Balkoninių draudimų gali tik daugėti

Balkoninių draudimų gali tik daugėti

(1)

Klaipėdiečiai nelinkę skųsti kaimynų, jei šie ne vietoje pritvirtina palydovinę televizijos anteną, kondicionieriaus dėžę arba sudarko namo fasadą bet kaip įstiklindami balkoną. Daug labiau juos nervina jei kaimynas balkone laiko vištas arba dažnai rūko. Būtent tokie skundai skatina uostamiesčio valdžią patvirtinti taisykles, kurios uždraustų plėšti tabako dūmą net nuosavame balkone.

Pirkdamas naujos statybos būstą ir suplojęs milžinišką sumą pinigų žmogus įsivaizduoja, kad gali savo namuose daryti ką nori - įsirengti kondicionierių, prisitvirtinti palydovinę TV anteną, įstiklinti balkoną, jau nekalbant apie tai, kad savo balkone galės elgtis kaip tinkamas. Tačiau jei bandoma kai kuriuos gyvenimą pagerinančius veiksmus atlikti legaliai - dažnai paaiškėja, kad daug ko įgyvendinti neįmanoma. Ir ne vien dėl to, kad tai nepatiks kaimynams.

Atsivėsinti - misija neįmanoma?

Klaipėdietė Marina, kelerius metus pagyvenusi naujos statybos name, pavargo vasarą kęsti karščius savo bute ir nusprendė įsirengti kondicionierių. Tačiau po ilgų bandymų išsiaiškinti, kaip visa tai reikėtų padaryti legaliai, moteris suprato, kad šis jos noras taip ir gali likti neįgyvendintas.

"Mūsų rajone stovinčiuose naujuose namuose yra įrengtas ne vienas kondicionierius, vieni žmonės yra kondicionieriaus dėžę pasikabinę balkone, kiti - tiesiog ant fasado. Kadangi prie mano svetainės nėra balkono, kondicionieriaus dėžę tektų kabinti prie namo fasado, todėl meistrai patarė pirmiausia gauti leidimą. Tuomet ir prasidėjo..." - pradėjo pasakoti klaipėdietė.

Pasak jos, butų ūkį administruojančios bendrovės atstovai tik pasvarstė, kad iš pradžių reikėtų pasidaryti projektą, kaip ta kondicionieriaus dėžė atrodytų ant namo fasado, taip pat esą reikėtų gauti kaimynų sutikimą.

"Tačiau iš jų nerišlaus paaiškinimo aš supratau, kad legaliai visa tai pasidaryti naujos statybos name - neįmanoma misija, nes tai gali būti traktuojama kaip fasado bjaurojimas. O kur mano teisės gyventi geriau?" - stebėjosi tokia situacija Marina.

KUR TVIRTINTI? Kai kondicionieriaus dėžė tvirtinama pačiame balkone esą didesnių problemų nekyla, bet sumanius tvirtinti ją ant namo fasado, idėja gali likti tik svajonėse. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Net vėliavų laikiklių netvirtina

Pasirodo, naujos statybos namuose pasigerinti gyvenimo sąlygas dažnais atvejais neįmanoma dėl naujų namų statybai taikomų technologijų.

Marina nenorėjo išsiduoti, kuriame name ar kvartale ji gyvena, kad paskui ji nebūtų akylai sekama, jei sugalvotų įsirengti kondicionierių nelegaliai, todėl išsiaiškinti, kokia yra reali situacija, nesiėmėme. Visgi pasiteiravome uostamiestyje esančių naujos statybos daugiabučių administratorių, kaip šios problemos sprendžiamos kitur.


"Dragūnų kvartale pagrindiniai nesusipratimai su gyventojais vyksta dėl pageidavimų ant stogo įsirengti palydovines antenas. Kadangi mūsų kvartale esančių pastatų stogo danga yra apšiltinta ir minkšta, ant jos lipti negalima. Stogą aplankome tik retkarčiais, tam, kad išvalytume įloves, kuriomis nubėga vanduo. Jei kiekvienas užsinorėjęs pradėtų lipti ant stogo ir montuotų čia savo antenas - stogas būtų sugadintas. Tik senos statybos sovietinių namų stogo danga būdavo betoninė ir ten galėjai gręžti ką nori", - paaiškino Dragūnų kvartalą administruojančios bendrovės "Adminta" direktorius Aleksejus Jegorovas (Aleksej Jegorov).

Dėl naujai taikomų statybos technologijų esą neįmanoma prie fasadinės namų dalies pritvirtinti nei kondicionierių dėžės, nei palydovinės antenos, net vėliavų laikiklių šiame kvartale atsisakyta. Taip yra todėl, kad namo sienos yra apšiltintos, taigi gręžti varžtus į ploną plokštę, kuria pridengtas apšiltinimas, esą būtų rizikinga, nes tuomet gali patekti vanduo, sunkus objektas plokštę gali nuplėšti ir t. t.

"Kondicionierius legaliai mūsų rajone yra įsirengę tik tie gyventojai, kurie pirko butą iš statytojų ir iš anksto su jais suderino, kad jiems reikės kondicionieriaus. Tuomet statybininkai tą vietą padarė tvirtesnę. Tačiau yra ir tokių gyventojų, kurie palydovines antenas ant namo fasado yra pritvirtinę nelegaliai. Jei dėl jų kaltės bus padaryta žala bendro naudojimo objektui, jiems teks gerokai patuštinti pinigines", - perspėjo A. Jegorovas.

Jis pažymėjo, kad naujų namų estetiką darko ne tik nelegaliai stiklinami balkonai, kyšančios kondicionierių dėžės, bet ir sandėliais paverčiami balkonai, kur laikomi dviračiai ir kiti rakandai.

Tvarka yra, galimybių - ne visuomet

"Žmonės turėtų suprasti, kad naujos statybos namai - tai ne sovietinė statyba, kur paėmei gręžtuvą ir bet kur bet ką pritvirtinai. Nauji pastatai statomi pagal specialiai parengtą architektūrinį sumanymą, ir kai bet kuris gyventojas savo nuožiūra pradeda kabinėti kur ką įsigeidęs, šie "aksesuarai" ne tik pablogina estetinį vaizdą, bet ir gali padaryti pastatui reikšmingos žalos - atsiranda šalčio tiltai, pradeda skverbtis drėgmė", - antrino Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

Pasak jo, pernai sausį buvo patvirtintos Statinių tinkamos priežiūros taisyklės, kuriose ir yra numatyta, kaip reikėtų elgtis, jei daugiabučio gyventojas nori kokių nors patobulinimų. Tokiu atveju gyventojas pirmiausia turėtų kreiptis į namų ūkį administruojančią bendrovę, kad būtų sušauktas bendraturčių susirinkimas. Į susirinkimą reikėtų jau atsinešti projektą, ką planuojama daryti, ir prašyti kaimynų pritarimo. Kaip įprasta, reikia gauti 50 proc. + 1 namo bendraturčių sutikimą.

Tačiau ši tvarka galioja tik tais atvejais, kai tvirtinti ką nors prie namo fasado leidžia statybos technologijos.

Panaši tvarka yra ir norint įstiklinti balkoną. Tokiais atvejais reikia sužinoti, ar namų ūkį administruojanti bendrovė yra parengusi bendrą projektą, pagal kurį viso namo gyventojai gali stiklinti savo balkonus. Kur tokių projektų nėra - galite būti pionierius, pagal kurio projektą stiklins ir kiti.

"Visi matome, kaip architektūriškai yra išdarkyti daugelis sovietinių daugiabučių, kur kiekvienas gyventojas darė, ką išmanė, be jokių projektų. Tačiau ir šių pastatų laukia renovacija, tada tai, kas pridirbta per daugelį metų, irgi bus sutvarkyta pagal bendrą projektą", - vylėsi G. Pocius.

Be kita ko, valdininkas prisiminė, kad sovietiniais laikais nebuvo leidžiama aukščiau nei balkonų turėklai džiauti skalbinių, tad esą dabar piktintis, kad prie naujo fasado neleidžia prisukti kondicionieriaus dėžės, nereikėtų.

Erzina antenos ir rūkaliai

Visgi valdininkai neslepia, kad daugelio taisyklių kontrolė nevykdoma tol, kol nesulaukiama gyventojų skundų. Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pažymėjo, kad gyventojams dažnai užkliūna ant daugiabučių namų stogų keliamos radijo ir televizijos antenos.

"Dabartiniu metu pati opiausia daugiabučių namų gyventojų problema - rūkymas balkonuose. Kadangi vasarą karšta ir daugelis nori gyventi atsidarę langus, tad iš kaimyninio balkono besismelkiantys dūmai kaimynus erzina, jau nekalbu apie mėtomas nuorūkas", - pastebėjo K. Vintilaitė.

Žinia, Klaipėdoje draudžiama rūkyti bendro naudojimo patalpose, tačiau ar balkoną galima priskirti prie tokių patalpų, pasak K. Vintilaitės, polemikos vertas klausimas.

"Tačiau juk ir bute, kuris yra privati teritorija, negalima elgtis taip, kad trikdytum kitų žmonių rimtį. Dar reikia tikslesnio teisinio analizavimo, ar galime priimti tokias taisykles, kurios draustų rūkyti daugiabučių balkonuose, tačiau, mano nuomone, šis klausimas turi būti svarstomas, jei sulaukiame tiek daug skundų", - kalbėjo K. Vintilaitė.

Pasak jos, jei būtų patikslintos miesto Tarybos patvirtintos taisyklės ir toks draudimas būtų įteisintas, pakaktų kaimynų skundų, kad orą tabako dūmais iš savo balkono nuodijantys asmenys sulauktų baudų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder