Klaipėdiečiams - kiaušinių marginimo paslaptys

Klaipėdiečiams - kiaušinių marginimo paslaptys

Šeštadienį Klaipėdos etnokultūros centre miestiečiai jau ruošėsi artėjančioms Velykoms – mokėsi kiaušinių marginimo vašku meno.

Edukacinį užsiėmimą būreliui klaipėdiečių vedusi Irena Armonienė išdavė pagrindines taisykles, kurių reikėtų laikytis, kad vašku marginamas kiaušinis pavyktų: dažomas kiaušinis turi būti labai švariai nuplautas, negali būti šaltas, o vaškas turi būti karštas. Taip pat kur kas geriau dažyti ne visiškai šviežią, bet prieš dvi savaites padėtą kiaušinį.

Laikantis šių esminių taisyklių piešti ant kiaušinio pavyko tiek vyresniems, tiek mažiesiems.

„Liaudies mene nėra betvarkės, tad ir marginant kiaušinius rekomenduojama iš pradžių tiesiog kopijuoti raštus, kurie yra išlikę iš senų laikų. Jie tikrai verti to, kad būtų atkartoti ir mūsų margučiuose“, - pasakojo I. Armonienė.

Etnologė priminė, kad senais laikais kiaušiniai buvo marginami ne tik per Velykas. Istoriniuose šaltiniuose randama pasakojimų, kad margutį žemdirbiai pavasarį dėdavo į pirmą išartą vagą, taip pat kiaušiniai buvo marginami ir per Jurgines išgenant gyvulius. Sakoma, kad margutį dėdavo ir į karstą laidojant žmogų.

„Tai tarsi atsinaujinimo galią turintis ženklas“, - minėjo I. Armonienė.

Seniausias būdas – nudažyti kiaušinį viena spalva. Senais laikais įvairias spalvas pavykdavo išgauti tiesiog iš gamtos. Pavyzdžiui, juodos spalvos dažą pavykdavo pagaminti raugintų kopūstų rasale pora savaičių parauginus surūdijusius gelžgalius kartu su juodalksnio žieve, prieš tai užpylus jas karštu vandeniu.

„Šieno, žolelių, samanų nuoviras dažo žalsva spalva. Dar ir šiandien daugelis dažo kiaušinius su svogūnų lukštais - rudai. Galima natūraliu būdu kiaušinį nudažyti ir mėlynai – tereikia susmulkinti mėlynąjį kopūstą ir užpylus jį trupučiu šalto vandens gautame skystyje per naktį palaikyti kiaušinį“, - pasakojo I. Armonienė.

Etnologė išdavė susirinkusiems ir jau šiais laikais išrastų gudrybių, kurios palengvina margučių dažymą. Pavyzdžiui, jau išvirtus kiaušinius marginant vašku, po to, kai kiaušinis ištraukiamas iš šaltų dažų nudžiūva, vašką lengva pašalinti pakaitinus jį karšta plaukų feno oro srove.

Etnokultūros centre taip pat vyksta ir karpinių pamokėlės, o balandžio 27 d. miestelėnai kviečiami į Atvelykio šventę, kurios metu taip pat veiks kiaušinių marginimo mokyklėlė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder