Negalią turinčių asmenų forumas - be vietos

Negalią turinčių asmenų forumas - be vietos

Tarptautinės neįgaliųjų dienos minėjimą organizuojanti Klaipėdos miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų taryba susidūrė su finansiniu iššūkiu. Renginiui ieškoma patalpų, kurios būtų pritaikytos judėjimo negalią turintiems asmenims, tačiau už galimybę burtis Kultūros fabrike, kuris atrodo patraukliausias, prašoma nemenkos sumos.

Pasak uostamiesčio Neįgaliųjų reikalų tarybos pirmininko Kazio Bagdono, tinkamiausia vieta Klaipėdos žmonių, turinčių negalią, forumui atrodo spalio pabaigoje pagaliau turintis atsidaryti menų inkubatorius Kultūros fabrikas. K. Bagdono teigimu, jo antrajame aukšte esanti multifunkcinė salė - tinkamiausias variantas, tačiau jos nuoma kainuotų 1600 litų - nemažą sumą, kurios Neįgaliųjų reikalų taryba skirti neturi galimybių.

Mokėti neišgali

"Bendravau su Kultūros fabriko direktore, ji sakė, kad įkainis yra patvirtintas ir galimybės surengti ten forumą nemokamai praktiškai nėra, galbūt reikia kokį raštą rašyti", - galimybę kreiptis į savivaldybę dėl išimties svarstė K. Bagdonas.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komiteto narė bei Neįgaliųjų reikalų tarybos pirmininko pavaduotoja Audronė Balnionienė paaiškino, jog miesto Taryba patvirtino Kultūros fabriko patalpų nuomos įkainius ir esą jokių išimčių ten nėra numatyta.

"Taryba patvirtino įkainius ir direktorė vykdo pareigas. Vis dėlto savivaldybė yra akcininkas šitos įstaigos ir greičiausiai šitą klausimą mes išspręsime, vis tiek turi būti patvirtintos išimties tvarkos", - kalbėjo A. Balnionienė.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetui atstovaujančios Ilmos Šiaškienės nuomone, negalią turintiems asmenims turėtų būti suteiktos sąlygos renginius salėse rengti nemokamai arba už simbolinį mokestį.

Klaipėdiečių, turinčių negalią, forumą ketinama rengti lapkričio 27-ąją arba gruodžio 1-ąją, priklausomai nuo to, ar pavyktų nemokamai gauti patalpas Kultūros fabrike. Negana to, situacija miglota ir dėl techninių dalykų.

Mokslas ir rankdarbiai

Kol kas vis dar dėliojama ir forumo programa: numatyta, kad vyks tradicinis sporto renginys, ketinama surengti negalią turinčių asmenų rankdarbių parodą, kaip ir kasmet, pasirodys meno kolektyvai. Vis dėlto šiemet pagrindiniu akcentu turėtų tapti skaitomi pranešimai įvairiomis temomis, kurias forumo organizatoriams - Neįgaliųjų reikalų tarybai - gali siūlyti patys negalią turintys žmonės.

Forumo metu žadama pristatyti ir vykdytos Klaipėdos negalią turinčių asmenų apklausos rezultatus. Kol kas pateikiami tik pavieniai sužinoti faktai: net 71 proc. apklaustųjų teigė, kad uostamiestis jų poreikiams pritaikytas tik iš dalies, vos 7 proc. mano, kad miesto erdvės - pritaikytos. Taip pat išskirtos ir problematiškiausios miesto vietos. Pabrėžiama, kad netvarkingi ir nepritaikyti šaligatviai, sudėtinga naudotis viešuoju transportu, viešaisiais tualetais rekreacinėse zonose, sunku patekti į įvairias įstaigas: Žvejų rūmus, Muzikinį teatrą, sveikatos priežiūros įstaigas ir kt. Mieste skaičiuojama per 13 tūkstančių negalią turinčių asmenų, tačiau apklausoje dalyvavo 135 - aktyviausi.

Pasak neįgaliųjų centro "Klaipėdos lakštutė" direktorės Danutės Daukantienės, šiemet tradiciniame renginyje bus ir naujovių. Klaipėdiečiai prisijungė prie vilniškių įgyvendinamo projekto "Šokio laboratorija" ir jau kurį laiką stato šokį, kuriame šoks ir du vežimėliuose sėdintys klaipėdiečiai.

"Dirbam, repetuojam, šokam ir norim gauti dėmesio. Norėtume rezultatą parodyti visiems klaipėdiečiams, - sakė D. Daukantienė. - Labai geranoriški yra Žvejų rūmai, juose neįgaliesiems pritaikyta didžioji salė pirmame aukšte, tik bėda, kad mes, sveikieji, neužpildome tos auditorijos. Ten yra 700 vietų ir kai negalią turintys asmenys ant scenos rengia pasirodymą, o salė pustuštė, skaudu."

"Klaipėdos lakštutės" vadovės teigimu, šokio numeris ir talentingų negalią turinčių žmonių pagamintų rankdarbių paroda puikiai papildytų mokslinę forumo pusę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder