki tol, mero nuomone, visos spekuliacijos yra tik atskirų politikų interpretacijų reikalas.

"Reikia atskirti nuoskaudų ir emocijų reiškimą, nuo dalykinio elementarios situacijos valdymo", - nukerta V. Grubliauskas.

Jis nemano, kad A. Šimkaus įdarbinimą kaip nors galima sieti su Klaipėdos valdančiojoje koalicijoje vykstančiais procesais.

Politinių oponentų priekaištus, kad vieta buvo specialiai sukurta A. Šimkui, kad informacija apie laisvą darbo vietą nebuvo platinama viešai, meras nukreipia į "Klaipėdos butų" vadovą Paulių Lengviną.

"Yra įstaigos vadovas, turi visus įgaliojimus ir pareigą užtikrinti sklandų įstaigos darbą. Kiekvienas vadovas žino kokiai pozicijai, kokios procedūros reikalingos", - "Vakarų ekspresui" sakė V. Grubliauskas.

Vienintelis kandidatas

Nuo praėjusių metų pabaigos "Klaipėdos butams" vadovaujantis P. Lengvinas patvirtino, kad A. Šimkus buvo praktiškai vienintelis kandidatas į naujai atsiradusį vadybininko etatą.

"Kovo mėnesį skambino dar vienas žmogus, dirbantis kitoje pastatus administruojančioje įmonėje, jaunesnis (už A. Šimkų), tačiau neturėjo vadybinių įgūdžių", - sakė P. Lengvinas, kuris kovo 1 d. gavęs valdybos pritarimą, jau kovo 2 d. jau įdarbino A. Šimkų.

Anot P. Lengvino, planas priimti dar vieną darbuotoją įmonės valdybai buvo pristatytas dar vasario mėnesį, tačiau tuomet valdyba dar paprašė patikslinti būsimo darbuotojo funkcijas ir ekonominį pagrįstumą.

"Vasario mėnesį jau pradėjome platinti informaciją savo įmonės kolektyve, taip pat savivaldybėje, kad ieškome naujo darbuotojo", - sakė P. Lengvinas.

Anot jo, skelbimas populiariuose darbuotojų paieškos portaluose nebuvo talpinamas, nes tai "didelė biurokratinė našta".

"Tam reikia atlikti apklausą nemažiau trijų įmonių, paskirti už tai atsakingą žmogų, suformuluoti skelbimą, tokie smulkūs dalykai labai kerta efektyviam darbui", - džiaugiasi, kad darbuotojo paieškai pavyko sutaupyti laiko ir pinigų skelbimui P. Lengvinas.

"Man, kaip įstaigos vadovui, pasisekė! Už tokius pinigus, mažesnis nei Lietuvos vidutinis atlyginimas (vidutinis "Klaipėdos butai" administracijos darbuotojo bruto atlyginimas yra apie 1 600 eurų- aut. past.), pasamdžiau tokį darbuotoją, kuris jau spėjo parodyti savo įgūdžius išspręsdamas konfliktinę situaciją su savivaldybės buto nuomininku", - sakė P. Lengvinas.

Kovos su subnuoma

Viena iš "Klaipėdos butuose" kojas dar tik apšylančio A. Šimkaus funkcijų bus kovoti su vieša paslaptimi esančiu reiškiniu, kai pigiau išsinuomavę Savivaldybei priklausantį būstą, asmenys jį vėliau pernuomoja, nors tai yra draudžiama. Taip pat būna, kad būstą išsinuomoja žmonės, kurie praktiškai Lietuvoje negyvena, dirba užsienyje, o į butą sugrįžtą tik atostogų metu.

"Tokius dalykus labai sunku įrodyti, todėl reikia keisti ir tipines nuomos sutartis, rengti reidus su filmavimo kameromis", - sako P. Lengvinas.

Jis pastebi, kad kontingentas su kuriuo tenka dirbti yra tikrai nelengvas, tai ir socialinių būstų gyventojai, ir kaip tik nuo šių metų pradžios kylančiomis nuomos kainomis nepatenkinti savivaldybės butuose gyvenantys klaipėdiečiai.

"Pas mus tikrai nėra labai ramus darbas", - P. Lengvinas nemano, kad A. Šimkus rado šiltą vietelę.

 

Politinė savižudybė

"Kai sužinojau, kad kandidatuoja Tarybos narys, sakau, Alvidai, ar nebus tau politinė savižudybė", - prisiminė pokalbį P. Lengvinas, kuris taip pat nėra labai patenkintas tuo, kad po į viešumą iškilusios informacijos apie Tarybos nario įdarbinimą, dabar daug laiko sugaišta bendraudamas su žurnalistais, o ne dirbdamas tiesioginius darbus.

Pats A. Šimkus vertindamas oponentų kritiką, mano, kad jie tiesiog "dirba savo darbą".

"Nemanau, kad aš pažeidžiu etiką. Niekas man nepaskyrė tų pareigų, jie seniai ieškojo darbuotojo. Mano patirtis, kvalifikacija ir išsilavinimas leidžia dirbti tokį darbą, - "Vakarų ekspresui" kalbėjo A. Šimkus. - Jei esu Tarybos narys, tai negaliu dirbti? Tai ką man, eiti pašalpos prašyti?"

Keistokai skamba žodis "pašalpa" iš žmogaus lūpų, kurio šeima valdo vaistinę ir muitinės paslaugų tarpininkavimo verslą, kurių metinė apyvarta siekia šimtus tūkstančių eurų.

"Vaistinė yra žmonos verslas, aš ten tik ūkvedžio funkcijas atlieku, kai reikia lemputę pakeisti,", - sakė A. Šimkus.

Jis dabar baiminasi, kad ir jo paties įmonė dabar negalės siūlyti savo paslaugų, nes "sužinos N. Puteikienė ar kas nors kitas".

"Kai pateko į Tarybą su Centro partija N. Puteikienė pati vieną dieną ėjo derėtis su V.Grubliausku, kitą dieną su "valstiečiais".

Tada N.Puteikienė, šaukė, "kuris patenkins mano norus...", nors visi supranta, kad tenkink kiek nori, vis tiek neaišku kaip ji pasielgs.

N. Puteikienė negali dovanoti, kad su Laima Jukniene nuėjome į valdančiąją koaliciją", - kerštauti linkusios politinės oponentės natūrą apibūdina A. Šimkus, kuris dėl buvusio kolegės ankstesnių pasisakymų ir veiksmų jau yra bandęs kreiptis į prokuratūra, tačiau šį institucija tiesiogiai pasakė, kad nesikiš į politikų santykių aiškinimąsi.

"Ateidamas į politiką turi pripažinti, kad tave gali kritikuoti aštriau, nors tokie pasisakymai, kaip "vagys" ar "įteisinti vagys", žinoma, žeidžia", - N. Puteikienės komentarus socialiniuose tinkluose komentuoja A. Šimkus.

Jis taip pat primena istoriją, kai patys Naglis ir Nina Puteikiai už partijos pinigus draudė savo asmeninius automobilius.

"Turiu ir daugiau "saldainiukų", kuriuos pasidėjau vėlesniam laikui", - atkirtį politiniams oponentams artėjant rinkimams žada A. Šimkus.

Kandidas į Palangos merus

Įdomu tai, kad A. Šimkus ne vienintelė vieša ir žinoma politinė figūra "Klaipėdos butuose".

Čia vadybininku taip pat dirba ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Palangos skyriaus pirmininkas, Palangos miesto tarybos narys, kandidatavęs ir į Palangos mero postą Darius Kubilius.

Tai buvęs Vidaus sienos apsaugos tarnybos prie LR VRM Pakrančių apsaugos rinktinės Štabo Sienos kontrolės skyrius, Neringos užkardos vado pavaduotojas, vidaus tarnybos majoras, dabar jau gaunantis pareigūno pensiją.

Jis "Klaipėdos butuose" įsidarbino vasarą po 2019 metų savivaldos rinkimų.

Pats "Klaipėdos butų" direktorius P. Lengvinas, nemato problemų, kad tenka vadovauti tokį statusą ir gyvenimo patirtį turintiems pavaldiniams.

"Yra žmogus, kuriam dirbti (dėl pinigų -aut.past.) nereikėtų, bet eina ir dirba", - pastebi P. Lengvinas. Anot jo, svarbiausia, kad viskas daroma pagal teisės aktus.

"Dėl tokių žmonių, kurie daro ir verčiasi, klesti ne tik tie asmenys, bet ir Lietuvą tempia į priekį"- mano P. Lengvinas.

Praktika Lietuvoje rodo, kad neretai valdiškos darbo vietos tarp vyresnio amžiaus žmonių tampa patrauklios dėl kelių priežasčių.

Tai nesugebėjimas konkuruoti su jaunimu privataus sektoriaus darbo rinkoje, siekis save realizuoti bei noras pasididinti pensiją.

Ypač savo verslus turintys žmonės gerai žino, kokie nemaži yra su darbo santykiais susiję mokesčiai. Visi šie motyvai yra natūralus, svarbiausia, kad tokiam tikslui nebūtų naudojamos neteisėtos priemonės.

Laidoja jaunąją Lietuvos demokratiją

Klaipėdos miesto tarybos narė Alina VELYKIENĖ:

"Atrodo nieko nauja, gerai, kad yra kuriamos darbo vietos, tačiau kai pamatai, kad tai yra mažų mažiausiai korupcinės apraiškos už lojalumą valdančiąjai daugumai, natūraliai žmogui turi apimti siaubas.

Klaipėdos miesto tarybos narys, Alvidas Šimkus, einantis Miesto ūkio komiteto pirmininko pareigas, priklausantis valdančiajai daugumai, ilgokai visiems atvirai guodėsi, kad jis ieško darbo, kuriame nereikėtų daug dirbti, tačiau būtų bent koks užsiėmimas.

Tai kartojo ir privačiuose pokalbiuose, nesibodėjo apie tai kalbėti ir platesniame politikų rate. Ir štai, įvyko stebuklas.

Viešojoje įstaigoje "Klaipėdos butai"2021 metų kovo 1 dieną valdybos posėdyje buvo patvirtinta nauja VšĮ "Klaipėdos butai" struktūra, kur buvo pakeisti pareigybių pavadinimai ir patvirtintas 1 naujas papildomasvadybininko etatas.

Nors valdybą sudaro trys savivaldybės administracijos darbuotojai, Valdybos pirmininkas Deividas Petrolevičius patvirtino, kad sprendimo priėmime dalyvavo tik du valdybos nariai: Deividas Petrolevičius (vyr.patarėjas) ir Inga Gabrielaitienė (turto skyriaus vyr.specialsitė).

Šių metų kovo 2 dieną šias pareigas be konkurso pradėjo eiti Klaipėdos miesto tarybos narys Alvidas Šimkus,jis tampa VšĮ Klaipėdos butai vadybininkas. Na pagaliau, pažadas virto realybe, nuostabu!!!

Stebina ir liūdna tokie valdžios koalicijos atsidėkojimo viražai tarybos naujokui Alvidui Šimkui, už buvimą valdančiojoje daugumoje.

Tokio viešo reketo požymių turinti situacija. Stebina, kad darbo prašo asmuo, viešai deklaravęs esantis dviejų įmonių Uždarosios akcinės bendrovės "Makrokosmas", užsiimančia muitinės tarpininkų veikla ir UAB Sendvario vaistinė akcininkas.

Jos turėtų būti pateiktos tvirtinti jau kovo mėnesio taryboje. Toks daugumos balsų užtikrinimas turi savo kainą.

Sugrįžtant prie VšĮ Klaipėdos butai veiklos, šiuo pandeminiu laikotarpiu vadovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijomis, viešoji įstaiga "Klaipėdos butai" imasi prevencinių veiksmų dėl COVID-19 pandemijos plitimo ir stabdo kontaktinį klientų aptarnavimą.

Karantino metu klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu.

Suprantama, klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, tai reiškia, kad konkurso į naujai sukurtą etatą net nebuvo, apie tai nebuvo paskelbta viešai, niekas neturėjo jokių šansų dalyvauti ir būti konkurentu.

Kai rinkoje tokia sudėtinga nedarbo situacija, darbo vietos kuriamos tik saviems.

Viltingai nuteikia VšĮ Klaipėdos butai interneto svetainėje paskelbta informacija apie korupcijos prevenciją - įstaigos buveinėje Taikos pr. 66 rasite dėžutę su užrašu "Aš prieš korupciją".

Įstaiga turi net pasitvirtinusi korupcijos prevencijos programą, kurioje tik teoriškai surašyta informacija apie korupcijos įstaigoje prielaidas, siekis užtikrinti skaidresnę ir veiksmingesnę darbuotojų veiklą.

Taip pat pažymėtinas programos uždavinys - galimų korupcijos priežasčių, sąlygų atskleidimas ir šalinimas.

Deja, viešai visuomenėje žinomi asmenys, kurie ilgus metus padėjo valstybinėse institucijose edukuoti visuomenę su nepakantumu korupcijai, neapsaugo mūsų jaunos demokratijos".

 

Tai vertinu, kaip atlygį už lojalumą merui

Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius BUDINAS:

Tokia postų dalijimo praktika mūsų mieste jau nebestebina. Taip jau buvo UAB “Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre” dabar VŠĮ “Klaipėdos butai”, kai netikėtai atsiranda vadybininkų pareigybės, o jas užima valdančiosios daugumos tarybos nariai.

Į savivaldybės pavaldumo įmones, kaip nepriklausomi Stebėtojų tarybų, Valdybų nariai, nutūpė praėjusią kadenciją lojaliai merui tarnavę ir į miesto tarybą nepatekę politikos veteranai V.Anužis ir A.Staponkienė".

 

Palikti šį klausimą be atsako, negalima

Klaipėdos miesto tarybos narė Judita SIMONAVIČIŪTĖ:

Mesti kaltinimai, kad etatas VĮ Klaipėdos butai , įkurtas konkrečiai Tarybos nariui , yra rimti. Todėl manau tyrimas turi būti atliktas.

Kas jį atliks, čia kitas klausimas. Tai gali padaryti meras, tai gali padaryti Taryba.

Palikti šį klausimą be atsako, negalima".

 

Ranka ranką toliau plauna

Klaipėdos miesto tarybos narė Nina PUTEIKIENĖ:

"​Alvido Šimkaus istorija nuo pat pradžios - su ryškiu politinės korupcijos kvapeliu.

Į rinkimus ėjęs su Centro partijos vėliava, po rinkimų kartu su Laima Jukniene perbėgo į Grubliausko frakciją. Ne už ačiū: abu buvo apdovanoti komitetų pirmininkų postais: Šimkus - Miesto ūkio ir aplinkosaugos, Juknienė - Kultūros, švietimo ir sporto.

Kadencija įpusėjo - Šimkaus darbo sfera - miesto ūkis ir ekologija - apgailėtinos būklės, bet tai netrukdo jam daryti politinės karjeros.

Pusmilijonierius Šimkus įdarbinamas socialinių būstų vadybininku.

Jau iki jo tų būstų gyventojai skųsdavosi, kad VšĮ "Klaipėdos butai" perka remonto paslaugos ženkliai didesnėm kainom nei rinkos.

Šią istoriją mažų mažiausiai privalo nagrinėti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas ir Antikorupcijos komisija. O išvados turi atskleisti, kam jos tarnauja - šimkams ar klaipėdiečiams".

 

Turėtų būti atliktas tyrimas

Klaipėdos miesto tarybos narys Edmundas KVEDERIS:

"Svarbiausia išliktų skaidrumas ir teisingumas. Jei buvo konkursas, įdarbinimas pagal visus teisės aktus tada viena situacija, nes tarybos narys kaip ir visi turi teisę dirbti.

Jei paaiškėtų, kad šioje situacijoje atsirado šališkumas ir nepotizmas tada jau labai prasta situacija.

Manau, šioje istorijoje turėtų būti atliktas tyrimas ir pateiktos išvados".

 

Tai tik dar vienas minusas prie negatyvios nuomonės

Klaipėdos miesto tarybos narys Arūnas TUMA:

"Kadangi atostogavau ir neturėjau informacijos apie tokias vykdomas reorganizacijas savivaldybės įmonėse, tai negaliu per daug komentuoti.

Belieka apgailestauti, kad tokie dalykai vyksta ir kolegos iš miesto Tarybos narių neatsilaiko tokiom pagundom.

Tai tik dar vienas minusas prie ir taip negatyvios visuomenės nuomonės apie mūsų miesto ūkio valdymo situaciją".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder