Emocinę paramą gali gauti tik atkakliausieji

Emocinę paramą gali gauti tik atkakliausieji

Emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija” vadovas Paulius Skruibis tikina, kad asmenų, norinčių gauti emocinę paramą yra kur kas daugiau, nei savanoriai gali išklausyti. Finansavimo trūkumas neleidžia parengti reikiamo savanorių skaičiaus, nors norinčiųjų taip pat yra nemažai.

„Jaunimo linija“ sulaukia daugiau skambučių, nei galime į juos atsakyti. Ta problema yra jau ilgą laiką. 2012 m. mes galėjome atsiliepti į vieną iš 20-ies skambučių, kas mums labai nepatiko. Tada ėmėmės tam tikrų priemonių ir šiaip metais jau galime atsiliepti į vieną iš aštuonių skambučių.“

„Planuojame, kad per kelis metus pasieksime tokį rezultatą, kada galėsime atsiliepti į vieną iš trijų skambučių. Ką esama situacija reiškia dabar? Tai, kad žmogus vidutiniškai turi skambinti vos ne 8 kartus, kad prisiskambintų“, - „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ pasakojo P. Skruibis.

P. Skruibys aiškino, kad jo vadovaujama tarnyba suteikia ne psichologinę pagalbą, o psichologinę paramą: „Tai ne psichologų teikiama pagalba, o savanorių teikiama emocinė parama, kada žmogus gali sulaukti palaikymo, išsikalbėti.“

Vieno savanorio paruošimas – virš 2000 Lt

Pašnekovas pasakojo, kad visi savanoriai turi praeiti atranką, po to iki pusės metų vyksta praktiniai apmokymai.

„Mūsų pagrindinis tikslas – išklausyti žmogų, sudaryti jam sąlygas kalbėti apie savo jausmus, tada jo emocinė įtampa sumažėja ir jis pats pamato, kaip reiktų elgtis tam tikroje situacijoje.“

Emocinę paramą galima gauti ir siunčiant elektronines užklausas. Šiuo metu emocinę paramą visoje šalyje teikia 165 „Jaunimo linijos“ savanoriai.

Pašnekovo žiniomis, vieno savanorio paruošimas kainuoja apie 2300 Lt. Po specialių apmokymų savanoris per savaitę šiai veiklai skiria apie 20-30 val. savo laiko.

Paremti galima kad ir 5 Lt

Šiuo metu tarnyba „Jaunimo linija“ lėšas savo veiklai gauna iš valstybinių įstaigų bei privačių asmenų. Kaip pasakojo P. Skruibis, kiekvienas privatus asmuo gali jiems kas mėnesį paaukoti kad ir po 5 Lt. Įstaigos vadovas tikino, kad jie nori būti kuo mažiau priklausomi nuo valstybės ir politikų, tad ragina prie jų veiklos prisidėti privačius asmenis.

„Jei žmogus paaukotų 10 Lt, jis greičiausiai net nepajustų, kad tų pinigų trūksta jo sąskaitoje, o mums tai leidžia atsiliepti į 3 skambučius“, - tikino P. Skruibis.

Parengė Laura Bagdžiūnaitė

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder