Nerimą kelianti statistika: paaugliai vis dažniau svaiginasi pavojingomis medžiagomis

Tėvų dėmesio trūkumą paaugliai kompensuoja svaigalais

Dauguma Klaipėdos vienuolikmečių jau būna išbandę cigaretes, alkoholio paragauja keturiolikos, kai kurie - ir anksčiau, o nuo penkiolikos reguliariai rūko. Moksleiviai vis rečiau laiką leidžia su tėvais, o pastarieji vis dažniau nežino, kur, su kuo ir ką veikia jų atžalos. Tokias dešimt metų vykdyto tyrimo išvadas praėjusią savaitę paskelbė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistai.

Žalingi įpročiai kasmet į kapus nuvaro milijonus žmonių, tačiau rūkymas ir alkoholis savo populiarumo nepraranda. Priešingai - tabako gaminių ir alkoholinių gėrimų vartojimas tampa mada, įpročiu, ritualu ar net tradicija. Mieste taikomos įvairios prevencinės priemonės, jaunimui pasakojama apie tabako, alkoholio ir narkotinių medžiagų žalą, tačiau ar prevencija iš tiesų veiksminga?

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė sakė, kad nuo 2006 metų visų uostamiesčio mokyklų dešimtokai dalyvauja tarptautiniame projekte "Europos jaunimas - narkomanijos prevencijos programa", kurį rengia Islandijos programa "Islandija be narkotikų" ir tarptautinė organizacija "Europos miestai prieš narkotikus" (ECAD).

Projekto, kuriame, be Klaipėdos ir Kauno, dalyvavo dar per 30 Europos miestų, metu buvo vykdomi įvairūs tyrimai ir aiškintasi, koks yra 15-16 metų amžiaus moksleivių požiūris į narkotinių, psichotropinių medžiagų vartojimą, tirta, koks yra socialinės aplinkos poveikis vaikams ir jaunimui.

Pasak J. Grubliauskienės, tęstinis, moksliškai pagrįstas tyrimas yra svarbus vietos veiklos politikos formavimui - atsižvelgiant į rezultatus, galima spręsti, kiek veiksminga ar neveiksminga yra vykdoma prevencinė veikla.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder