Pasakojimas tiesiai iš specialiosios palatos: kaip jaučiasi ir kaip gydomas koronavirusu sergantis rietaviškis?

Pasakojimas tiesiai iš specialiosios palatos: kaip jaučiasi ir kaip gydomas koronavirusu sergantis rietaviškis?

Sekmadienį koronavirusas buvo nustatytas iš Danijos neseniai grįžusiam vyrui, kuris paguldytas į Klaipėdos ligoninę. Anot jos vadovo, vyro būklė yra patenkinama. Pats pacientas feisbuke rašė, kad jis jaučiasi visiškai gerai, nejaučia simptomų, o medikai nė neateina į palatą jo aplankyti.

15min vyras pasakojo, kad namuose turėtų geresnes sąlygas sveikti. „Esu laikomas Klaipėdos ligoninės infekciniame skyriuje. Sakau „laikomas“, nes turėčiau paneigti skleidžiamą informaciją, kad čia esu „GYDOMAS“, nes joks gydymas man nėra skirtas.

Jaučiuosi visiškai sveikas, jokių simptomų nėra, gydytoją mačiau tik pirmą dieną, kuri paėmė tyrimus. Daugiau gydytoja nesilankė. Kaip ji gali žinoti, kad mano buklė yra patenkinama?“ – feisbuko puslapyje „Sergu Korona“ rašė pacientas.

Jis taip pat paskelbė apie savijautą ir elgesį pastarosiomis dienomis: „Kovo 7 diena, šeštadienis – diena kai turėjau turėti laisvadienį darbovietėje, tačiau išėjo taip, kad pakvietė dirbti.

Kovo 9 diena, pirmadienis – skrydis į Lietuvą, jokių pašalinių simptomų ar koronaviruso simptomų. Padėjęs ragelį, visiškai atsitiktinai pamatau straipsnį apie kretingiškį, grįžusį į Lietuvą iš Danijos, kuris dirbo bare ir yra užsikrėtęs.

Kovo 10 diena, antradienis – po apsilankymo „Atostogų parke“ grįžęs pajutau gerklės kutenimą, tačiau nuėjau miegoti. Kovo 11 diena, trečiadienis – rytas. Pajutau, kad skauda akis žiūrint į šonus ir muša prakaitas.

Pasimatuoju temperatūrą – 38 laipsniai. Tada nusprendžiau išgerti „TheraFlu“. Po karšto gėrimo temperatūra nukrito ir visas dienas kilo tik 37.1-37.3 arba visai nebūdavo.

Kovo 12 diena, ketvirtadienis – išsiaiškinęs ir pasiskaitęs oficialius puslapius, kur pateikiama informacija apie koronavirusą, ir neradęs atitinkančių simptomų, kreipiausi į vietinę polikliniką. Ten nustatė, kad man nėra koronaviruso simptomų, tačiau pasakė, kad tai gali būti virusinis peršalimas, nes kraujo tyrimas nerodė kažko daugiau.

Šeimos gydytoja negalėjo pakomentuoti, ar reikia daryti kažką daugiau, nes Danija nebuvo įtraukta į pavojingų šalių sąrašą. Taigi, namų gydymas – arbatytės, poilsis ir t.t. Kovo 13 diena, penktadienis – gydomės namie.

Kovo 14 diena, šeštadienis – visgi nusprendžiu, kad reikėtų pasidaryti tyrimus dėl koronaviruso. Pasiskambinu į karštąją liniją 1808, mane apklausia ir pasako, kad man nėra aiškių simptomų, atitinkančių koronavirusą.

Geriausia būti namie ir karantinuotis“. „Padėjęs ragelį, visiškai atsitiktinai pamatau straipsnį apie kretingiškį, grįžusį į Lietuvą iš Danijos, kuris dirbo bare ir yra užsikrėtęs. Galvoju – tai tik sutapimas, tačiau mano kolega iš darbo Danijoje, susisiekęs su manimi, patvirtina, kad tai yra jo istorija!“ – dėstė vyras.

Jis rašo, kad nieko nelaukęs skambino karštajai linijai, sakė, kad turėjo kontaktą su dabar jau sergančiu žmogumi ir reikalavo, kad padarytų tyrimus.

„Nebuvau informuotas, kaip tyrimai bus man atliekami, ką turėčiau žinoti, kaip pasiruošti tam ir pan. Nebuvau informuotas ir kad reikės kažkur važiuoti, tad net daiktų jokių nesusidėjau. Tačiau atvažiavo greitoji ir pasakė, kad mane išsiveža į Klaipėdą“, – aiškino pacientas.

Pasak jo, nuvažiavus prie ligoninės dar apie pusvalandį teko stovėti ir šalti lauke prie durų, kol įleido į vidų. „Toks jausmas, kad virusas užklupo ligoninę netikėtai, o greitoji neturi telefono, kuriuo galėtų pranešti ligoninei, kad mes jau netoliese ir kad kažkaip būtų jau ruošiamasi mus įsileisti“, – teigė vyras.

Nesusikalbėjimas tarp institucijų?

Jam atrodo, kad įstaigos nekomunikuoja tarpusavyje dėl viruso valdymo. „Karštoji linija sako, kad tai ne koronaviruso simptomai ir jums, tikriausia, tiesiog peršalimas. Ligoninėje sako, kad simptomų išvis gali nesijausti arba jie gali būti labai silpni. Greitoji sako: nuo šiol nieko nevalgykit ir negerkit! O ligoninėj sako: kokia nesąmonė – kodėl jums neleido valgyti, juk tai nesusiję.

Gerai kad spėjau prigriebti porą bananų, nes ligoninėj tą dieną maitinimo nebegavau“, – patirtį su medicinos įstaigomis aprašė vyras.

Pasakiau, kad namuose turėčiau geresnes sąlygas gydytis, nes būtų ir arbatų, citrinos, imbiero. O čia nei maisto normalaus, nei kaip gydytis. Jis taip pat pridūrė, kad neturėjo būdingų koronavirusui simptomų: nei sauso kosulio, nei dusulio, nei aukštesnės negu 37,5 laipsnių temperatūros pirmą dieną.

Neateina apžiūrėti medikai

15min susisiekė su šiuo pacientu. Jis teigė, kad pirmadienį dar gydytojai neapžiūrėjo, net nebuvo atėję į palatą. Vyrui atrodo, kad medikai tarsi nėra suinteresuoti gydymu. „Paprašiau vakar, kad pakviestu daktarę, tačiau ji paskambino po 8 valandų, kai dar kartą paprašiau, kad pakviestų, noriu pakalbėti.

Pasakiau, kad namuose turėčiau geresnes sąlygas gydytis, nes būtų ir arbatų, citrinos, imbiero. O čia nei maisto normalaus, nei kaip gydytis. Tai mano sveikata čia nebent gali pablogėti. Tačiau ji pasakė, kad niekuo padėti negali“, – 15min atsakė vyras.

Į palatą tris kartus buvo atėjusi tik seselė. Pirmą kartą – vos atvažiavus: paėmė kraują iš venos ir 3 tepinėlius (nosies, burnos). Antrą kartą – sekmadienį ryte, pamatavo temperatūrą su lazeriniu matuokliu.

Trečią kartą atėjo per pietus.

Jis pasidalino ir nuotraukomis iš palatos. Joje – viena lova, telefonas, norint išsikviesti gydytoją ar slaugytoją, atskiras tualetas su kriaukle.

„Sakiau jau nuo ryto, kad noriu pakalbėti su gydytoja. Galvojau, kad galbūt išleistų namo, nes čia sąlygų nėra gydytis. Bet sakė, kad negali, nes įsakyta laikyti čia“, – kalbėjo pacientas.

Šįryt seselė nebuvo atvykusi, pacientui maistas buvo paliktas už durų. Vyro artimieji taip pat privalo laikytis saviizoliacijos, todėl jam niekas negali atvežti papildomų daiktų iš namų.

Anot jo, kitiems žmonėms daiktai paliekami prie durų. „Viena įmonė su manimi susisiekė ir pasiūlė pristatyti maistą į palatą. Tai atvežė ir paliko prie durų. Tai mane stebina tas žmonių rūpestingumas“, – pasakojo pacientas.

Paklaustas apie savijautą, jis atsakė, kad jau pusantros dienos neturi temperatūros, neskauda gerklės, neturi kokių nusiskundimų dėl sveikatos.

Jis palaiko ryšį su koronavirusu sergančiu kretingiškiu, kurio būklė esą taip pat gera.

Ligoninė: specifinio gydymo nėra

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pirmadienio rytą teigė, jog visų trijų ligoninėje esančių koronavirusu sergančių pacientų būklė yra patenkinama.

Paklaustas apie tai, kaip gydomi pacientai, esą skundžiasi, jog palatoje neturi net virdulio, ligoninės vyriausiasis gydytojas patikino, jog jie viskuo aprūpinami.

„Viską gauna, ką reikia, ir arbatas gauna, kiek reikia, bent pas mus, nežinau, kaip kitur. Dalis tiesos yra, kad jeigu jis labai gerai jaučiasi, tai nieko ir nereikia, nes specifinio gydymo nėra, o simptominis gydymas – paracetamolis, lašelinės, skysčiai, visa, ką reikia. Specifinio gydymo prieš virusus neturime“, – sakė V.Janušonis.

15min primena, kad koronavirusas buvo nustatytas 14 Lietuvos gyventojų.

Nuo pirmadienio šalyje paskelbtas karantinas. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder