Pagal asmenybę - ir sprendimai

Pagal asmenybę - ir sprendimai

Kiekvienas mūsų nuolat priimame svarbius ir nelabai svarbius dalykinius bei asmeniškus sprendimus. Tačiau vieni tai daro ryžtingai, kiti ilgai abejoja ir nervinasi. Kokiam tipui priklausote jūs?

Maksimalistas

Tai verslininko, kuris visada stengiasi pasinaudoti galimybe gauti dividendų, tipas. Maksimalistai visada į ateitį žiūri optimistiškai, kad ir kokios būtų nepalankios aplinkybės. Suklydę nešvaisto laiko apgailestavimams, o įvertina padarytas klaidas kaip vertingą mokymosi patyrimą, kuris padės išvengti klaidų ateityje. Jiems sekasi priimti sprendimus tokiose situacijose, kai nė viena iš alternatyvų neatrodo ypač patraukli. Taip yra todėl, kad jie sugeba įžvelgti pozityvių dalykų, kur kiti jų nepastebi, ir mažiau dėmesio kreipia į tai, kas negatyvu.

Šis sprendimų tipas ypač tinka pardavėjams, viešųjų ryšių specialistams, leidėjams ir bet kokiai veiklai, kur reikia verslininko gyslelės. Šio tipo silpnybė ta, kad didelius laimėjimus lydi dideli praradimai. Maksimalisto troškimas išnaudoti visas galimybes paaiškina dažnus jo gyvenimo skrydžius ir nuopuolius.

Minimalistas

Esminis šio sprendimų tipo požymis yra minimalizuoti riziką. Minimalistas laikosi požiūrio, jog niekada nereikia pamiršti, kad reikalai gali pakrypti į blogąją pusę, todėl visada reikia stengtis kaip įmanoma sumažinti neigiamas pasekmes. Šis tipas puikiai tinka situacijose, kur didelė rizika, pavyzdžiui, biržos, valiutų arba nekilnojamojo turto rinkoje. Kai šansai priešinami su sėkme, toks sprendimas gali būti ne tik pats saugiausias, bet ir sėkmingiausias. Minimalistams galima patikėti didelius projektus arba valdyti kitų žmonių pinigus, nes jie neieško abejotinų galimybių ir nepasiduoda rizikingiems pasiūlymams.

Kadangi šis tipas kardinaliai priešingas maksimalistiniam, ieškant bendro sprendimo konfliktas paprastai būna neišvengiamas. Minimalistas stengiasi išvengti blogiausia, o maksimalistas teigia, kad tikras progresas be rizikos neįmanomas.

Šio sprendimo priėmimo tipo silpnybė yra ta, kad vertingos galimybės gali būti atmestos, ir stengiantis sumažinti praradimų galimybę gali būti prarasta potenciali nauda.

Atsargusis

Pagrindinis šio sprendimų priėmimo tipo dalykas yra apsaugoti save ir kitus nuo pasirinkimų, dėl kurių ateityje gali tekti gailėtis. Jeigu minimalistas siekia apsisaugoti nuo neigiamų pasekmių, tai atsargusis siekia apsisaugoti nuo prarastų galimybių. Iš visų šių tipų atsargusis geriausiai įsisąmonina neatitikimą tarp realių rezultatų ir to, ką buvo galima pasiekti. Neišnaudotos galimybės atsargiajam visada yra nerimo ir nusivylimo šaltinis. Atsargiojo sprendimus didele dalimi lemia begalinis noras minimaliai sumažinti bet kokį vėlesnį sąžinės graužimą.

Atsargieji priima puikius sprendimus situacijose, kai trūksta informacijos. Jeigu reikalus temdo abejonės ir netikrumas, aukso vidurio pasirinkimas gali būti ne tik saugiausias, bet ir sėkmingiausias. Jeigu toks sprendimas pasirodytų klaidingas, tada praradimai paprastai minimaliai sumažinami, o jeigu sprendimas pasiteisina, iš jo vis tiek galima gauti naudos. Ir visiems tipams reikia lankstumo, prisitaikant prie konkrečios situacijos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder