Ką daryti, kad darbuotojai nesijaustų nematomi?

Ką daryti, kad darbuotojai nesijaustų nematomi?

Kaip dažnai parodote savo darbuotojams, jog vertinate jų atliekamą darbą? Greičiausiai, nepakankamai dažnai. Kad ir kaip bebūtų gaila, vis dar yra organizacijų, kurių vadovai ar komandų lyderiai teigia neturintys laiko padėkoti savo darbuotojams. Kai kurie baiminasi, jog sakys "ačiū" savo darbuotojams per dažnai, o šie užries nosį ir galiausiai užmigs ant laurų.

Vyrauja ir dar viena nuomonė, jog darbuotojams padėka ar įvertinimas nėra reikalingas, juk tai, ką jie atlieka, yra darbas, už kurį gaunamas ne kas kita, o atlyginimas.

Tačiau čia galima atkreipti dėmesį, jog būtent tokiose įmonėse vyrauja didelė darbuotojų kaita ir mažas pasitenkinimo darbu rodiklis.Darbuotojų įvertinimas ir įdėtų pastangų pripažinimas gali padidinti jų motyvaciją, lojalumą, produktyvumą.

Pripažinimas yra vienas iš pamatinių žmogaus poreikių (pagal A. Maslou poreikių piramidę), žmogus natūraliai nori būti gerbiamas vadovų ir kolegų, jaustis vertingas.

Parodyti, jog vertiname darbuotoją galima keliais būdais, vienas iš jų yra žodis "AČIŪ".

Kai darbuotojas ateina pas jus su problema, sakykite "Ačiū", juk tai yra ir įmonės problema.

Kai darbuotojas įgyvendina projektą, sakykite "Ačiū Tau", žmogus ne tik įvertins šį jūsų gestą, pasijus vertinamas, bet ir didelė tikimybė, jog pats pradės dėkoti kolegoms bei kurs atitinkamą organizacijos kultūrą.
Darbuotojai jaučiasi vertinami, kai jiems yra suteikiama nors šiek tiek daugiau atsakomybės nei įprastai.
Kartu tai ir darbuotojo ugdymas, ir pasitikėjimo parodymas. Kai žmogui suteikiama daugiau autonomijos, pavyzdžiui, iš anksto sutariama kuriai atvejais jis pats gali priimti sprendimą, vadovas tarsi parodo, jog vertina šio žmogaus kompetencijas ir profesinius gebėjimus.

Taip didėja ir paties darbuotojo pasitikėjimas savimi.

Pagalbos prašymas taip pat gali būti tam tikra pripažinimo raiška. Šiais laikais, pagalbos prašyti nėra įprasta - "juk parodysiu, kad kažko nemoku ar nespėju" arba "na kaip čia vadovas pagalbos prašys".

Tačiau iš tiesų prašyti pagalbos nėra žema, anaiptol, tai siunčia darbuotojui žinutę, jog vadovas gali jam patikėti užduotis ir juo pasitiki.

Kai kitą kartą darbuotojas padarys tai, ko jo prašėte, paklauskite, kaip jis tai padarė, kaip jam sekėsi - parodysite, jog norite kai ko pasimokyti iš jo, savo darbuotojo.

Be galo veiksmingas būdas, parodyti pagarbą ir padėką už žmogaus indėlį, tai pasakyti, jog vertinate jo įdėtas pastangas.

Vadovo frazės "Man neįdomu kaip, svarbu padaryta", "Man įdomus tik rezultatas" tikrai neužkuria darbuotojo entuziazmo varikliuko.

Tačiau darbuotojui išgirdus "Matau, kad įdėjai daug pastangų ir pasiekei puikų rezultatą", "Vertinu tavo atkaklumą siekiant tikslo", "Džiaugiuosi, kad nenuleidai rankų", "Mūsų įmonei labai svarbus tavo indėlis" motyvacija dirbti toliau tik didėja, šiuos žodžius jis priima kaip teigiamą įvertinimą.

Vis dar yra įmonių, kuriose vadovai nesisveikina su darbuotojais ar nepakelia akių prasilenkdami koridoriuje.

Tuomet darbuotojui kyla mintys, jog greičiausiai esi nematomas (kaip ir tavo atliekamas darbas).

Net ir tokios smulkios detalės kaip kreipinys vardu, rankos paspaudimas ar sveikinimas elektroniniu paštu gimimo dienos proga tarsi ženklas darbuotojui, kad jis yra svarbi šios įmonės dalis.

Tad gana ieškoti pasiteisinimų, atkreipkite dėmesį į žmonių atliktus darbus ir pasidžiaukite jais, parodykite darbuotojams, kad matote ir vertinate juos, savo srities specialistus. Juk nuo to priklauso ir jų produktyvumas siekiant visos įmonės tikslų.

Ir dabar puiki proga pakelti akis nuo kompiuterio ekrano ir padėkoti savo darbuotojams už atliekamą darbą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder