Neperdarinėkite intraverto

Neperdarinėkite intraverto

Tėvai daro didžiulę klaidą "taisydami" uždaro būdo vaiką: t. y. versdami jį bendrauti, šypsotis, demonstruoti atkaklumą ir pan. Į tai arkreipia dėmesį garsi amerikiečių psichoterapeutė, introversijos specialistė Marti Olsen Leini (Marti Olsen Laney).

Nieko, išskyrus kančią ir nevisavertiškumo jausmą, tai neduos, įsitikinusi psichoterapeutė. Knygoje "Mano vaikas - intravertas" ji pateikia rekomendacijas, į ką turėtų telkti dėmesį tėvai, auginantys tokio asmenybės tipo atžalą. Trumpai apžvelgsime svarbiausias.

Turtingas vidinis gyvenimas

Intravertų vidinis pasaulis - nepaprastai spalvingas ir gyvas. Jie retai pasiduoda minios nuomonei, yra įžvalgūs ir visada ieško esmės. Tėvai turėtų padėti tokiam vaikui išmokti reikšti savo mintis, tačiau neskubinti ir nespausti.

Pastebi smulkmenas

Jie pastebi tai, ko nemato ekstravertai. Jie vertina gyvenimo smulkmenas ir brangina neskubrų gyvenimo ritmą. Dažnam intravertui nereikia net išeiti iš namų, kad galėtų džiaugtis gyvenimu. Mažieji intravertai mėgsta piešti, lipdyti, žaisti namais, statyti palapines iš apklotų... Netrukdykite jam mėgautis jaukiomis akimirkomis.

Patinka mokytis

Intravertai smalsūs ir trokšta žinių, tačiau jiems sunku tai pademonstruoti mokykloje, kur garbinama ekstraversija. Nenusiminkite: universitete jūsų vaikas atsigriebs. Skatinkite jo norą pažinti pasaulį. Daugelis vaikų intravertų mėgsta skaityti, rašyti, klausytis. Ugdykite šiuos gebėjimus. Padėkite jam susigaudyti bibliotekoje, leiskite pačiam rinktis knygas, aptarkite tai, ką perskaitė.

Nestandartinis mąstymas

Intravertai turi polinkį viską analizuoti savo, t. y. individualaus, mąstymo kontekste, ir pasižymi originaliomis idėjomis. Jie be galo kūrybingi. Tarkitės su vaiku įvairiais klausimais. Kai vaikas susiduria su kokia nors problema (pvz., bendravimo), paprašykite jį nupiešti paveikslą, sukurti pasaką, eilėraštį arba dainelę apie tai, dėl ko jam neramu. Kūrybos procesas išlaisvins nerimą ir duos akivaizdų pozityvų rezultatą.

INFORMACIJA

Intravertas - tai vienas iš dviejų asmenybės tipų (pagal Karlo Gustavo Jungo (Carl Gustav Jung) teoriją). Skiriamos dvi pamatinės, iš esmės priešingos, žmogaus psichikos nuostatos priklausomai nuo jų santykio su objektu: ekstraversija ir intraversija. Pagal tai išskiriami ir žmogaus psichologiniai tipai - ekstravertas ir intravertas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder